Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2022. u 15:05

U prvi plan ne guraju se odlični iz naših redova i zato smo tu gdje jesmo – na dnu svake svjetske ljestvice

U stotinu zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, danas se obilježava Svjetski dan učitelja. Svjetski dan jednih od ključnih ljudi, koji bilo koji drugi dan, barem u Hrvatskoj i barem u oku promatrača ili onome što izađe u javnost, nemaju nikakav značaj, još manje utjecaj. Promatrani su kroz afere, pretjeran broj odlikaša, činjenicu da su spremni štrajkati za veće plaće dok istovremeno učenici moraju na instrukcije i dok ih većina na satu ništa razumjela nije. Promatrani su i kroz činjenicu da bi uskoro, ponovno samo u Hrvatskoj, isti ti ključni ljudi mogli, ili u ponekim mjestima već jesu, brojčano premašiti učenike kojima predaju – jer djece u svim školama Hrvatske sve je manje.

Gleda se na njih, zbog proživljenih slučajeva kao na beskičmenjake kojima je dovoljno da određene osobe s pozicije moći dođu i narede koju bi ocjenu trebali dati nasljedniku iste te moći koja ocjenu zahtijeva. Sve to dovodi do loše, poražavajuće slike učitelja, nastavnika i profesora u društvu. Istom onom koji se ne može dogovoriti kada bi slijedilo, a kada bi rušilo pravila, poput slučaja maturantice koja se potpisala na maturi. Samo zato što ju je netko u medijima etiketirao kao odličnu, iako smo samo dan ranije, prije tog spomenutog slučaja kao društvo zaključili kako je odličnih u školama i više nego previše, ali ih se zapravo nakon školovanja rijetko sreće na svim ključnim pozicijama. Tada preuzimaju podobni.

Zbog svega toga rekli bismo kako slavimo svjetski dan onih kojih u društvenoj hijerarhiji više odavno nema, iako se, u tijeku afera, baš nitko nije pitao s čime se i kakvima susreću u razredima i s kime se i kakvima susreću na satovima rezerviranim za roditeljske sastanke. Baš zbog takvih, a i zbog činjenice da ni sami nastavnici u prvi plan nisu gurnuli odlične iz svojih redova, one koji su doista na djeci ostavili traga usmjeravajući ih i motivirajući, nego loše i nekvalificirane tu smo gdje jesmo – na dnu svake svjetske ljestvice. Ipak u moru negative ima, srećom po nas, i odličnih – i to 513 nastavnika, učitelja, profesora koji će baš danas biti proglašeni najboljim učiteljima, nastavnicima i profesorima i za to biti nagrađeni iznosom od 10.000 kuna bruto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije