Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život umirovljenika

Švicarska i Norveška raj za starije, a Hrvatska...

umirovljenici
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
20.02.2015.
u 18:15

Hrvatske nema među 25 država u koje bogati idu da bi uživali u mirovini

Što je zajedničko Kubi, Hrvatskoj i Rumunjskoj? Francuska investicijska banka Natixis već nekoliko godina izračunava globalni indeks umirovljenja koji pokazuje koje države osiguravaju najbolji i najkvalitetniji život za umirovljenike.

Hrvatska se na ovogodišnjoj listi Natixisa smjestila u prvu trećinu od 150 ocijenjenih država – na 44. mjesto, u društvu s Kubom i Rumunjskom. Bitno je to lošije od 15. Češke ili 20. Slovenije, ali bolje od Portugala, Španjolske, Bugarske, Grčke... U posljednjoj su trećini BiH (112), Makedonija (116), dok je Srbija 93. Najbolje uvjete za život u mirovini imaju Švicarska i Norveška, a slijede ih s istim brojem bodova Australija, Island, Nizozemska, Švedska i Danska, sve odreda bogate i razvijene zemlje. Globalni indeks umirovljenja u Japanu, Francuskoj, Americi i Kataru isti je kao i u Sloveniji – 71%, dok je hrvatski indeks 63%.

Među 30 najboljih po indeksu zdravstvene zaštite

Natixis je, inače, jedna od vodećih banaka za upravljanje nekretninama širom svijeta sa sjedištima uprave u Bostonu i Parizu. Njihov Global Retirement Index (GRI) koristi 20 indikatora u četiri kategorije. Na prvom je mjestu kategorija zdravstvene zaštite koja uključuje izdvajanje države za zdravstvo, očekivanu duljinu života, dostupnost liječnika, te broj bolničkih kreveta na 1000 stanovnika. Druga kategorija odnosi se na financije i mjeri prosječnu visinu dohotka po stanovniku, nejednakost prihoda i nezaposlenost, omjer zaposlenih i umirovljenika, inflaciju, kamate, poreze i slično. Treća kategorija prati kvalitetu života, pri čemu se mjere subjektivni doživljaj, okoliš i klimatske osobine.

Hrvatska se po indeksu zdravstvene zaštite (77%) pogurala među 30 najboljih, tek jedan postotni poen ispod Slovenije i Irske, dok Austrija, Njemačka i Francuska slove kao zemlje koje umirovljenicima osiguravaju najbolju zdravstvenu zaštitu. Hrvatska je najlošije ocijenjena u dijelu koji mjeri materijalno i financijsko blagostanje – s indeksima 52 i 55 posto, a neloše u dijelu koji opisuje kvalitetu života (72%) kao što su sunce, more, klima... Umirovljenička lista bolja je od državne jer je na globalnoj ljestvici konkurentnosti Hrvatska 77. od 144 mjesta.

More i zabava

Kako su umirovljenici s bogatog zapada sve zanimljivija klijentela i za siromašne, ali suncem i morem darovane zemlje, Natixisu slična tvrtka objavljuje i listu zemalja u kojima se isplati živjeti u mirovini. International living magazin ove je godine Ekvador proglasio najboljom zemljom za uživanje u mirovini jer ima toplu klimu, kvalitetne i jeftine stanove te puno prigodnih sadržaja. Glavni su mu konkurenti Panama, Meksiko, Malezija i Kostarika, dok su u Europi umirovljenički raj Španjolska i Portugal. Hrvatske nema među 25 izabranih država premda mnogi misle da bi promoviranje zemlje u dobru umirovljeničku destinaciju mogao biti jedan od načina da se poveća razvoj pojedinih djelatnosti, posebno zdravstva i pratećih uslužnih poslova.

>>Od ujedinjenja u Njemačkoj nije bilo toliko siromašnih kao danas

>>'Vlada se nema baš čime pohvaliti, mirovine se povećavaju protuzakonito'

Komentara 9

DU
Deleted user
19:09 20.02.2015.

Kod nas umirovljenici (većinom) jedva preživljavaju iz mjeseca u mjesec. U drugim zemljama umirovljenici putuju, a kod nas kopaju po kantama, ne bi li pronašli koje boce, da kupe kruh. Ne svi, ali ima toga dosta. Ali evo, sad ćee uskoro izbori, pa valjda će nam Vlada povećani mirovine za 1 %. Ma znate što, tih 1 % uzmite sebi, za izbornu promidžbu. Ja vam taj 1 % poklanjam.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:39 20.02.2015.

Starački dom za starije osobe u Švicarskoj košta Sfr.8000 mjesečno,a u nas Sfr1000,pa to uspoređivanje je malo glupo.Najbitnije jest da je čovjek zdrav i zadovoljan,a sve drugo samo po sebi dođe.

DD
dr dragon
07:40 21.02.2015.

Kod nas covjek sa preko 50 vise nije produktivan znam ih puno koji su dobili otkaze u toj dobi.Zaposlili mlade ii evo profita.Starci nek umru sto prije da se rastereti drzavni proracun.Mogla bi vlada sufinancirati i uvesti neke lijekove na bazi arsena da moraju poceti uzimati oni preko 57 god da nebi slucajno dosli do mirovine. Ovo je prijedlog buducim vladama vjerojatno ce biti za Milanovica vec sada prihvatljiv!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije