Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprečni stavovi
Povratak na članak

Svijet prati debatu Kissingera i Kotkina o uzrocima rata u Ukrajini: Je li kriv imperijalizam NATO-a ili Rusije?

Kissinger poziva na promjenu politike Zapada prema ratu u Ukrajini, smatrajući da bi poraz ruske vojske u Ukrajini mogao imati katastrofalne posljedice za Zapad. Kissinger pritom upozorava na dugoročni odnos Europe i Rusije kao i činjenicu da je Rusija dulje od četiri stoljeća bitan dio Europe, što europskih čelnici ne smiju izgubiti iz vida, s obzirom na to da bi sve drugo vodilo u dugoročnu destabilizaciju Europe i reorganizaciju europske hijerarhije moći. S druge strane Kotkin u nizu svojih zapaženih analiza koje je objavio od početka ruske invazije uvjerljivo argumentira da ipak nije problem u proširenju NATO-a i da aktualno ponašanje Rusije i agresija na Ukrajinu nisu odgovor na to proširenje, nego izraz unutarnjih procesa u Rusiji – ruskog militarizma, ekspanzionizma i nesnošljivosti prema Zapadu, što nema veze s NATO savezom.

Komentari 20

GA
galico
10:04 25.05.2022.

Kissinger zna procijeniti odnos snaga...Nije se taj bojao intervencionizma, no uvijek je znao protiv koga ratovati..I uvijek je imao formulu da SAD ima pojedinačno veći zbroj odnosa sa Kinom i Rusijom nego što ih imaju Kina i Rusija međusobno...Nije neopravdan njegov strah od trajnog savezništva Kine i Rusije...A ono što on govori ne znači da to intimno sanja već je jednostavno realan

VL
PR
prajdali100
11:26 25.05.2022.

Kissinger je stari mačak.On vidi da trenutna politika Zapada i NATO vodi ka stvaranju strateškog saveza Kine i Rusije.A to bila jako moćna,skoro nepobjediva sila

VL
MH
Max.hr
10:04 25.05.2022.

Uzrok svega zla i ratova je kršenje Božjih zapovijedi.Djecu treba učiti Nebu a ne paklu.

VL
Avatar Cohen
Cohen
11:29 25.05.2022.

Ako su još uvijek aktivne njegove sinapse, relevantne za ovu problematiku, treba mu vjerovati.

VL
Avatar jimi117
jimi117
10:20 25.05.2022.

svaki i jedan mudriji covjek ce shvatiti da Rusija nije jedini i najveci krivac za rat... .

VL
IN
Indy500
12:04 25.05.2022.

Na to pitanje kristalno jasno objasnio Kissinger: Nato u Ukrajini znači rat u Europi.

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:43 25.05.2022.

kotkin je škola koja zagovara američku ekspanziju, militarizaciju, koja čitav svijet pretpostavlja američkim interesima, i koji zapadni liberalni politički uzus smatra kao jedinim. kissinger je lik koji je sudjelovao u puno dobrih i loših stvari. i kad on nešto veli da vidi opasnost u nečemu, itekako ga treba poslušati. ali problem kissingera su nova vremena, internet, društvene mreže, koje imaju ogroman utjecaj na političare, i oni se više ne vode političkim interesima društva kao cjeline, već kratkoročne političke koristi od nekih događanja. današnja politika amerike svodi se na 3 starca od 80 godina, koje njihovi politički sponzori guraju i usmjeravaju kao da je 1950-a, a ne 2022-a godina. mediji i dio političkom mainstreama, stvorili su čudovište koje ispred sebe ima samo jednu stvar, američki interes, izuzetnost, posebnost. i sva sredstva koriste da to zadrže. dolar kao najmoćnije oružje posebno. vojsku, kao prijetnju. a rusima se spočitava da energente koriste kao oružje... oni, ameri, koji su zbog nafte i plina razorili bliski istok! zapad vođen amerikom će jako teško izaći iz tog okvira, jer svaki pokušaj nekog razumnog dijaloga sa rusima i kinezima, se dočeka prvo u medijima, a onda kroz političke kanale, kao popuštanje. ako nitko neće u ničemu popustiti, doći će do rata. rusi su 15 godina popuštali, i o tome henry govori, zna da svaka velika zemlja ima granice koje može trpiti, a nakon toga eksplodira. ovo je ruska reakcija, sad znate da je bila očekivana.

VL
Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
11:49 25.05.2022.

Rusiju treba izolirati kao Sjevernu Koreju na 20 godina, pa nek si žderu naftu i plin

VL
PR
predragbabic1
12:09 25.05.2022.

Rusija je mentalno veoma različita od Europe i Amerike. Rusija zabranjuje reklamiranje LGBT osoba, Europa i Amerika od njihovh parada čine svetkovine. Rusija je zabranila Nevladine organizacije, Europa i Amerika ih protežiraju, finansiraju. Rusija je izbacila Strabag jer duplo naplaćuje ugovorene poslove koristeći klejmove, Strabag radi po čitavom svetu. Europa i Amerika su hteli da Ukrajna uđe u NATO i da imaju nuklearne glave na manje od 500 km od Moskve, a kada je Hruščov hteo da instalira nuklearne glave na Kubi, Kenedi je bio spreman da započne nuklearni rat. Rusija poštuje tradiciju i crkvu, Amerika, a pogotovo Europa od crkava pravi kockarnice, hotele ili bordele. Rusija je vojno intervenisala u Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Gruziji i Siriji, Amerikanci su vojno intervenisali u Koreji, Vijetnamu, Iraku, Srbiji, Avaganistanu. Ima nešto trulo u ovom svijetu.

VL
Avatar LjutaPrepelica
LjutaPrepelica
10:28 25.05.2022.

Rusi nisu dali da im se u dvorištu grade NATO baze kao što Ameri nisu dali da im se na Kubi grade ruske baze. Tu svaka priča počinje i završava.

VL
SM
Sivi_medvjed
10:25 25.05.2022.

Svatko tko imalo prati politiku priblizavanjem ruskim granican Natoa izazvao je rat u Ukraini..Da je nekom stalo do mira nebi dolazio rusima u dvoriste.Nazalost rat je tu izmedu bratski naroda koji se moze prosirit u globalni..Zatim sad se dogada savez Rusije i kine Natovci nisu mislili nato...Nije to prirodno medytim trazili ste dobili ste.Ovo dana Rusija i Kina zajedno patroliraju iznad pacifika

VL
DU
Deleted user
10:23 25.05.2022.

Kotkin je potpuno u pravu. Dovoljno je pročitati njegov stav iz nadnaslova i složiti se. Prihvatiti ruske ekspanzionističke težnje i nasilno preoblikovanje suverenih zemalja prema njihovom ideološkom konceptu bio bi put u ideološki mrak, kakav vlada u ruskom autokratskom društvu. Promašenost stavova Kissingera vidljiva je već na primjeru sada sve omraženije njemačke muti, koja je iste takve zastupala. Klanjala se caru, koji si je, osokoljen nekažnjenom aneksijom Krima, dao za pravo da stvara novi mrak velike Rusije. Umjesto da je stvarao modernu Rusiju i osvajao ekonomijom, on si je zamislio da se napreduje osvajanjem teritorija.

VL
DU
Deleted user
10:31 25.05.2022.

Kada netko kaže da je samo jedna strana kriva za sukob, a pogotovo u današnjem globalnom svijetu gdje kada se nešto dogodi 5000 km od nas je isto kao da se dogodilo u našem dvorištu onda sam sasvim siguran da taj nema pojma o svijetu oko sebe.

VL
DI
dino85
11:17 25.05.2022.

Do ovoga sukoba bi došlo kad tad, Europa i Azija nikada neće biti jedno jer se to protivi interesima Amerike. Računica je jednostavna, Amerika je poslije drugog svjetskog rata investirala jako puno u EU, da bi joj sada EU "pobjegla iz krila", to nemože proći bez većega zla. Tko će Europu bombardirati, nama Europljanima je podpuno svejedno, dali će to biti Rusi ili Ameri, kako god okreneš neće biti dobro. Kada se otok odvojio od Europe, bilo je pitanje dana tko će dobiti ulogu čuvara Europe. Nismo dugo čekali, sad imamo to što imamo. Kako dalje, vidbet će mo, kroz povjest su sva velika carstva propadala kada bi dokučila jedan vrhunac i polako pocele iz vida gubiti čovjeka. Ovaj puta će biti isto tako, samo je jedna ogromna razlika, prije bi se potukli narodi pa tko pobjedi vlada. Poslije ovoga rata, svi sudonici neće niti moći, niti više imati čime vladati. Čak ni Sjeverni pol neće oststi čitav.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.