Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tajna broda Arctic Sea: Je li među trupcima bilo skriveno oružje?

arctic sea
AFP
19.09.2009.
u 17:48

Mediji pretpostavljaju da je otmičare broda angažirala izraelska tajna služba Mossad

Dugo nad Baltičkim morem nisu lebdjeli misteriji kao ovog ljeta. Gusari na sjeveru Europe? Novi ekstrem ruske mafije? Otmica pošiljke za Alžir? Krijumčarenje oružja Iranu? Krijumčarenje nuklearnog oružja? Izraelske tajne službe? Ruske tajne službe? I povrh svih tih intriga i polu(dez)informacija, dah eklektične stripovske mistike na tragu Huga Pratta - u središtu priče, naime, nalazi se jedan brod pod malteškom zastavom: Arctic Sea.

Teretnjak, ‘brod-zemljak’ Prattovog Corta Maltesea. Sedamdesetak dana prošlo je otkako je Arctic Sea zarobljen negdje pred obalama istočne Švedske, te cijeli mjesec otkako ga je ruska fregata Ladnij pronašla na Zelenortskim otocima u ekvatorijalnoj Africi, pa ga pod zagonetnim okolnostima zadržala.

Službena verzija kaže da je Arctic Sea, s 15 ruskih pomoraca mahom iz Arhangelska na Bijelom moru, imao rutinski prebaciti 1,8 milijuna dolara vrijednu drvnu sirovinu od finskog Jakobstada do luke Beyaya u Alžiru. No na teretnjak se ubrzo ubacilo osam do deset otmičara, naredivši posadi da kontrolnim stanicama odašilje normalne signale. Uredno prošavši La Manche, Arctic Sea nije skrenuo u Mediteran, nego je produžio prema Zelenortskoj republici.

Prve informacije po nestanku upućivale su na gusarstvo. No kakvi bi to gusari riskirali zauzeti brod koji prevozi tako financijski neatraktivan plijen kao što je drvo? Ubrzo su se pojavile tvrdnje kako se na tegljaču s finskim drvom nalazilo i nešto mnogo značajnije: najvjerojatnije oružje – možda i nuklearni materijal! Sumnje je povećalo ponašanje ruskih vlasti, koje do današnjeg dana nisu vratile Arctic Sea na Maltu, a posada broda čak je dva tjedna zadržana na ispitivanju u Moskvi.

Antibalističke rakete?
Kad je pak riječ o otmičarima, prvi izvještaji govorili su o grupi s raznim baltičkim putovnicama premda su im imena ruska (Bartenjev, Borisov, Mironov, Andrjušin...). Kasnije se ispostavilo da su čak šestorica od osmorice, inače stasiti, preko 180 cm visoki tipovi između 35 i 40 godina, odrasli u istom kvartu glavnoga grada Estonije Talinna. Štoviše, od 2001. do 2005. šestorica su služili zatvorske kazne.

Njihovi odvjetnici tvrde da su momci zapravo, ni manje ni više nego članovi udruge za zaštiitu okoliša koji su gumenjakom plovili između švedskih otoka Oland i Gotland te usred oluje ostali bez goriva. Optužuju da im je kapetan Arctic Sea obećao pomoći i iskrcati ih u prvoj luci, a potom odbio, krenuo prema Africi i time de facto on njih kidnapirao!

Novo ulje na vatru dodala je prošlotjedna vijest kako je preko noći iz Rusije izbjegao Mihail Vojtenko, urednik biltena Sovfraht, novinar koji je 8. kolovoza alarmirao javnost o kontroverznom slučaju i zatim podijelio niz intervjua. Vojtenko je primio kasnonoćni telefonski poziv u kojem je obaviješten kako je ‘stao na prste nekim ozbiljnim ljudima’, te mu je savjetovano da što prije napusti zemlju.

Uza sve to, u zapadnim i ruskim medijima pojavio se niz članaka koji citiraju izvore iz izraelske obavještajne organizacije Mossada, a po kojima je na Arctic Sea u Kalinjingradu ukrcano oružje za Iran, ili eventualno Siriju. Prema neslužbenim Mossadovim navodima, na brodu nije bilo nuklearnog oružja, ali jest sofisticiranih ruskih protuavionskih i antibalističkih sistema S-300. Inače, naznake o mutnim dostavama sustava S-300 i drugog oružja Siriji i Iranu svojedobno je istraživao novinar Kommersanta Ivan Safronov, koji je u ožujku 2007. u nerazjašnjenim okolnostima pao s petog kata moskovske zgrade u kojoj je živio na trećem katu. Policija pretpostavlja da je riječ o samubojstvu.

Tko je koga oteo
Moskva je preko šefa diplomacije Sergeja Lavrova odlučno demantirala medijske napise o teškom naoružanju i najavila transparentnu istragu koja će to i dokazati. BBC-jevi izvori iz Mossada sugeriraju pak da je priča o otmici broda krinka koju su ruske vlasti stvorile kako bi dobile na vremenu.

Navodno su izarelske tajne službe doznale za kontrabandu oružja i dale vremena Rusima da sami riješe stvar prije nego što u javnost puste priču kako se naoružava Iran. Prema izvorima Novaje Gazete, talinske sumnjivce ruskog podrijetla koji su oteli Arctic Sea zapravo su angažirali izarelski agenti, opet s ciljem da spriječe pošiljku oružja, čiju je prodaju Iranu navodno još sredinom kolovoza letom u Moskvu pokušao spriječiti izraelski predsjednik Shimon Peres.

Ključne riječi

Komentara 7

AL
alijagjas
22:08 19.09.2009.

MOSSAD lapio nuklearne bojeve glave sa potonule podmornice Kursk, sa namjerom da ih aktivira u Americi i tako izazove sukob svjetskih razmjera. Rusi to nanjusili pa krenuli u akciju!

OB
-obrisani-
18:29 19.09.2009.

Klasika prepuna američkih laži kako bi potpuno prigrabili i Rusiju.

OB
-obrisani-
18:54 19.09.2009.

Pecinac, tako rano a ti vec pijan? Zasto bi pola ruske flote panicno trazilo nestali brod? Nitko nebi ni trepnuo ako bi teret zaista bilo drveca za 1 miljun euro, to je jasno i najvecim budalala. Pecinac, koliko ja tu u Svedskoj mogu vidjeti, nitko tu ne uplice USA. To rade samo deprimirani hrvatski komunisti, koji ne mogu prezaliti, da je njijma tako drago carstvo zla, Sovjetski Savez, zalosno zavrsio na smetljistu povijesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije