Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPADI DŽIHADISTA

Svi Talijani evakuirani iz Libije: 'Koljači ISIL-a ušli su u Tripoli'

Tripoli
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
16.02.2015.
u 11:09

Ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni izjavio je kako je zatvaranje veleposlanstva bilo nužno zbog situacije u Libiji

Italija je zatvorila svoje veleposlanstvo u Tripoliju i svi Talijani evakuirani su iz Libije. Oko jedan sat, u noći između nedjelje i ponedjeljka, stigao je brod s Talijanima evakuiranima iz Libije u luku Augusta, pokraj Siracuse na Siciliji. Stanje u Libiji zbog napada džihadista sve je neizvjesnije. Italija je jučer zatvorila svoje veleposlanstvo u Tripoliju. Talijansko veleposlanstvo bilo je još jedino europsko veleposlanstvo otvoreno u Libiji nakon što su u ljetu prošle godine ostale europske države zatvorile svoja poslanstva.

Ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni izjavio je kako je zatvaranje veleposlanstva bilo nužno zbog situacije u Libiji.

Koljači ISIL-a sa svojim crnim zastavama ušli su u libijski glavni grad i malobrojni Talijani su evakuirani“, piše talijanska agencija ANSA. U nedjelju uvečer džihadisti su iz Libije uputili Italiji prijeteći video s naslovom „Poruka potpisana krvlju nacije Križa“. Snimka pokazuje odsijecanje glava 21 egipatskom koptu na plaži Sredozemlja i poruku kojom se prijeti Rimu.

„Prije ste nas vidjeli na jednom brdu u Siriji. Danas smo južno od Rima...u Libiji“, kaže krvnik s krvavim nožem u ruci. Nakon što je Gentiloni prije nekoliko dana izjavio kako je Italija spremna intervenirati u Libiji, džihadisti su ga nazvali „ministrom križarom“. I premijer koalicija lijevog centra Matteo Renzi traži hitan sastanak država Europske unije kako bi se na njemu raspravljalo o stanju u Libiji.

„Italija zajedno s međunarodnom zajednicom bori se protiv terorizma i za obnovu libijske države“, izjavio je Gentiloni koji će u četvrtak govoriti u talijanskom parlamentu o stanju u Libiji i mjerama koje treba poduzeti kako bi se zaustavilo napredovanje džihadista.

Ministrica obrane Roberta Pinotti daje na znanje kako Italija može s oko 5000 vojnika pridonijeti stvaranju protuterorističke koalicije s europskim i arapskim državama.

Sve je izvjesnija vojna intervencija u Libiji, ali ona se mora provesti, kako ističe Renzi, pod okriljem UN-a. S obale Libije kreću gumenjaci s izbjeglicama i u noći između nedjelje i ponedjeljka spašeno je više stotina osoba. Talijanska tajna služba procjenjuje da je na libijskoj obali oko 200.000 osoba spremno pobjeći plovilima prema Italiji.

>> Islamska država pogubila 21 egipatskog kršćanina

>> Italija spremna intervenirati u Libiji

Komentara 21

SE
senior
12:26 16.02.2015.

Politika može biti ovakva ili onakva. Ovo što su Libiji i Gadafiju napravili prvenstveni Talijani i Francuzi a onda i NATO se zove oplitaika pos*eri se pa liži.

KI
Kissinger
11:47 16.02.2015.

samo napred islamisti po svojim OČEVIMA.dok su zrakoplovima mlatili po libiji-talijani,francuzi i angloameri pisao si afirmativno o zrakoplovnoj demokraciji.nisi žalio desetke tisuća mrtvih libijaca i nesagledive materijalne štete.sad kad su dijeca uvidjela što su im uradili "očevi" počima kakva takva osvete.najprije istjerali amere sa naftnih polja a sad tjeraju žabare.četiri godine crpili su nemilice naftu(gadafiju ostali dužni 200 000 000 000 $),realno kasno se sjetili.znaju oni sami crpiti naftu.

KI
Kissinger
12:03 16.02.2015.

"obnova libijske države".tko ti je dao mandat da razaraš najrazvijeniju i sigurnu(pitaj naše radnike)afričku državu.talijani nemru sebe obnoviti-izvući iz krize a to bi ponovo radili u libiji.lako je za sva ova umovanja i piskaranja ali europa se sa ovakvim kretenima malo po malo uvlači u ne viđeni rat.tko će najebati u tom ratu - Eu TALIBANI.Eu- vlastodršci (guzičari)već imaju pričuvne položaje.građani Eu trebaju početi izlaziti na ulice te mirnim prosvjedima poručiti guzičarima da ih nitko nije ovlastio EUROPU pretvoriti u sprženu zemlju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije