Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Svjedoci opsade najbolje razumiju da tuneli život znače

Zato je priču o zatrpavanju tunela da bi se spriječio dotok oružja Hamasu teže prodati Sarajevu nego ostatku Europe
31. srpnja 2014. u 18:22 16 komentara 2814 prikaza
Tunel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Zaokupljena vlastitim problemima, političkim i ekonomskim krizama, bosanskohercegovačka javnost rijetko reagira na događanja u ostatku svijeta. Gaza je, čini se, iznimka, barem kada je o sarajevskoj javnosti riječ. Tako snažno i jasno izražen stav iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, kao što je potpora Palestincima i osuda izraelskih napada, za mnoge predstavlja iznenađenje. Osim univerzalne, ljudske solidarnosti s patnjama drugih ljudi, motive za ovakvu angažiranost svakako treba tražiti i u međumuslimanskoj solidarnosti (jer u Sarajevu, kao i Gazi, danas žive pretežno muslimani), ali i proživljenom iskustvu.

Koliko god kronologija onoga što je dovelo do izraelske ofenzive na Gazu i srpska opsada Sarajeva nemaju dodirnih točaka, toliko ih situacija u kojoj se danas nalazi stanovništvo u toj palestinskoj enklavi ima s onim što je grad na Miljacki preživljavao 47 mjeseci početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Potpuna fizička blokada, razaranja, brojenje žrtava, ovisnost o humanitarnoj pomoći, nedostatak struje i vode, svakodnevica je Gaze. Sve je to preživljavalo i Sarajevo, a jedini tračak nade bio je tunel koji je prolazio ispod obruča koji je oko grada formirala srpska vojska. Kroz njega su ulazili i izlazili vojnici i oružje, ali i hrana, lijekovi, ogrjev. Sve ono što grad u dugotrajnoj izolaciji i blokadi treba. Nitko bolje od Sarajlija ne zna što ti uski prolazi ispod zemlje znače za preživljavanje. Zato je i priču o zatrpavanju tunela da bi se spriječio dotok oružja Hamasu danas teže prodati Sarajevu nego ostatku Europe.

gaza broj žrtava raste Izrael poručio: Pripremite se na dugotrajnu vojnu akciju

Iz pozicije građana Sarajeva prilično frustrirajuće je gledati Ban Ki-moona kako papagajski poziva na prestanak sukoba ili slušati rasprave na CNN-u o tome tko je prvi prekršio primirje. Sve to neće pomoći civilnom stanovništvu u Gazi da preživi još jedan dan opsade. Baš kao što slične poruke Butrosa Butrosa Galija nisu imale nikakav stvarni utjecaj na goli opstanak Sarajlija u opkoljenom gradu devedesetih.

Nemaju nikakve stvarne koristi Palestinci u Gazi ni od poruka potpore iz Sarajeva, ali barem znaju da su one iskrene, što se, kada su u pitanju riječi nekih zagovornika mira iz međunarodne politike, baš i ne bi moglo tvrditi.

>> Gaza gori, a Hrvatska se češlja 

>> Hrvatski mediji i politika izgubili su moralni obraz u 'slučaju Gaza'

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar Moxa
  Moxa:

  Nikakve razlike između fašista i izraelaca nema. Okupacija traje od 1948. godine i od tada jednostavno vrše genocid nad jednim narodom. Stalno trube o holokaustu a oni desetljećima rade isto ako ne i gore stvari .

 • Avatar zvonac777
  zvonac777:

  Zašto se na svaku osudu Izraela koji je ubio 1000 civila odmah lijepi etiketa antisemitizma. Zar su oni bezgrešni i zato što su proživjeli holokaust daje im za pravo da raketiraju UN škole, bolnice. UN im je 17 puta slao ... prikaži još! svoju lokaciju.. Djeca su tamo stradala !!!!!!! Užas . Otkud im to pravo . Kad je Hrvatska rješavala problem svojih terorista gdje je poginulo 50 terorista tada je to bio udruženi zloćinački pothvat. Kritizirati izrael je uvijek bio sklizak teren, odmah ti lijepe hitlera i antisemitizam. Samo se pitam otkud im pravo pobiti toliki broj CIVILA a pola poginulih su DJECA ?????

 • Avatar Moxa
  Moxa:

  gluposti nitko ne umanjuje holokaust ali oni što židovi (izraelci) rade danas ( i desetljeća prije jednak je zločin) možemo šutjeti o tome ili raspravljati o tome ali zna se tko vrši genocid i tko je okupator.