Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bore se za jednakost

Švicarci glasaju: Direktoru plaća ne veća od 12 radnikovih

Inicijativa 1:12
Foto: Reuters (Ilustracija)
20.11.2013.
u 13:45

Na referendumu 24. studenoga Švicarci se izjašnjavaju o inicijativi 1:12, Mladih socijalista, kojom se primanja zaposlenika u tvrtkama preraspodjeljuju, tako da se smanje sadašnje enormne razlike

Kad u državi, kojoj pokretanje referenduma i narodno glasanje o društveno (ne)važnim pitanjima ide kao od šale, ono što će se zbiti u nedjelju 24. studenoga bude već proglašeno najznačajnim o ekonomskoj politici u bližoj povijesti, onda je zacijelo na pomolu i revolucionaran pomak.

Ne, nije riječ o famoznom temeljnom dohotku, istoj minimalnoj plaći za sve, već preraspodjeli postojećih. Naime, toga će dana švicarski narod svih jezika, nacionalnosti, vjeroispovijesti...glasati o Inicijativi 1:12, tj. o tome da se najviše plaće u nekom poduzeću smanje na razinu da budu "samo" 12 puta veće od najnižih u istoj tvrtki, prenosi Reuters.

Danas je omjer 1:43 i veći

Prijedlog je to tamošnjih Mladih socijalista (Juso), koji su potpise počeli prikupljati još 2009. godine, prikupivših ih oko 100.000, a sa ciljem da se izmijeni dosadašnji način raspodjele dobiti. Time se želi spriječiti direktore i menadžere da zarade više u jednom mjesecu nego što, primjerice, čistač podova zaradi u cijeloj godini. Razlika u plaćama je u zemlji satova, čokolade i sigurnih banaka sigurno rasla, od 1:6  u 1984. do 1:43, kolika je danas. U nekim je tvrtkama, naravno, bankama, razlika i drastičnija - šefovi u Credit Suisse ili UBS-u imaju i sto puta više od običnih radnika.

- To je društvena nejednakost, astronomske razlike u plaći između direktora i medicinske sestre su neprihvatljive  - kažu socijaldemokrati, koji su, kao i švicarski Zeleni, podržali mladosocijaliste i nadaju se pozitivnom uspjehu referenduma. No, javno mnijenje je podijeljeno - po 44 posto je i "za" i "protiv", s tim da su i radništvo i uprave, paradoksalno, složni u tome kako bi uspjeh referenduma mogao dovesti do "bijega" tvrtki i otpuštanja radnika.

- Glavna stvar je da se referendumom šalje poruka, da su razlike prevelike - kažu socijaldemokrati.

'Sjeverna Koreja Europe' i uravnilovka

Bez obzira na ishod, ova švicarska inicijativa 1:12 već se prelila i preko Alpa u EU - govori se o njenim pokušajima u Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj. Radi se izgleda o tome da je ljudima stalo do konkrektne jednakosti.
Preraspodjelom plaća suzbili bi se isto tako i enormni bonusi, kakav je isplatio UBS svojim uspješnicima - lani su nagrađeni s 2,5 milijarde franaka (oko 15,4 milijardi kuna!), a toliki je banka imala i gubitak! Jedan njihov službenik bi, pak, trebao raditi 385 godina da zaradi kao UBS-ov šef koji je primio 18,5 milijuna CHF... Švicarski liberali poručuju, preko Revue CH alarmiraju, da bi se, ako referendum prođe, najliberalnija europska ekonomija mogla pretvoriti u "Sjevernu Koreju Europe", u kojoj će jednakost biti kao diktat. Ili, nama razumljivije, kao uravnilovka...

Komentara 10

Avatar bakunjin
bakunjin
15:49 20.11.2013.

Stanje Zapadnog društva je neodrživo, to je sigurno. Samo je pitanje što će biti poslije bunta - napredak ili nazadovanje društva?

DO
downunder
21:49 20.11.2013.

Mogli bi mi opalit jedan referendum o smanjenju placa Vladi, predsjedniku i zastupnicima. Tako bi im se osvetili za sve sto nam godinama rade

DU
Deleted user
14:13 20.11.2013.

najdemokratskija drzava na svijetu.......kod njih se o iole bitnom pitanju narod izjasnjava na referendumu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije