Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje za ratni zločin

Svjedokinja: Boljkovac je bio, a je li kriv, ja to ne jamčim

Josip Boljkovac
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
12.02.2014.
u 14:07

Svjedokinja koja je u vrijeme tih događanja imala 14 godina kazala je da su u svibnju 1945. u njezinu kuću došla braća Zatezalo i odvela joj sestre.

– Ništa o tome ne znam nit’ me briga. Koga ni ni. Oživit se ne more – onako, više za sebe rekla je Dragica Katić (83), nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu završila sa svjedočenjem u postupku koji se zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima poslije Drugog svjetskog rata vodi protiv Josipa Boljkovca (93).

Boljkovac, koji je bio prvi hrvatski ministar policije te je prvi kojem se u Hrvatskoj sudi zbog zločina počinjenih nakon Drugog svjetskog rata, tereti se da je u svibnju 1945. kao šef kotarske Ozne (Odjeljenje za zaštitu naroda, preteča zloglasne Udbe, op. a.) izdavao naređenja jedinicama KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije) koje su odvodile i likvidirale civile. Prema optužnici, na taj je način na području Karlovca uhićen i likvidiran veći broj civila pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima.

Svjedokinja koja je u vrijeme tih događanja imala 14 godina kazala je da su u svibnju 1945. u njezinu kuću došla braća Zatezalo i odvela joj sestre.

– Dragi Zatezalu su za vrijeme rata ustaše ubili majku, a on je znao govoriti da će poslije rata 150 ljudi zbog toga biti ubijeno. On i njegov brat Vlado cijeli su rat bili u našem selu, skrivali su se, a kada je rat završio, bili su bogovi. Odveli su mi sestre. Jedna se vratila, jedna nije. Dok su bile u zatvoru u Dugoj Resi, nosili smo im jesti, no nismo ih vidjeli ni čuli – kazala je svjedokinja.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

(Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Upitana zna li tko joj je ubio sestru, svjedokinja je kazala da ne zna, a upitana je li Boljkovac bio tamo u zatvoru svjedokinja je kazala:

– Boljkovac je bio, a je li kriv, ja ne jamčim za to. Vjerujem u Boga i ono kaj nisam vidjela ne mogu reći.

Dodala je i da su kasnije njezinoj majci kazali da su svi koji su odvedeni iz Duge Rese u Karlovac likvidirani, a to se vjerojatno dogodilo i njezinoj sestri.

Osim nje svjedočila je i Đurđica Turkalj (83), čiji su brat i otac također bili odvedeni. Brat, koji je u to vrijeme imao 17 godina, nakon nekog je vremena bio pušten, dok joj je otac bio zatvoren 99 dana.

– Tada, kad su odvedeni, u kuću su nam upali neki partizani, Crnogorci, koje nikad nisam vidjela. Odvedeni su, a mi smo im nosili hranu. Moj je tata znao ponekad voziti Boljkovca i zvao ga je šefe, pa kad ga je jednom pitao zašto je bio toliko zatvoren, Boljkovac mu je odgovorio: – Jer si se družio s ustašama i domobranima – kazala je svjedokinja.

Dodala je i da se po Dugoj Resi pričalo da je Boljkovac glavni, da je on bio taj koji je vedrio i oblačio te tražio da se sve napravi kako on kaže.

Komentara 34

ZA
zarjevazno11
14:44 12.02.2014.

Ajde dragi antifašisti, objasnite napokon po čemu ste to zapravo bili drugačiji od fašista? Jedina razlika koju ja vidim je to da ste vi pobijedili, a oni nisu.

Avatar liquidsky
liquidsky
15:00 12.02.2014.

Ideološke razlike između fašista i antifašista su samo u socijalnoj sferi - i to ne previše - izražene. A u stvarnosti i jedni i drugi žude za čvrstim režimima koji služe isključivo održanju vladajućih ideologa na svojim pozicijama - sebeebe samih. I jedni i drugi su iza sebe ostavili (i danas to čine) bezbroj mrtvih civila iza sebe. Svaki režim je poguban po vlastiti narod, Hrvatska je izvrstan primjer tome i nevjerojatno je koliko su njeni građani i danas skloni idolatriji, obožavanju političara i njihovih demagogija. A na vječnu vlastitu štetu.

CV
crna vrana
15:00 12.02.2014.

Zakaj sude drugu Joži , ak' Nobilo veli da je nalogodavac likvidacija u dugoreškom kraju "drug Mićo ", ha, ha , ha ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije