Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u odsutnosti

Svrgnuti tuniski predsjednik osuđen na 20 godina zatvora

'(FILES) In this file picture taken on December 22, 2010 Tunisian President Zine El Abidine Ben Ali waves as he welcomes Tunisian swimming Olympic champion Oussama Mellouli upon arrival at Tunis-Carth
'FETHI BELAID'
13.06.2012.
u 14:50

Ben Ali osuđen je za smrt četvorice prosvjednika koji su pokušavali spriječiti bijeg njegova nećaka. Tunis je od Saudijske Arabija zatražio izručenje svrgnutog predsjednika.

Tuniski vojni sud osudio je u odsutnosti bivšeg predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija na 20 godina zatvora. Prva je ovo presuda vojnog suda za Ben Alija, dok ga je civilni sud već osudio na 66 godina zatvora zbog krijumčarenja droge i oružja te zloporabe javnih sredstava.

Ben Ali osuđen je zbog dopuštenja koje je dao snagama sigurnosti, odnosno zbog naredbi da se bez ikakva promišljanja puca po pobunjenicima. Današnja presuda odnosi se na incident u gradu Ouardanine kada je policija zapucala na okupljene prosvjednike koji su pokušavali spriječiti predsjednikova nećaka Kaisa u bijegu iz zemlje. U incidentu je poginulo četvero ljudi.

Predsjednik Ben Ali svrgnut je u jednomjesečnom ustanku prošle godine i, da bi se spasio od progona, pobjegao je u Saudijsku Arabiju 14. siječnja 2011. Njegov pad potaknuo je Arapsko proljeće, odnosno niz prodemokratskih ustanaka u cijeloj regiji.

Uz Ben Alija u odsutnosti je osuđena i nekolicina časnika, a svaki od njih osuđen je na 10 godina zatvora, prenose svjetski mediji, dok su oni koje su sadašnje tuniske vlasti uspjele uhititi osuđeni na pet godina zatvora.

Obiteljima žrtava sud je dodijelio naknade u visini od 100 do 150 tisuća dolara, a Ben Aliju u odsutnosti se sudi i za ubojstva 20 prosvjednika na jugu zemlje.

U tuniskom ustanku ubijeno je najmanje 338 ljudi, a 2147 ih je ranjeno.

Tunis je od Saudijske Arabije zatražio izručenje svrgnutog predsjednika kako bi se osobno suočio s optužbama za koje se tereti.

Komentara 1

TO
Toni50
16:15 13.06.2012.

Kako vidim iz ovoga radi se o barbarluku kada silnici zgrabe bivše predsjednike onda su za njih ( kao ne zločince) zločinci kao Tito .. Ili kriminalci ili drogaši naši. U civiliziranim balkanijama neide baš tako nego drugačije podmuklo ... Mito ratno profiterstvo ili druge vickasto jeftine optužbe sa lopovima - kao poštenim iskreniom "svjedocima" svi smo krali da bi sve IVI dali ! ,Današnja presuda odnosi se na incident u gradu Ouardanine kada je policija zapucala na okupljenu rulju koji su pokušavali linčovati predsjednikova nećaka Kaisa ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije