Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe suda

Sveti otac prihvatio ostavku Donalda Wuerla

Donald William Wuerl
Foto: Reuters/PIXSELL
12.10.2018.
u 23:05

Sud optužuje Wuerla da nije dovoljno učinio protiv svećenika pedofila dok je bio biskup Pittsburgha

Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala Donalda Wuerla (78) na položaj washingtonskog nadbiskupa. Wuerl je ostavku dao nakon što je napunio 75 godina, kada biskupi moraju podnijeti zahtjev za umirovljenje, ali ju je papa Franjo tek sada potpisao.

Posljednjih mjeseci, nakon objavljivanja izvješća Visokog suda Pennsylvanije u kojem su iznesena svjedočenja o tome da su neki svećenici u posljednjih 60 godina zlostavljali maloljetnike, bio je kritiziran i Wuerl. Papa mu je, uz prihvaćanje ostavke, uputio i pismo u kojem ga hvali što je dao ostavku za dobro Crkve i njezina jedinstva.

Sud sada optužuje Wuerla da nije dovoljno učinio protiv svećenika pedofila dok je bio biskup Pittsburgha premda mu priznaje da je dobro reagirao u drugim slučajevima te bio među kardinalima koji su najviše učinili u borbi protiv zlostavljača maloljetnika.

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Ugroza
Ugroza
08:59 13.10.2018.

ISTRAGA koju je vodio ured državnog tužitelja Pennsylvanije, o kojoj je jucer objavljeno izvješce, pokazuje da je više od 300 svecenika pedofila spolno zlostavljalo najmanje tisucu djece, a Katolicka crkva te americke savezne države je to prikrivala. Ta je stvarnaa brojka zlostavljane djece mnogo veca. Vjerojatno se radi o tisucama, ali mnoge žrtve boje se istupiti i ispricati što im se dogodilo", stoji u izvješcu. U završnom izvješcu koje je sastavila narodna porota, kojoj su bili predani zakljucci istrage, navodi se da su gotovo svi slucajevi danas otišli u zastaru i ne mogu se kazneno goniti. U izvješcu se govori o spolnom zlostavljanju u kojem su neke žrtve bile mladje od deset godina.Biskupi i kardinali su "uglavnom bili zašticeni od strane Crkve", stoji u izvješcu. "Mnogi, od kojih se neka imena navode u izvješcu, su promaknuti. "Svecenici su silovali djevojcice i djecake, a oni koji su bili odgovorni za njihovo kažnjavanje nisu ucinili ništa, cak su sve prikrivali. Desetljecima su svecenici zlostavljaci bili zašticeni", dodaje se. U izvješcu se napominje i kako se radi o najvecem izvješcu o seksualnom zlostavljanju u Katolickoj crkvi u povijesti SAD-a.

Avatar ZLO
ZLO
23:31 12.10.2018.

A lipe moje ovce, šaljite vi njima dicu i dalje ... sto da vam kazem

MA
Malenkost
09:37 13.10.2018.

Clanak ne sadrzi sve sto se je dogadalo oko ovog Nadbiskupa. On je svjesno prikrivao seksualno zlostavljanje svog prethodnika Kardinala McCarrica, koji je i sam seksualno zlostavljao djecake ali usprkos toga od danasnjeg Pape Franje "unaprijeden" za Kardinala. Papa Frano je od svog Nadbiskupa i izaslanika za USA, Vigana upozorovan da je Mc Carrick pedofil i pocinitelj seksualnih zlodjela u USA. Usprkos visestrukih upozorenja Papa Franjo ga unapreduje u Kardinala. Nadbiskup Carlo Marija Vigano opetovano je zatrazio od Pape Franje da dade ostavku na sluzbu jer je stitio Nadbiskupa Pedofila te je usprkos znanja njega cak unaprijedio u Kardinala. Nadbiskup Carlo Marija Vigano se sada boji za svoj goli zivot te se skriva , kako pisu njemacki mediji. Boji se osvete Vatikana. Papa Benedikt (Joseph Ratzinger) bio je Nadbiskup Biskupije München und Freising. U toj Biskupiji skrivaju se brojke pedofilnih Svecenika te sto je tada nadbiskup Ratzinger ucinio s njima. Minhenska novinarka je na upit za pogled u statistiku dobula odgovor da ova biskupija Akte drzi zatvorene za javnost. Biskupa Müllera iz Regensburga Papa Bendedikt dovodi u Rim te ga stavlja za Sefa Kongergacije i unapreduje za Kardinala. Ovaj Müller je jednog svecenika pedofila, nakon osluzene zatvorske kazne zbog seksualnog zlostavljanja poslao u drugu zupu gdje je ponovno silovao 3 djecaka. Vrkva i sami crkveni Vrh nagraduju pedofile i stite ih os zakonske kazne. Crkva je zlocinacka Institucija. Amen.Bog suti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije