Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlak smrti

Svjedok: Medak je upozoren da se s retardantom postupa nepropisno

rudine (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
02.03.2011.
u 12:30

Ovdje se dogodio sumrak protupožarne struke, a sve je radio Ivan Medak koji nema položen stručni ispit u MUP-u i koji nije bio kompetentan za nabavku retardanta, kazao je šef službe zaštite od požara

Svjedočenjem Sergeja Pribudića, vozača pružnog vozila Robel, nastavljeno je suđenje za nesreću “vlaka smrti” u Rudinama na Županijskom sudu u Splitu

– Retardant TG 300 tada je korišten prvi put. Nikad se nije tako radilo, uvijek se miješao s vodom. Kad smo došli do Labina, namjeravalo se ponoviti prskanje. No, u Labinu su mi rekli da je izletio nagibni vlak i da se vratimo. Robel se nenormalno ponašao, nisam ga mogao ničim zakočiti. Užasno je proklizavao. Iskočili smo. Javio sam da sklone ljude s pruge i molio Boga da Robel iskoči prije mjesta nesreće – kazao je Pribudić naglašavajući da mu se nikada do tada nije dogodilo takvo proklizavanje.

Drago Ivanković, šef Službe zaštite od požara u HŽ-u, izjavio je da ga je Ivan Medak, bivši direktor HŽ-a, isključio iz Povjerenstva za javnu nabavu retardanta.

– Ovdje se dogodio sumrak protupožarne struke. Na nepropisno nanošenje retardanta upozoravao je Drago Rogulj, ali nije imao nikakve ovlasti to spriječiti. Medak nije stručna osoba – rekao je Ivanković.

Mario Bičan, zapovjednik DVD-a Stružac, nije znao što će u Splitu raditi kao ni vatrogasac Marko Tišljar. Tek kad su došli rekli su im da će prskati prugu.

– Htio sam samo otići koji dan na more – rekao je Bičan dodavši da do nesreće u Rudinama uopće nije znao što je retardant! Nitko im nije davao upute za polijevanje. Brat mu je pomagao u izradi prskalica u Stružcu, ali nije znao o čemu je riječ. Vario je željezo.

Komentara 4

OB
-obrisani-
15:14 02.03.2011.

pa hebeš stručni ispit..........kad ima...barba Luku....to mu vrijedi više od 3 fax-a

AU
austria
16:00 02.03.2011.

Tu gnjidu je barba Luka postavio. Ljubitelj lika i djela Smranadera i ostalih lopova kao Rončević, Mravak....

MM
Mladen Miletić
19:27 02.03.2011.

Tu je jasan krivac ZAKONODAVAC ! I nitko drugi terči pero ili sero. Potrebno je prskanje drvenih pragova a ne postoji uređaj za to ( uređaj sa dozvolom za uporabu.) Uređaj koji če samo u tome momentu putem senzora daa diznama propusti toliku potrebnu izračunatu količinu sredstva samo na te pragove. Nikako okolo po kamrenju sastrane ili nedo bog i po tračnicama ! AMEN ! nevini ljudi če odgovarati za sistem kkoji je truli i amoralan te krivicu uvjek na vatrogasce ili one koji moraju da inproviziraju. Kupiš moderni vlak i pošalješ ljude da sa kanticama zaljevaju to što uopše nebi smilo biti ugrađeno u pruzi nego od armiranoga betona pragovi !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije