Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu sigurni

Švicarska bi mogla otkazati svoje narudžbe AstraZenece, čekaju rezultate istraživanja

AstraZeneca cjepivo
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.02.2021.
u 15:00

Pozivajući se na Savezni ured za javno zdravstvo (BAG), list piše da lokalne vlasti špekuliraju da vlada želi otkazati svoju narudžbu, što bi se moglo dogoditi ako analiza pokaže da to cjepivo nije dovoljno učinkovito.

Švicarska bi mogla odustati od naručenog cjepiva AstraZenece protiv covida-19, no raskid ugovora s tom britansko-švedskom tvrtkom trenutno nije opcija iako se može i to razmotriti, izvješćuje u nedjelju list NZZ am Sontag.

Švicarska je početkom mjeseca zatražila više podataka o učinkovitosti i kvaliteti prije nego odobri cjepivo koje je dobilo zeleno svijetlo EU-a.

Pozivajući se na Savezni ured za javno zdravstvo (BAG), list piše da lokalne vlasti špekuliraju da vlada želi otkazati svoju narudžbu, što bi se moglo dogoditi ako analiza pokaže da to cjepivo nije dovoljno učinkovito.

"Još uvijek se ne zna što će se dogoditi s AstraZenecom (...) no raskid ugovora trenutno nije opcija, iako se i to može  preispitati ako se pokaže potrebnim", rekla je Bora Kronig, zamjenica direktora BAG-a.

Švicarska, koja je naručila 5,3 milijuna doza cjepiva AstraZenece, čeka na rezultate ispitivanja u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Francuska, Belgija i Njemačka to cjepivo preporučuju ljudima do 65 godina.

AstraZeneca tvrdi da su stariji sudionici kliničkih ispitivanja pokazali snažan imunosni odgovor na njihovo cjepivo. Tvrtka je kritizirana što je u klinička ispitivanja uključila premali broj starijih osoba.

Ključne riječi

Komentara 3

EP
Epil
17:32 21.02.2021.

Hitno neka Capak kaze Svicarcima da se ne prave mutavi i da pojma nemaju, jer on zna najbolje da je to zakon cjepivo za metuzaleme.

AA
aabbcc
19:19 21.02.2021.

Jedino se prirodni imunitet do sada potvrdio uspjesan 99,99% u praksi i kako te strucnjake nije sramota da ne postuju bozije zakone i narodu podvaljuju nesto sto ne znaju

MX
Mister X
16:15 21.02.2021.

Francuska, Belgija i Njemačka to cjepivo preporučuju ljudima do 65 godina.ipak kod njih je smrtnost naj mnja u odnosu ovih svih koji su stariji, pa zato i to ograničenje jasno i mgarcu Pa i ako nije djelotvorno nema veze .. uostalom znamo svi cijepimo sve ; to znači ta učinkovitost kod ovoga cjepiva je fantastična. 100% efikasna kod cijepljenih osoba koji nebi nikada oboljeli od Korone . Potom znamo jako je uspiješno i od koristi kod mnogo osoba ljudi i to isto 100% kod onih bi bili bolesni a nisu ni znali ..i kod onh koji bi izgubili njiuh i sluh za gluposti . Manje za one osobe koji bi dobili srednje zdravstvene probleme sve manje za osobe koje bi dobiile tenmperaturu , umjesto bez cijepiva bu imali 38 c sa cijepivom naravno manje 37.9 c, koristlo bi i ozbiljno pravo jako obojelima nebi trebali rasoirator mogli i bez njega da umru ; to je to izračun djelovnja cijepiva navodno 60% ako računski niti 50% nebi bilo opko pravo bolesnih a cijepljenih .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije