Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi početak

Svjetski mediji o Vladinom otpisu dugova: Dosad nezabilježena mjera

otpis duga
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
02.02.2015.
u 12:39

– Nisam baš siguran da je to najbolji način za pomoć siromašnima – kazao je američki makroekonomist Dean Baker

Mnogi svjetski mediji posljednjih su nekoliko dana pisali o mjeri Vlade Zorana Milanovića da se otpišu dugovi najugroženijim građanima.

U tekstu Washington Posta navodi se da ekonomisti ovu mjeru smatraju iznimnom i dosad nezabilježenom. – Ne mogu se sjetiti ničega s čime bi je mogao usporediti – kazao je američki makroekonomist Dean Baker, direktor u Centru za ekonomska i politička istraživanja iz Washingtona. – Nisam baš siguran da je to najbolji način za pomoć siromašnima. Ako kreditori pomisle da će se ta mjera ponoviti, mogli bi davati vrlo visoke kamate na kredite najsiromašnijima – rekao je Baker koji izražava skepsu u uspjeh ove Vladine mjere.

"Neuobičajena mjera"

Russia Today u svom članku piše da će ova "neuobičajena mjera" zahvatiti oko 60 tisuća najsiromašnijih građana, ali da će se "novim početkom" obuhvatiti manje od 1 posto ukupnog duga. Navode kako građani kojima će Hrvatska otpisati dugove ne smiju imati štednju kao ni nekretninu, osim one u kojoj žive te da im dug ne smije biti veći od 35 tisuća kuna, a prihod veći od 1250 kuna po članu kućanstva.

Navode da Vlada, uz ovu mjeru, razmatra i još neke kako bi pomogli "prezaduženim građanima u državi koja je već šest godina u recesiji".

>>Evo kako građani mogu doći do otpisa dugova ili odgode ovrhe

>>Opraštat će se i porezni dugovi do 25.000 kuna

Komentara 23

ZA
zahira45
12:54 02.02.2015.

A znamo da nam je vlada nesposobna. Nisam protiv naravno pomoći siromašnima ali ovaj način nema nikakvog smisla.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
13:14 02.02.2015.

Ne znaju svjetski mediji da je cijela priča "na vrbi svirala" ili kako bi glavna promotorica rekla "šarena laž".Dugovi će biti oprošteni jedino i samo onima kojima ih nitko ne može naplatiti.I oni će poderati dva para cipela dok prikupe sve potvrde,uvjerenja,prijave i slično.

BU
burza
13:22 02.02.2015.

Igrokaz vlade bolje bi bilo da ispune obecanje o200 000 radnih mjesta da ljudi rade i otplate dugove kakva je to poruka drgima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije