Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PREOKRET U SLUČAJU MJENICE

Svih 13 optužnica prvo je bilo odbačeno, no nakon žalbe tužiteljstva, sada su pravomoćne

Osijek: Tomislav Karamrko i Ivica Todorić svjedoče u aferi SMS
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 14:30

Općinski kazneni sud u Zagrebu je ponovo trebao odlučivati o osnovanosti tih optužnica nakon čega je potvrdio te optužnice. Iz ŽDO-a kažu da su zaprimili odluke suda u  sedam slučajeva dok preostalih šest odluka još nisu zaprimili

Do velikog preokreta došlo je u jednom od krakova afere Agrokor, koji je poznat kao slučaj Mjenice. Riječ  o slučaju u kojem je Županijsko državnog odvjetništvo u Zagrebu u kolovozu 2019. podiglo gotovo 13 identičnih optužnica u kojima je 29 osoba u trinaest trgovačkih društava  bilo optuženo zbog krivotvorenja isprava. Optužnice su podignute pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, koji je svih 13 optužnica odbacio smatrajući da ono za što se optuženici terete nije kazneno djelo.

Na takvu odluku suda tužiteljstvo se žalilo, a zagrebački Županijski sud prihvatio je te žalbe u listopadu 2020.  ukinuvši sve odluke Općinskog kaznenog suda u Zagrebu o odbacivanju optužnica. Općinski kazneni sud u Zagrebu je ponovo trebao odlučivati o osnovanosti tih optužnica nakon čega je potvrdio te optužnice. Iz ŽDO-a kažu da su zaprimili odluke suda u  sedam slučajeva dok preostalih šest odluka još nisu zaprimili.

Drugim riječima, sve optužnice koje su prvo bile odbačene, sada su postale pravomoćne.

Što se tiče slučaja Mjenice u 13 optužnica optuženo je 29 osoba, uglavnom direktora i odgovornih osoba u poduzećima koja su bili dobavljači Agrokora. Radilo se o Francku, Sokol-Mariću, AWT-u, Internationalu, Chromos Agri, Pet Promu, Agrofructusu, Tehnici, Krašu, Saponiji Unex Mediji i Alce Zagrebu. Direktori i odgovorne osobe u spomenutim tvrtkama optuženi su za krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Konkretnije, tužiteljstvo je u optužnicama tvrdilo da su veliki dobavljači lažirali fakture o isporuci robe. Optuženici su, tvrdi tužiteljstvo, preko mjenica naplaćivali te lažne fakture pa su potom prodavali dug faktoring kućama, čime su, smatralo je tužiteljstvo, prikriveno financirali Agrokor.

Obrane optuženika od početka su tvrdile da tu nije riječ o kaznenom djelu jer je bila riječ o valjanim mjenicama, koje su na koncu priznale i banke. Takav stav obrana prvo je podržao Općinski kazneni sud, smatrajući da je mjenica prenosivi vrijednosni papir koji glasi na određeni dio novca, pa samim tim klauzula “vrijednost primljena u robi” ne predstavlja obvezni dio mjenice. Zato su optužnice prvo bile odbačene, no nakon žalbe tužiteljstva ta je odluka promijenjena, pa će biti zanimljivo vidjeti koja je argumentacija sudova sada za to.

U međuvremenu Ivica Todorić i 14 optuženika zaradili su optužnicu u velikom Agrokoru, koja još nije potvrđena, a optuženo vijeće je zakazano za siječanj iduće godine. Todorić je nepravomoćno oslobođen  optužbi u tzv. malom Agrokoru.

Komentara 5

XI
xibau
16:59 22.12.2020.

zdravko marić nije ništa znao

GE
genex
15:42 22.12.2020.

hahaha sve bivša udbašija koja je doktorirala na mjenicama još u jugi kad je fićo iz kladuše mjenicama prodrmao bivšu državu.nema tog suda koji im može dokazati krivnju.

DU
Deleted user
16:19 22.12.2020.

Jebe lud zbunjenog ,vise se nista ne kuzim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije