Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAUŠIĆ PROTIV GENERALA I VRHA DRŽAVE

Svi su znali za zločine

27.01.2009.
u 17:54

DEN HAAG - Tužitelji u slučaju Gotovina, Čermak i Markač, postalo je jasno drugog dana svjedočenja, polažu sve svoje nade u Matu Laušića, bivšeg načelnika Uprave vojne policije HV-a. A on, svojim svjedočenjem, uz ogradu da je "njegova" vojna policija, kao i Morićeva civilna činila sve što može, doslovce, upire prstom u krivicu zbog nezakonitosti tijekom i nakon Oluje - u sve druge.

Jasno je bilo da prebacuje krivicu za zločine u Oluji na - vojne zapovjednike. U ovom dijelu svjedočenja "uvalio" je dobar dio hrvatskog, vojnog i političkog vrha, kao i optužene generale. Ponovio je kako su zapovjednici postrojbi vojne policije tijekom Oluje bili podređeni zapovjednicima HV-a na terenu.

Tužiteljima je ovo svjedočenje posebno važno jer nastoje već godinu dana dokazati da su optuženi generali sve znali i imali ovlasti i nad postrojbama VP-a. Zapovijed o tome, Laušić je izdao 2. kolovoza 1995., a vrijedila je, negdje do 16. kolovoza, kada su rasformirana izdvojena zapovjedna mjesta VP-a na terenu. Laušić je oformio izdvojena, dakle isturena zapovjedna mjesta kako bi i postrojbe VP-a bile uz zapovjedna mjesta HV-a.

Na ta je mjesta postavio "svoje oči i uši", kako se ne bi ponovile situacije iz "Bljeska", kada se događalo da se njegove zapovijedi ne provode na terenu. Stoga je na tri takva zapovjedna mjesta postavio vrsne časnike - Cvitanovića, Jurića i Kozića.

Bojnika Ivana Jurića postavio je u splitsko Zborno područje (Gotovinino), i naložio da "zapovjednici bojni VP budu podređeni Ivanu Juriću". Laušić kaže da je na Jurića bio "delegirao dio svojih ovlasti", U protuispitivanju će, vjerojatno morati pojasniti koje su ovlasti VP prenjete na zapovjednike HV-a (borbene ili istražiteljske), kao i to zašto u njegovoj naredbi ne stoji da Jurić treba izvješćivati i Gotovinu? Izdanom naredbom, tumači Laušić, njegovi zapovjednici u dnevnooperativnim zadacima bili su dužni podnositi izvješća i referirati im.

- Istodobno, ta su izvješća upućivana i zapovjednicima HV-a na terenu. U obliku dnevnih biltena, izvješća su odlazila i Upravi civilne policije, kao i u Ured Predsjednika RH. - Putem naputka o nadležnosti u cijelosti je dato pravo konzumacije upravljanja vojnom policijom od strane zapovjednika zbornog mjesta, objašnjavao je Laušić, a taj se dio svjedočenja, očito odnosio na Ivana Čermaka u Kninu.

Na ovo svjedočenje reagirao je branitelj Gotovine, Luka Mišetić i objasnio sudu da "svjedok ne bi trebao spominjati stvari o kojima dokaza nema". Objasnio je da u dokaznom materijalu, dobivenom od tužiteljstva nigdje ne postoje izviješća koja bi (dnevno i istodobno) bila upućivana na adresu Gotovine ili Čermaka". U svjedočenju o informiranosti državnog vrha, Laušić je rekao da je slao izviješća na visoke adrese i kada nije morao, jer se time "ujedno i prebacuje odgovornost na više razine"!?

Tako je 9. kolovoza '95. uputio dopis Šušku, Červenku, M. Tuđmanu, Rebiću, Tolju i Gugiću i izvijestio ih da je puno problema na terenu i da zapovjednici jedinica HV-a ne utječu dovoljno na vojnike pa ima pokušaja pljački i paleža. Načelniku GŠ Červenku je, pak, uz izjavu da ne funkcionira zapovijedna crta, rekao da treba "poduzeti mjere iz svojih ovlasti".

"Podebljao" je odgovornost drugih izjavom - I da je VP bila bolje opremljena, obučena i brojnija, ne bi funkcionirala jer poglavito, nije funkcionirala crta zapovijedanja (HV). Laušić je još potvrdio da su počinitelji pljački i paleža "dolazili iz svih struktura", vojnici, civili, ali i "preobučeni" vojnici, a da je problem bio sa zapovjednicima Domobranskih postrojbi koji nisu imali "snage" spriječiti ekscese, jer su im vojnici često bili prognani od strane Srba.

Prema njemu, pogriješio je državni vrh što je već 7. kolovoza proglasio da je na tim područjima profunkcionirala civilna vlast, pa nije bilo pravne mogućnosti da se ta područja "zatvore".


Šuškova naredba

Laušić je citirao Šuškovu naredbu od 2. kolovoza svim zapovjednicima vojske; VP mora biti energičnija, spriječiti sve delikte, zapovjednici zbornih područja moraju biti ti koji će prenjeti zabranu svakog ekscesnog ponašanja, poput paljevina, pljački, moramo spriječiti da hrvatske heroje Domovinskog rata stavljamo pred sud. (Da.I.)


Morićeva naredba

Laušić je sredinom kolovoza s pomoćnikom MUP-a Morićem usko koordinirao akcije da se spriječe pljačke i paleži, Ne sjeća se naredbe od 18. kolovoza, kojom Morić načelnicima policije prenosi da se zbog velikog opsega pljački i paleža čine velike i političke štete RH, pa se to mora odmah zapriječiti. - Događaji koji su se već dogodili neće se operativno istraživati, rečenica je koja je tužitelja Tiegera posebno zanimala, no Laušića je tu izdalo sjećanje. (Da.I.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije