Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki kineski planovi
Povratak na članak

Svijet dobiva novog hegemona. Amerikanci više ne mogu zaustaviti gospodarski uspon Kine, osim ratom

Xi Jinping i kineski stratezi imaju plan kako postati globalna tehnološka i vojna sila

Komentari 108

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
00:49 14.03.2021.

Zapad je proizveo kineskog zmaja konstantnim prebacivanjem proizvodnje svega u Kinu. Kinezi su polako savladali sve tehnološke prepreke i sada je gotovo. Što svijet čeka, vidjet ćemo.

VL
PO
poluprovokator
00:09 14.03.2021.

Koga Kinez porobi jadna mu mayka- oni kad su u poziciji moci su vrlo opasni, gramzivi, bahati, skloni kinjenju...

VL
SL
slavenZadravec
08:18 14.03.2021.

Zabrinjavajuće da najuspješnija sila postaje zemlje gdje nema ljudskih prava, slobode informiranja, gdje je zabranjeno kritizirati vlast ...

VL
DU
Deleted user
08:22 14.03.2021.

Takvoj perspektivi zapadne civilizacije kriv je gramziv i lakom sustav vrijednosti koji je Kina spretno iskoristila. Treba se sjetiti šta izvode te naše gospodarske i političke elite o raznim pravima manjina,LGBT zajednica,migranata itd,a u isto vrijeme se nesrazmjerno bogate ii sele tvornice u Kinu. Dobar primjer je da EU nema niti jednu ozbiljnu tvornicu zaštitnih maski, u isto vrijeme troše milijarde Eura za socijalizaciju migranata. Vrhunac tog nakaradnog sustava se upravo odvija danas gdje EU ne može osigurati cjepivo za svoje građane .

VL
MA
Marsi
01:28 14.03.2021.

Daj ne lupetajte; USA ima 330 milijuna stanovnika a Kina milijardu i cetristo milijuna , i jos uvijek smo na prvom mjetstu. A gdje bi bila ta Kina da cionisti nisu prebacili 60,000 americkih tvornica u nju.

VL
AD
adminka
04:07 14.03.2021.

Politika me previše ne zanima. Kineska represija nad stanovništvom, koju smo mogli posebno vidjeti sada u vrijeme pandemije, je gadljiva i zastrašujuća.

VL
Avatar GeniKameni
GeniKameni
00:06 14.03.2021.

"...Kina ce ostvariti svoj dugoročni strateški cilj i postati globalna tehnološka i vojna sila koju će svijet poštovati i koja će usto biti i samodostatna..." Kina je taj cilj vec ostvarila. A u tome su joj najvise pomogli pohlepni zapadni kapitalisti koji su jedan veliki dio svoje proizvodnje preselili u Kinu u potrazi za sto jeftinijom i kvalitetnijom radnom snagom i sto vecim profitom. Dobro je Lenjin svojedobno rekao... "kapitalisti su toliko pohlepni da ce nam jednog dana prodati i uze na koje cemo ih objesiti"! I nije Zapad pogrijesio samo u "izvozu" svojih proizvodnih pogona u Kinu, nego i u konstantnom omalovazavanju, sikaniranju i sotoniziranju Rusije. I dogodilo se ono sto sam vec odavno predvidjao... gurnuli su Rusiju u zagrljaj Kine. Nikad necu razumjeti tu politiku Zapada a pogotovo Europe prema Rusiji? Znam da je Europa samo americka pudlica ali morali su se mnogo ranije oduprijeti tom vazalskom statusu u europsko-americkim odnosima. Mnogo prirodniji i politicki i gospodarski savez bi bio europsko-ruski nego kinesko-ruski! A imperije nikad nisu sapatom padale niti prepustale svoj status nekom drugom bez borbe, pa tako nece ni Amerikanci sada. Veliki sukob, najvjerojatnije III svjetski rat, je neminovan. Nije uopce pitanje gdje... jer to ce se dogoditi u Juznom kineskom moru, centar tog sukoba ce najvjerojatnije biti Taiwan. Nije upitan ni pobjednik u tom sukobu, jer to ce biti Kina! Pitanje je samo... kada? I necemo morati dugo cekati...

VL
MU
Muka
05:18 14.03.2021.

Svaka takva vojna i ekonomska sila vrlo lako se može raspast sama od sebe. SAD je bio na tom putu pred prošlim izborima kada je trećina amera hodala naoružana do zuba. Tu ulaze tajne službe i vuku poteze u pozadinii i tajnosti. Kina je tu u prednosti jer svaki bunt može ugušiti bučno bez posljedica za njihov jednopartijski sistem. A živi bili pa vidjeli.

VL
AF
afer
06:26 14.03.2021.

Kineski komunizam je farsa koji će se u 5000 godina kineske kulture izgubiti kao povjesna crtica od 50 godina a koji je poslužio homogeniziranju ''nacije'' i nekog na koga će poslije baciti krivicu za sve mrtve koje su proračunato pobili. Oni su sljednici besčutnog kapitalizma i cilja. Osvajanje kompletne Azije i njenog služenja njima.

VL
ST
Startrack
06:40 14.03.2021.

Nece se niko krmetine najest pod kinezima.

VL
NE
neboiznadzagreba2
00:32 14.03.2021.

Tiraniju koja nam slijedu kad i ako Kina postane hegemon osmislile su zapadne elite, Kina je njihov projekt. Demokracije svijeta trebale bi se udružiti protiv kineske dominacije, Europa sklopiti savezništvo s Rusijom, Amerika zabraniti uništavanje svoga radništva i preseljenje svojihh postrojenja na područje polurobovlasničke Kine, te svojim oligarsima zaprijetiti svim dozvoljenim sredstvima. Elitama, gospodarskim i političkim, prestao je biti najvažniji vlastiti narod, u procesu globalizacije na prvo su mjesto stavili vlastite kratkoročne interese, rezultat toga je rast Kine i otvaranje puta da svijet postane ogroman logor, danas Ujguri, sutra svi mi. Sve to je razlog za uzbunu, a ne za medijsku pripremu da eventualnog kineskog hegemona dočekamo raširenih ruku i pognute glave.

VL
Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
13:06 14.03.2021.

Prvi problem Kine je nedostatak pitke i čiste vode. Kina inače ima manje vode od recimo Rusije u susjedstvu ali i ta voda je u opasnosti od enormnog zagađenja koje je kineske rijeke pretvorilo u zagađene i otrovne kanale. To je danak ubrzanom razvoju koji nije brinuo o okolišu pa je situacija slična onoj u SAD-u i Brazilu i postoje cijele zone u kojima je voda iz rijeka potpunom neupotrebiva. Uništene su šume na istoku pa prijete i poplave u sezoni monsuna. Kineski stavovi prema Ujgurima su takvi da ne daju Kini priliku da se bolje pozicioniraju na tržištima islamskih zemalja. Postoji strategija Kine prema širenju na slabije naseljena područja ali bogata resursima u ruskom Sibiru, ali za tako nešto je potreban rat svjetskih razmjera. Kina se dobro pozicionirala u znanstvenom i financijskom području. Recimo banke iz Hong Konga drže veliki broj prekomorskih destinacija za pranje novca i preuzimaju primat britanskih banaka. U znanosti Kina neprekidno visokim plaćama dovlači veliki broj nastavnika na svoja sveučilišta i ona je već neko vrijeme jedan od najvećih uvoznika vrhunskih stručnjaka. Kina posjeduje veliku količinu američkih dionica i ima veće rezerve zlata i dolara tako da može inicirati američku financijsku krizu. Hrvatska je još u Jugoslaviji imala dobre odnose s Kinom, danas su oni pogoršani jer je Hrvatska izgubila dio suverenosti u vanjskoj politici.

VL
BH
Bunjevac=Hrvat
23:48 13.03.2021.

Najveći prst u oko Kini je Indija s kojom nikad neće izići na kraj.Oni nemaju resurse a Zapad ih je pretvorio u prljavu tvornicu i mislim da oni vojno ne smiju mrdnuti bez svjetskog "gospodara novca" odnosno zakulisne svjetske elite koja vlada svijetom,a koja je velikim dijelom stacionirana u USA premda je ne smijemo brkati s Amerikom kao državom.Dakle,Kina je "pod kontrolom" onih koji su od nje napravili ovo što ona danas jeste i koliko god je gospodarski div toliko je vojno strateški patuljak.

VL
Avatar Point_of_view
Point_of_view
08:27 14.03.2021.

U šestdesetim, kad sam išao u osnovnu školu učili smo kako kineske obiteljima koje smiju imati samo jedno dijete. Tada ih je bilo oko 700 mio. Kad bi tome bilo tako, danas ih ne bi bilo niti 300 mio. JerJer za održavanje stanovništva bez ikakva porasta, potrebno je da obitelji imaju najmanje 2,1 dijete. Znači, umjesto jednog djeteta sve ove godine su imali najmanje 3-4 djece, posebno po selima i u provinciji. Kina će biti nemilosrdni hegemon, a to pokazuje već sad po Africi., gdje je pokupovala puno plodne zemlje, i kako tamo tretira ljude, koji rade za njih.

VL
DU
Deleted user
08:28 14.03.2021.

Zapadna civilizacija htjela bi kruha preko pogače, a to očito ne ide. Kulturu rada (proizvodnju) prebacili smo kinezima (neka oni rintaju), kako bismo mi na zapadu radili fine poslove i uživali. Što smo tražili, to smo dobili.

VL
DU
Deleted user
07:00 14.03.2021.

Nema viš komunista i zastupnika u CK u plavom trlišu kao prija 30-50 godina. Ali i dalje su jednobrazno obučeni, odjela nova sjaje se na kinesku kvalitetu. Sve isto samo imidž na nivou dva.

VL
DI
Diesel
08:13 14.03.2021.

Tko vam je kriv kad ste diktaturu primili u WTO?

VL
Avatar salaso
salaso
10:20 14.03.2021.

Ak nasipaju još samo jedan otok u južnom kineskim moru..ameri če izvuč čep....pa onda više nećete imat južno kinesko more..

VL
Avatar dzambo
dzambo
23:22 13.03.2021.

Kina ko Kina...kako god da bude oni NIKADA nece biti tipicna Zapadna drzava sa svim vrlinama i manama...i sta god da dodje ''direktno'' iz Kine od njihovih ''licnih'' proizvoda bit ce jako ''sumnjivo''....previse je tu kopiranja i fake itema....

VL
Avatar mikioni
mikioni
09:40 14.03.2021.

Jos uvijek je Kina daleko od USA. Dovoljno je kazati da je godisnji americki produkt jednak zbiru produkata Kine, Japana i Njemacke. Plus to sto Amera ima oko 330 milijuna a Kina, Njemacka i Japan zajedno oko 1,7 milijardi ljudi. 1. United States: 19.585 trillion $ 2. China: 12.238 trillion $ 3. Japan: 4,872 trillion $ 4. Germany: 3,693 trillion $

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.