Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svi rođeni 1961. i kasnije morat će raditi do 67 godina

Komisije: skraćenje roka za odlazak u prijevremenu mirovinu s pet na tri godine, porez na nekretnine od 2018.
21. travnja 2016. u 11:00 183 komentara 70604 prikaza
02.02.2016., Zagreb - U Saboru zbog nedostatka kvoruma nije odrzana prva sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, na kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu Zakona o uskrati uvecanja placa po osnovi ostvarenih godina radnog st
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski će radnici odlaziti u prijevremenu mirovinu sa 64 godine, a u starosnu sa 67 godina života – najvažnija je promjena s kojom će Oreškovićeva Vlada izaći pred Bruxelles, ali i domaću javnost.

Prezentacija koju su članovi Vlade održali pred socijalnim partnerima pokazuje da je Vlada odlučila prihvatiti sve tri sugestije Europske komisije vezane uz uvjete umirovljenja. Od iduće će se godine ubrzati ujednačavanje radnog vijeka muškaraca i žena tako što će žene svake sljedeće godine raditi šest mjeseci dulje dok se 2023. godine ne izjednače s muškarcima. Nakon toga će i muškarcima i ženama radni vijek postupno rasti za šest mjeseci te će svi od 2028. godine raditi punih 67 godina – što je deset godina ranije nego što je planirala Milanovićeva Vlada! Tako bi žene rođene 1958. godine tek 2023. ostvarile uvjete za starosnu mirovinu, kad napune 65 godina života, a ne 2020. kako propisuje sadašnji zakon. Svi koji su rođeni 1961. godine i kasnije prvi uvjet za prijevremenu mirovinu steći će kada navrše 64 godine, a u starosnu će odlaziti sa 67 godina života. Skraćenje razdoblja u kojemu se najranije može ići u prijevremenu mirovinu s pet na tri godine najveći je udar na mirovinska prava radnika ostanu li bez posla. Nadalje, planira se i 50-postotno smanjenje broja opasnih i napornih zanimanja koja imaju pravo na beneficirani staž – sa stotinjak na 50.

– Ti prijedlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i SDP će naći načina da im se suprotstavi jer Vlada nema osjećaj za građane, nego podilazi krupnom kapitalu i poslodavcima – komentira bivši ministar rada Mirando Mrsić.

– Apsolutno smo protiv bilo kakvih promjena, a posebno bi bilo šokantno skraćenje roka za prijevremenu mirovinu na tri godine, ako je to točno. Europska komisija nema ingerencija nad mirovinskim pravima, a predsjednik Vlade nepotrebno se ''prostro'' pred njima i prije nego što su počeli razgovori sa socijalnim partnerima – kaže sindikalac Krešimir Sever. Po ovome za ista radna mjesta borit će se djedovi i unuci.

Također, najavljeno je i uvođenje poreza na nekretnine, ali ne od 2017., kako je najavljivao premijer Orešković, nego od 2018. 

>> Već od 2024. u mirovinu ćemo ići sa 67 godina, a u prijevremenu sa 64 godine 

>> Kolika će nam biti mirovina i kako je povećati!

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • SUBARU:

    A vi saborski paraziti vama je dovoljno kopati nos 2 godine i u penzijicu.Gamad.

  • AAlien:

    Meni to nije problem. Ono što mene muči i nervira su "umirovljeni" bikovi ili bolje rečeno volovi oko mene sa povlaštenim mirovinama i desetak godina radnog staža. Umirovljeni preko veze ili davanjem mita(onda kada je za to bilo vrijeme). Takvi ... prikaži još! danas uredno žive na mojoj grbači koja se savija i lagano puca pod pritiskom. Znam ih barem troje iz moje neposredne sredine. A tako je po cijeloj Hrvatskoj. Zato je svakom tko ima volje i znanja, a nema rodijačku ili političku sinekuru da utekne u neku sređenu zemlju jer gore spomenuti paraziti će sigurno nadživjeti nas poštene radnike i punjače državnog proračuna.

  • ttattamatta:

    A kad mi nismo pognuli glavu i prihvatili što se tražilo?