Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LORA 2

Svjedok: Zatvorenici su imali vezane ruke, ali nisam vidio da ih netko tuče

Lora, suđenje
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
09.09.2015.
u 15:23

Počelo je suđenje petorici za mučenje i premlaćivanja ratnih zarobljenika u vojnom zatvoru

– Nismo krivi! – izjasnili su se Tonči Vrkić, Ante Gudić, Anđelko Botić i Emilio Bungur, na početku suđenja u postupku Lora 2 za ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima JNA i srpskih paravojnih formacija, dok je prvooptuženi, Tomislav Duić, nekadašnji zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, još uvijek u bijegu. Tužiteljstvo ih tereti za psihičko i fizičko maltretiranje zarobljenika, zbog čega su trojica, Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić, umrla. 

Optužnicom, koju je pročitala Vesna Beširević, zamjenica splitskog ŽDO-a, stavlja im se na teret da su u zloglasnom “bloku C” mučili neevidentirane zarobljenike koji su svakodnevno premlaćivani. 

Priključivani su na telefone, puštana im je struja, odvođeni na lažna strijeljanja, prisiljavani na bludne radnje i ponižavani na različite načine.

Prvog dana suđenja ispitani su svjedoci Miroslav Karin, bivši pripadnik 72. bojne Vojne policije i Damir Boršić, nekadašnji zapovjednik šibenskog vojnog zatvora Kuline. Nijedan od njih nije vidio mučenja ni zlostavljane zarobljenike. Karin je rekao da je bio pripadnik antiterorističke grupe i nije radio na privođenju zatvorenika.

– Sto posto sam siguran da nisam tada dolazio u Loru, pa ne mogu svjedočiti o tome – rekao je Karin pred sudskim vijećem Županijskog suda u Splitu kojim predsjedava sudac Vladimir Živaljić. Boršić je ispričao kako je bio u Lori dva puta. Prvi put nakon što je Duić imenovan zapovjednikom kako bi ga uputio što da radi.

– Vidio sam tada 20-ak zatvorenika na hodniku ispred soba, bili su svakako odjeveni, prljavi, no nisam vidio da je itko imao ikakve ozljede ni modrice. Rekao sam Dujiću da zatvorenike treba obući, omogućiti im higijenu i da zove liječnika ako kome od njih treba – rekao je Boršić koji kaže da nije znao za blok C. Nije ga vidio, čuo je za njega u medijima, a spominjao mu ga je Mario Barišić, nekadašnji vojni policajac koji je u srijedu također trebao svjedočiti, ali nije mu uručen poziv. Boršić je bio u Lori u godinu i pol kasnije, kada su ratne zarobljenike prebacivali u Zadar. 

Ruke su im bile vezane na leđima, ali nije vidio da ih netko tuče ni da imaju ozljede.

Suđenje je popraćeno prosvjedom članova braniteljskih i stradalničkih udruga. Tvrde kako je riječ o montiranom procesu kojim se izvrću povijesne činjenice. Vinko Burazer, odvjetnik nedavno uhićenog Emilija Bungura, koji je 11 godina bio u bijegu, ustvrdio je kako se njegovu klijentu krše ljudska i ustavna prava.

Emilio Bungur protupravno je zatvoren jer njegovo rješenje o izdržavanju kazne nije pravomoćno. On se ovdje dovodi radi suđenja, međutim optužno vijeće nije donijelo rješenje o njegovoj optužnici, što znači da nema status optuženika – rekao je Burazer. 

Nedjeljko Ivančević, odvjetnik Tončija Vrkića, zadovoljan je prvim danom suđenja.

– Svjedoci nisu potvrdili nijedan navod iz optužnice. Naprotiv! – izjavio je Ivančević. 

>> Sud demantirao uhićenje, a odvjetnik tvrdi: Bungur je uhićen, strahujemo za njegov život! 

>> Zbog bolesti Tončija Vrkića, odgođeno pripremno ročište

Komentara 4

DU
Deleted user
16:02 09.09.2015.

hajde dajte jos tim chetnicima i odstetu za dusevne boli.......nakaradnog li sustava i drzave....

Avatar bokolo
bokolo
18:42 09.09.2015.

Osudite ga na smrt, ....a onda podjite do Hude Jame pa nam recite kakva vrsta zakona I morala se primijenjuje u Hrvatskoj.

DU
Deleted user
18:26 09.09.2015.

Jesu li imali vezane ili zavezane ruke? Kaj to znači imati vezana ruke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije