Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američki sud:

Sveta Stolica nije kriva što je svećenik zlostavljao maloljetnike

svećenik, pričest,crkva
Daniel Kasap/PIXSELL
21.08.2012.
u 19:08

Sveta Stolica nije poslodavac svećenika pa nije odgovorna za seksualna zlostavljanja, odlučio je sud u Oregonu

Sveta Stolica nije poslodavac svećenika i prema tome nije odgovorna pred građanskim sudom za njihova seksualna zlostavljanja maloljetnika, odluka je suda u američkoj saveznoj državi Oregonu. Okončan je tako višegodišnji proces u kojem se optuživalo Svetu Stolicu za svećeničko zlostavljanje maloljetnika i od nje tražilo odštetu.

Sudac saveznog okružnog suda u Portlandu Michael Mosman utvrdio je 20. kolovoza, kako danas obznanjuje Vatican Insider, da Sveta Stolica ne može biti smatrana poslodavcem svećenika te kako ne postoji nikakav radni odnos između Vatikana i svećenika koji je seksualno zlostavljao maloljetnika. Američki odvjetnik Jeff Anderson, koji predstavlja mnoge žrtve svećenika pedofila u SAD-u, najavio je žalbu na tu odluku. Odvjetnik Svete Stolice Jeffrey Lena drži kako je gotovo nemoguće da odluka suda u Oregonu bude promijenjena.

Slučaj iz 1965.

Slučaj je doveden pred sud 2002. godine. Optuživalo se Svetu Stolicu da je odgovorna za ponašanje oca Andrewa Ronana, koji je 1965. seksualno iskorištavao mladića od 17 godina. No otac Ronan je tijekom 15-godišnjeg djelovanja zlostavljao i druge maloljetnike. Nadležni su ga premjestili najprije iz Benburga u Chicago pa u Portland. Pritom biskup Portlanda nije bio obaviješten o tome što je činio otac Ronan.

Sud u Oregonu trebao je utvrditi je li Sveta Stolica dala posao ocu Ronanu i je li odlučivala o njegovu premještaju. Sud je utvrdio da Vatikan nije bio uključen u slučaj sve do 1966., kada je biskup Portlanda, nakon što je utvrdio da su optužbe protiv Ronan utemeljene, od kongregacije koja se bavi svećeničkim pitanjima zatražio da mu oduzme svećenički status. Vatikan je to odmah učinio.

Usporedba s odvjetnicima

Odvjetnik Lena kaže da slučaj pokazuje drugačiju realnost od one koja se želi nametnuti javnosti i koju je bez temelja iznosila optužba koja je željela prikazati Svetu Stolicu kao poslodavca svećenika ili na neki način uključenu u događaje.

– Ne postoje djela na osnovi kojih se može zaključiti postojanje radnog odnosa između Ronana i Svete Stolice – izjavio je sudac Mosman i dodao kako bi se, primijeni li se takvo tumačenje, svi katolici mogli smatrati službenicima Svete Stolice. Iznio je i primjer rekavši da, kada bi se svećenike smatralo zaposlenicima Svete Stolice samo zato što odgovaraju kanonskom zakoniku, onda bi se odvjetnike smatralo zaposlenicima odvjetničke komore samo zato što u toj komori mogu biti disciplinski kažnjeni. Ta odluka suda u Oregonu, odnosno to tumačenje odnosa svećenika i Svete Stolice zasigurno će se odraziti i na druge procese vezane za slučajeve svećenika pedofila.

Komentara 12

IJ
ijurin14
19:24 21.08.2012.

ajoooj,sad če opet ,,dežurni,, za pljuvanje po vjeri doči na svoje...a več je i počelo kako vidim!!!

OB
-obrisani-
19:27 21.08.2012.

cudi me ova odluka americki sudovi su poznati po svojoj gluposti naravno da nisu krivi sto kad bi svaki poslodavac bio odgovoran za ono sto im zaposlenici rade ? ali su zato krivi za prikrivanja i ignoriranje mamicu im

OB
-obrisani-
19:22 21.08.2012.

Za unrijet od smijeha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije