Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJENO SUĐENJE

Selo je branilo nas 100, a napadala nas je tenkovska brigada iz Pančeva dragovoljci iz Srbije

Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
17.07.2019.
u 15:12

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi', po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića, izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao stanovnike te opljačkao imovinu i uništio zaštićene objekate.

Kako je izgledao kombiniran napad na Gornji i Donji Viduševac 30. rujna 1991. na zagrebačkom Županijskom sudu ispričao je Mirko Mihalić, svjedok na suđenju Siniši Martiću Šiltu, optuženom za ratni zločin. Šiltu se sudi u odsutnosti, a u inkriminirano vrijeme Mihalić je sudjelovao u obrani sela zajedno s još stotinjak hrvatskih branitelja.

- Glavnina neprijateljskih snaga kretala se na pravcu Glina- Gornji Viduševac-Topusko, a u napadu su sudjelovali srpski teritorijalci, tenkovska brigada iz Pančeva i dobrovoljci iz Srbije. Prije samog napada avioni bivše JNA izviđali su teren, a obavljena je i topnička priprema. Napad je započeo oko 9 sati, a borba je okončana istog dana oko 19 sati, kada smo se povukli s položaja - prisjetio se Mihalić.

Kazao je i da Martića za vrijeme napada nije vidio, te je pojasnio da su branitelji neuspješno pokušali izvesti protunapad te da su neprijateljske snage gađale sve što im je bilo u dometu cijevi. Dodao je u napadu uništeno više od polovine kuća u Gornjem i Donjem Viduševcu te kako ne zna što se poslije događalo.

- Šiltovi su bili specijalna postrojba elitnog statusa unutar 24. brigade 39. banijskog korpusa. To sam zaključio kada sam nakon rata gledao snimke te postrojbe. Tijekom napada na Viduševce, iz razumljivih razloga, nisam mogao razaznati sudjeluju li u napadu i Šiltovi, pa nisam mogao prepoznati nikoga od napadača, iako sam Sinišu Martića poznavao od njegovog djetinjstva - kazao je svjedok.

Martića tužiteljstvo tereti da 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe Šiltovi, po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića napao civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca. Optužen je i za protjerivanje stanovnika, pljačku imovine i uništenje zaštićenih objekata.

Tereti ga se i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik Šiltova postrojbi od 40 vojnika naredio da pucaju po kući V.M., pri čemu su ubijene ona i njezina majka. V.M. je bila osoba s vidljivim duševnim smetanjama, koju je Martić ispitivao u logoru KPD Glina. Ona mu je tada kazala da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, pa ju je izveo iz logora. Odveo ju je do njezine kuće, naredio joj da uđe unutra nakon čega je svojim vojnicima naredio da pucaju po kući iz svog raspoloživog oružja, iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici.

Komentara 2

ZI
zip123
19:28 17.07.2019.

Za zlodjels Šiltova se zna vec 20 godina,javno je to Siniša Martić govorio u intervju za njihovu televiziju,taj dio je prikazan i u dokumentarcu Pavla Vranicanja Komšije.Nepoznanica je to sta se cekalo tolike godine a znase da taj isti Sinisa je sad ugostitelj u Novom Sadu.Pravosudjee,budjenje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije