Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Svjetske sile Dodiku: RS je samo entitet u državi BiH

Nakon što je Ustavni sud odlučio da se poljoprivredno zemljište koje ima status javnog dobra ne može smatrati vlasništvom entiteta nego države, došlo je do krize vlasti jer su vlasti u RS-u to su ocijenile otimanjem njihova teritorija.
19. veljače 2020. u 20:43 9 komentara 2835 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Svjetske sile podsjetile su u srijedu srpskog čelnika u BiH Milorada Dodika da je Republika Srpska (RS) samo entitet u državi i pozvale ga da prekine s pritiscima na ustavni sud zemlje. Prošli je tjedan došlo do krize državnih vlasti nakon što je ustavni sud odlučio da se poljoprivredno zemljište koje ima status javnog dobra ne može smatrati vlasništvom entiteta nego države.

Milorad Dodik GLASAO PROTIV SVEGA Dodik blokirao odlučivanje u Predsjedništvu BiH: Sjednica trajala desetak minuta

Vlasti u RS-u to su ocijenile otimanjem njihova teritorija i počele blokirati odlučivanje u tijelima vlasti na razini države.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) dao je punu potporu djelovanju suda i upozorio srpskog člana kolektivnog predsjedništva Dodika da su blokade i pritisci na ustavni sud neprihvatljivi.

Odbor čine najutjecajnije zapadne države te Turska i Rusija koja se, kako je to postalo uobičajeno u proteklim godinama, od ove izjave ogradila.

"Odluke (ustavnog) suda su konačne i obvezujuće, a nadležna tijela su ih obvezna provoditi. Ustavni sud predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stup vladavine prava i demokracije u BiH", stoji u priopćenju.

"Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni dužnosnicima na državnoj razini su neprihvatljivi", stoji u izjavi tijela koje koordinira aktivnosti međunarodne zajednice i daje smjernice za rad Uredu visokog predstavnika (OHR).

Milorad Dodik TRAŽI POTPORU ZA BLOKADU VLASTI Dodik pred zastupnicima poručio: 'Goodbye BiH, welcome RS-exit'

PIC ističe da međunarodna zajednica nastavlja ustrajati na poštivanju Daytonskog sporazuma i očuvanju teritorijalnog integriteta BiH kao jedinstvene i suverene države koja se sastoji od entiteta.

Jasno su odgovorili i na Dodikove prijetnje da će RS poduzeti korake ka odcjepljenju od BiH ako se ne izmijeni zakon o ustavnom sudu, odnosno ako iz njega ne odu strani suci.

"Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje te pravno postoje samo na temelju ustava BiH. Sve strane su obvezne u cijelosti se pridržavati mirovnog sporazuma, svih njegovih aneksa te odluka visokog predstavnika", stoji u priopćenju. 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • starter001:

  ... BH muslimani odgajaju teroriste za klanje i ubijanje krščana , u pravu je Macron , bošnja -teroristi.

 • Avatar partner
  partner:

  Svjetske sile podsjetile su u srijedu srpskog čelnika u BiH Milorada Dodika da je Republika Srpska (RS) samo entitet u državi...... Interesantno kako te takozvane svjetske sile nisu ovako "podsjecali" i za Kosovo.

 • Avatar Ganymedesq
  Ganymedesq:

  Kao što sam već napisao vi ste GUBITNICI. Gospodo sa istoka, pokrečete ratove, na mala vrata želte širiti srbiju, e nečete. Opet ćete izgubiti, a najžalosnije u svemu da su onda opet drugi krivi. Jadna mala srbija. Nikako da narasteš.