Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitraža

Tajani: Granični prijepor Slovenije i Hrvatske je njihovo unutarnje pitanje, ali je važno naći dobro rješenje

Antonio Tajani
Foto: Reuters
04.03.2017.
u 08:14

Iako se radi o bilateralnom pitanju, bilo bi dobro da se u sporu dođe do dobrog rješenja jer je za EU važna stabilnost u regiji, ocjena je Tajanija

Granični prijepor između Slovenije i Hrvatske je njihovo unutarnje pitanje, ali bi postizanje dogovora dobro djelovalo na stabilnost u regiji, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

"To je problem između dvije države, unutarnje pitanje Slovenije i Hrvatske", kazao je Tajani na pitanje kako gleda na arbitražu na kojoj inzistira Slovenija, a koju je u tome prilikom posjeta Ljubljani podržao i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Iako se radi o bilateralnom pitanju, bilo bi dobro da se u sporu dođe do dobrog rješenja jer je za EU važna stabilnost u regiji, ocjena je Tajanija koji je u petak u Ljubljani zajedno s Junckerom svečano otvorio Kuću Europske unije, zgradu u kojoj su smješteni predstavništvo Komisije i informacijski ured Europskog parlamenta.

"Stabilnost na Balkanu predstavlja ključni izazov, a zbog toga su potrebni dobri odnosi Slovenije i Hrvatske koje su u toj regiji, ali i članice Eurospke unije", dodao je Tajani, ne želeći komentirati pitanje što bi se dogodilo ako Hrvatska ne prizna presudu arbitara kad i ako do nje dođe, budući da Hrvatska i dalje inzistira kako je riječ o procesu koji je kompromitirala Slovenija, pa nakon izlaska jedne strane iz tog procesa treba naći bilateralno rješenje.

"Najveći europski problemi su izvan Europske unije i zapadnog Balkana, ali je moja želja da nađemo pravo rješenje i za taj problem, pri čemu očuvanje stabilnosti mora ostati glavni cilj", kazao je Taiani za vodeći slovenski dnevni list.

>>Juncker i Pahor razgovarali o budućnosti EU: europska politika treba se posvetiti zapadnom Balkanu

Ključne riječi

Komentara 6

ST
stomugromova
11:06 04.03.2017.

Slovenci su lobirali kod Tajanija,očekujući istu potporu kao od Junckera, Međutim, za raziku od nakresanog Junckera,Tajani je trezven tip koji pazi kad govori i što govori.

PE
pep
14:31 04.03.2017.

Slovenci su ucjenom primorali Hrvatsku da udje u arbitrazu o hrvatskom teritoriju ! , a onda su arbitrazu doslovno upropastili nedopustenim zakulisnim igrama. Mislili su (ispravno) kako je lakse podkupiti arbitre kojima se zivo fucka nego da moraju ulaziti u nekakav kompromis sa drzavom koju organski mrze. Skoro su uspjeli ,a koliko je stranim diplomatima stalo do nekakve pravde kad se radi o HR vidi se po izjavama ovih celnika EU koji apsolutno ignoriraju odluku najviseg tijela HR -Sabora o izlasku iz arbitraznog sporazuma. Pljuju u lice kompletnom hrvatskom narodu a da ni trepnu. Ako ikad dodju u radni posjet Hrvatskoj nadam se da ce ih najdalje primiti treci zamjenik nekog pomocnika !

ST
strpljenspasen
13:15 04.03.2017.

Slovencima se cijela vanjska politika bazira na otimacini Hrvatskog Mora .Nikako da vam dode iz straznjice do glave da to nebu islo.Napravite zaokret u pa trazite Italiju da vam vrate more .Juncker i vi ste izgubi kompas ,ucjenama i prevarom do teritorijalnog mora ,izgubljeni se u vremenu i prostoru zlovenci !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije