Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

‘Svog’ liječnika nema 185.377 osiguranika

Jedan od najvećih problema u sustavu su timovi obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, ali nemaju nositelja – liječnika
31. listopada 2018. u 09:14 2 komentara 550 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gotovo svi oporbeni amandmani na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, njih osamdesetak, saborska je većina jučer odbila. Najogorčeniji ovim zakonom liječnici su primarne zdravstvene zaštite. Oni su prvom zakonskom verzijom trebali dobiti sve što su htjeli, ali je ta verzija nakon javne rasprave, početkom ljeta, znatno izmijenjena.

dom zdravlja sjednica Upravnog vijeća Ovo su novosti iz HZZO-a, obavezno ih pročitajte

Tko će biti odgovoran

– Svi smo svjedoci urušavanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, a zakonski prijedlog koji nam Vlada nudi, unatoč određenim sitnim poboljšanjima, ostao je nedorečen. Uvjereni smo u to da će se implementacija takvog zakona loše odraziti i na pacijente i na ukupni zdravstveni sustav – poručili su jučer iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Resornog ministra Milana Kujundžića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića imenovali su odgovornima za budući kronični nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, vrlo vjerojatno i u cijelom zdravstvenom sustavu.

Horori s kiretaže Kiretaže iz hrvatskih bolnica: "Doktor je u ustima imao cigaretu s koje je visio komad pepela!"

Kao jedan od najvećih problema u sustavu navode timove obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, ali nemaju nositelja – liječnika. HZZO za te ordinacije izdvaja jednako kao za druge, međutim osiguranici u tim područjima nemaju jednako dostupnu zdravstvenu zaštitu. U takvim ordinacijama po manjim mjestima diljem zemlje, naime, liječnici rade privremeno ili uskaču iz svojih ordinacija u kojima inače redovno rade.

Da se stanje s primarnom zdravstvenom zaštitom pogoršava, pokazuju i brojke. Usporedba podataka iz 2016. s ovogodišnjim, govori kako raste broj onih koji nemaju svog izabranog doktora, pa čak i uz manji broj osiguranika.

Dok 2016. godine liječnika opće, tj. obiteljske medicine nije odabralo 57.313 osiguranika, u 2018. godini broj neopredijeljenih dosegao je 185.377 osiguranika, vidljivo je iz najnovijih podataka HZZO-a o broju neopredijeljenih osiguranih osoba u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. To je gotovo pet posto osiguranika od ukupno 3,930.356.

Ilustracija, tužna žena Pismo ministru Napravili su joj kiretažu bez anestezije: 'Ovo nijedna žena ne bi trebala doživjeti...'

Pedijatrijsku skrb nije imalo 5868 djece, da bi dvije godine poslije bez “svojeg” pedijatra bilo 6132 djece ili dva i pol posto od 242.887 predškolske djece.

U 2016. izabranog ginekologa nije imalo 393.459 osiguranica starijih od 12 godina, a danas ga nema 371.051 ili gotovo 20 posto ukupnog broja osiguranica (1,925.482).

Siniša Hajdaš Dončić Smanjen mjesečni limit SDP: Bolnica u Zaboku još nije potpisala ugovor o financiranju s HZZO-om

Sve manje primaraca

Novim se zakonom planira ojačati upravo primarna razina zdravstvene zaštite, ali je malo vjerojatno da će to i uspjeti. Liječnici su krajnje nezadovoljni jer nisu dobili željene uvjete pa se može očekivati da će ih se sve manje odlučivati za primarnu. A još je teže onda očekivati vraćanje specijalističkih ordinacija u domove zdravlja.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • wwwcroxx:

    Opet čudni statistički podaci. S obzirom na vaše prebrojavanje potpisa i glasova to je samo jedna osoba koja je evidentirana vise od 100.000 puta. Kriminalci marš iz Hrvatske!!!