Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drakonske kazne

Švicarci mu uzeli Mercedes i dali ga na dražbu jer je vozio 218 na sat

vožnja
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
07.08.2014.
u 15:05

Drakonske kazne djeluju zastrašujuće za manijake, a vijesti o oduzetim autima vrlo brzo se prenose među vozačima

Tko prebrzo vozi, ostaje bez automobila! Jedan je Nijemac proteklog vikenda na autocesti u Švicarskoj vozio 218 km/h kod grada Aargau, a sada je policija najavila da će njegov Mercedes dati na javnu dražbu.

“Radar je izmjerio da je prekoračio brzinu 88 km/h. Sada mu prijeti gubitak vozila i uvjetna kazna zatvora”, piše Der Spiegel. Kako je uopće moguće da netko u Švicarskoj ostane bez svog auta zbog prebrze vožnje?

“Kazna treba boljeti”

Od 1. siječnja 2013. u Švicarskoj je na snazi tzv. “Rasergesetz” (Zakon protiv manijaka na cesti), koji je donesen u sklopu opsežnog programa za povećanje sigurnosti na cesti “Via Sicura”. Članak 90. toga zakona jasno propisuje da se uvjetnom zatvorskom kaznom od jedne do četiri godine kažnjava svatko tko brzinu prekorači za “A – najmanje 40 km/h tamo gdje je najveća propisana brzina 30 km/h, B – najmanje 50 km/h tamo gdje je najveća propisana brzina 50 km/h, C – najmanje 60 km/h tamo gdje je najveća propisana brzina 80 km/h i D – najmanje 80 km/h tamo gdje je najveća propisan brzina veća od 80 km/h”. Ovaj je članak dopunjen člankom 90a nazvanim “Oduzimanje i daljnje korištenje motornih vozila” u kojem se kaže da “sud može naložiti oduzimanje motornog vozila ako: A – se počini grub prekršaj u prometu na beskrupulozan način; i B – da se počinitelj spriječi od ponavljanja grubih prometnih prekršaja. Oduzeto vozilo zatim se daje na dražbu.

– Prometne manijake kazna treba boljeti – kazao je Spiegelu glasnogovornik švicarskog Saveznog ureda za ceste (Astra). Od donošenja zakona u Švicarskoj je pokrenuto 500 istraga zbog prebrze vožnje i oduzeto i na dražbi prodano više od stotinu automobila, pokazuju podaci švicarskog lista Sonntags Blick. Smanjen je i broj nesreća uzrokovanih prebrzom vožnjom

– Mislim da ove drakonske kazne djeluju zastrašujuće za prometne manijake, a vijesti o slučajevima u kojima su oduzeti automobili vrlo brzo se prenose među vozačima – komentirao je Helmuth Thielebeule, potpredsjednik švicarske Udruge za prometnu psihologiju (BNV).

Obijesna vožnja i zatvor

Oduzimanje vozila odgovarajuća je mjera, smatra Thielebeule.

– Ako netko na ulici ilegalno maše oružjem, oduzet će mu ga jer druge dovodi u opasnosti. To isto rade i prometni manijaci kada sa svojim autom toliko prelaze dopuštenu brzinu, kao u slučaju ovog njemačkog vozača – zaključuje Thielebeule. Za prekoračenje brzine od 88 km na sat na autocestama u Hrvatskoj propisana je kazna od 3000 do 7000 kuna te zabrana vožnje idućih godinu dana. Doda li se tome i stavka obijesne vožnje kojom se u opasnost dovode ljudski životi, vozače čeka i tri godine zatvora.

Komentara 84

Avatar vekavac
vekavac
15:16 07.08.2014.

Kapa dolje švicarcima . Naime kazne kod nas plaćaju ljudi koji se uglavnom i pridržavaju zakona i oda za sitne prekršaje plaćaju a bogatuni i tatini sinovi rade što hoće.

Avatar mohito
mohito
15:44 07.08.2014.

bravo, tak se to radi u civiliziranim zemljama...

ST
strsljen2013
16:07 07.08.2014.

Nemamo pametne ljude za donijeti neke zakone da li bar imamo za prepisati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije