Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprečni stavovi

Svijet prati debatu Kissingera i Kotkina o uzrocima rata u Ukrajini: Je li kriv imperijalizam NATO-a ili Rusije?

25.05.2022.
u 09:58

Kissinger poziva na promjenu politike Zapada prema ratu u Ukrajini, smatrajući da bi poraz ruske vojske u Ukrajini mogao imati katastrofalne posljedice za Zapad. Kissinger pritom upozorava na dugoročni odnos Europe i Rusije kao i činjenicu da je Rusija dulje od četiri stoljeća bitan dio Europe, što europskih čelnici ne smiju izgubiti iz vida, s obzirom na to da bi sve drugo vodilo u dugoročnu destabilizaciju Europe i reorganizaciju europske hijerarhije moći. S druge strane Kotkin u nizu svojih zapaženih analiza koje je objavio od početka ruske invazije uvjerljivo argumentira da ipak nije problem u proširenju NATO-a i da aktualno ponašanje Rusije i agresija na Ukrajinu nisu odgovor na to proširenje, nego izraz unutarnjih procesa u Rusiji – ruskog militarizma, ekspanzionizma i nesnošljivosti prema Zapadu, što nema veze s NATO savezom.

Komentara 20

GA
galico
10:04 25.05.2022.

Kissinger zna procijeniti odnos snaga...Nije se taj bojao intervencionizma, no uvijek je znao protiv koga ratovati..I uvijek je imao formulu da SAD ima pojedinačno veći zbroj odnosa sa Kinom i Rusijom nego što ih imaju Kina i Rusija međusobno...Nije neopravdan njegov strah od trajnog savezništva Kine i Rusije...A ono što on govori ne znači da to intimno sanja već je jednostavno realan

PR
prajdali100
11:26 25.05.2022.

Kissinger je stari mačak.On vidi da trenutna politika Zapada i NATO vodi ka stvaranju strateškog saveza Kine i Rusije.A to bila jako moćna,skoro nepobjediva sila

MH
Max.hr
10:04 25.05.2022.

Uzrok svega zla i ratova je kršenje Božjih zapovijedi.Djecu treba učiti Nebu a ne paklu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?