Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.02.2016. u 08:15

I u „porazu“ možete biti pobjednik. Važno je da ste dali sve od sebe i iskreno, hrabro i dostojanstveno prihvatili izazov

Kinezi govore da papir ne može ugasiti vatru, što otprilike znači da mlakonje nikada ne dobivaju bitke. Imao sam to na umu kada sam tijekom intervjua prošlog tjedna na HRT-u rekao sljedeće o premijeru Tihomiru Oreškoviću: „Prihvaćanjem uloge premijera trebao je biti svjestan da će na kraju biti ili heroj ili papak, a za sve nas bilo bi bolje da bude heroj.“ Uistinu se nadam da će postati heroj jer mrzim gubiti, a Hrvatska već dugo bilježi poraze na svim bitnim poljima.

Poraz u životu ne mora značiti da niste „pobjeđivali“. Na primjer, možete pobijediti, ali do pobjede doći varanjem. I dalje ste gubitnik, bez obzira na to što dobivate takvom pobjedom. Možete biti netko tko ima sve površne značajke pobjednika – novac, kuće, automobile – ali duboko u sebi i dalje osjećate da ste gubitnik, s razlogom, i to vas muči. To vas licemjerje može mučiti toliko da ćete se još više truditi da maskirate svoju istinsku prirodu iskrivljavanjem predodžbe o sebi dok ne dobijete grotesknu karikaturu heroja koji ste htjeli postati kao dijete. Naposljetku ćete umrijeti kao gubitnik kojega ste očajnički pokušavali prikriti. Ako vjerujete u Boga, pitat će vas za objašnjenje – zašto ste odlučili biti tako maleni kad ste imali toliko prilika da postanete veliki? Posramljeno ćete plakati nad životom koji ste potratili na kukavičluk. Ako pak ne vjerujete u Boga, nestat ćete, a iza vas će ostati krhka ostavština, ali znat ćete da će vaša ostavština s vremenom sve više otkrivati farsu koju ste stvorili.

Poraz u životu također ne mora značiti da ste gubitnik ili „papak“. Mnogo je razloga za poraz – možda je izazov bio prevelik, možda je protivnik bio nadmoćan, možda su vas saveznici izdali ili jednostavno niste imali sreće. Međutim, i tada, u „porazu“, možete biti pobjednik. Važno je da ste dali sve od sebe i iskreno, hrabro i dostojanstveno prihvatili izazov – kao pravi heroj.

U životu imamo brojne prilike da podržimo ispravne stvari, da napravimo ono što je nužno, da se izravno suočimo s neprijateljem. Može nas biti strah, ali ne smijemo se pokolebati. Mnogi ljudi polože ove male ispite junaštva, iako nikad ne čujemo za njih i njihovu veličinu. Međutim, oni će znati, njihovi bližnji će znati, a znat će i njihovi neprijatelji. Mnogi drugi, a možda i više njih, past će na ovim ispitima časti i neki od njih osvanut će u večernjem izdanju vijesti. Tako je s našim novim premijerom. Prihvatio je izazov i kao stranac nas poveo u bitku protiv nas samih – protiv naših loših navika, lijenosti, sklonosti okrivljavanju drugih za vlastite pogreške, straha od promjena, nabujalog ega, sitničavosti i nepovjerenja prema vlastitom potencijalu. Daleko smo od ideala, baš kao i on. No to više uopće nije bitno. Premijer je bio svjestan izazova koji su ga čekali, ili je barem trebao biti, a svjestan je i svojih prednosti i slabosti. Hrvatsku treba voditi sprijeda! Potreban nam je netko tko će iskoristiti mandat kako bi učinio ono što je potrebno, čak i kada to ne odgovara nekima koji ne žele tako temeljito obaviti posao. Potreban nam je netko tko je dovoljno snažan da odabere najbolje ljude čak i kada to znači da će oni možda biti bolji od njega. Potreban nam je heroj nakon godina kukavičluka.

>> Orešković je skalpelom morao dublje i oštrije zarezati u bolesno tkivo hrvatske političke arene

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije