Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve zbog jednog čovjeka
Povratak na članak

Jedina zapadna zemlja koja nije zatvorila škole, parkove, kafiće...

Švedska ne može zamisliti drakonske mjere zabrane koje su uvedene u Španjolskoj i drugim zemljama

Komentari 122

DU
Deleted user
07:48 26.04.2020.

Sweden zarazeno18,177 , umrlo 2,192 , broj umrlih na milijun stanovnika 217 ;;;; USA zarazeno 960,896 , broj umrlih 54,265, broj umrlih na milijun stanovnika 162;;;;;; i zanimljiva konstatacija novinara, da je odabir borbe protiv virusa stvar svedske, tako jetako je isto stvar istocnih zemalja(madarske i sl) odabir na koji nacin se bore protiv virusa ili nije???

VL
SC
Serious_Callers_Only
11:20 26.04.2020.

Umrijeti od upale pluća nije ljudsko pravo. To je ultimativni (i fizički) poraz socijalne države.

VL
ME
medvedgrad
08:42 26.04.2020.

Divljaci! Nikad Šveđane više neću gledati istim očima. Pobiti najslabiju i najugrozeniju populaciju, a ne želeći preuzeti skoro minimum socijalne odgovornosti i prilagodbe, je ravno fašizmu! Zamislite da se ovako socijalni ponasate i istovremeno dajete naputke "ne stavljati na respiratortor izad 80 god ili iznad 60 god s bolesti jednog organa" . Koja je sljeseca socijalna skupina, gay, "obojeni" nerotkinje??? I nastavite"normalno" živjeti.

VL
AL
alija08
07:47 26.04.2020.

Rečenica: "A s kojim ciljem? Zato da ljudi, koji će umrijeti, umru nekoliko mjeseci kasnije - kaže Giesecke", sve govori. Ili prevedeno: "Oni koji trebaju neka umru što prije, kako bi mi otporniji trpili manju štetu". Strašno. Pa to suu učenici dr. Mengelea.

VL
ST
stefj
09:21 26.04.2020.

Želimo li usporediti Švedsku i Hrvatsku (vezano uz situaciju s koronom), onda treba usporediti Švedsku od prije negdje mjesec dana s Hrvatskom danas... Hrvatska je prva uvela najstrože mjere u EU, pa je tako jako usporila širenje virusa. Gdje je Švedska danas Hrvatska će biti za 9 mjeseci, tu negdje (što se tiče širenja virusa i zaraženosti populacije), možda i za godinu dana... Na kraju da bi virus nestao, mora se zaraziti isti broj ljudi, isti postotak populacije... Ne treba niti zaboraviti da Šveđani demokraciju shvaćaju poprilično ozbiljno, nemaju komunističku prošlost pa da ljudi samo bezpogovorno slušaju i traže velikog vođu da im govori što moraju misliti i govoriti.

VL
DU
Deleted user
08:48 26.04.2020.

Ako sam dobro shvatio - "golicanje" je u tome da je Švedska napravila sve najbolje - svi oni koji su postupili na drugi način promašili su strategiju jer ona donosi manje mrtvih??? Iz kojeg razloga se Švedskoj "strategija" ispisuje zlatnim slovima, unatoč velikom broju mrtivih na milijun stanovnika dok se nekim drugim državam njihov način borbe protiv smrtnosti upisuje kao "rušenje demokracije"?? Svaki način borbe za spašavanje ljudskih života trebalo bi gledati kao plemenitost - bez političkih konotacija ili pa čak jeftinog politikanstva.

VL
KI
kingfisher57
08:53 26.04.2020.

...još ću jedanput napisati što je javno rekao švedski direktor zdravstva a na njegovu izjavu nije niko u Švedskoj reagirao. ." Nije važan broj mrtvih nego je bitno šta ćemo vidjeti za 4-5 godina. " Šta govori ta izjava ,zaključitečite sami. U švedskoj, neko ko zastupa vlast (U ovom slučaju taj direktor, kao i sam Tegnell) može reći štogod hoće a da se gotovo niko u državi od 10 miliona ne pobuni. Ako se to ipak desi ,kao što su učinili 22 švedska znanstvenika, biva sasjecen od većine medija i predstavnika vlasti. Mnogi su protiv načina na koji se švedska vlast "bori" protiv virusa ali se oni ništa ne pitaju. Jedino oko čega se većina slaže je to što su škole i vrtići ostali otvoreni. Naravno, dobro je da nema karantene sve dok netko umire tamo u Stockholmu u staračkom domu, netko koga se ne poznaje. ...Švedska, 220 umrlih na milion stanovnika ....Hrvatska 12 umrlih na milion stanovnika Hajde, budemo vidjeli šta će biti za godinu dana. .Švedi rade eksperiment ( nitko ne zna prirodu korona virusa) jer to se može raditi u Švedskoj pa ako uspije, (ma što to značilo) biti će to dobra reklama. Švedi vole posebnost a od Tegnell će praviti junaka bez obzira koliko mrtvih bude na kraju i bit će podržavan, navodno, od 80% anketiranih. ...I na kraju, sve je u Švedskoj stalo -osim eto, kafića, teretana, frizeraja,. Radi se gdje se mora i može, kao i u drugim zemljama. I, da, nije naređena karantena kao drugdje. mnogi ionako žive u samoizolaciji.

VL
18
1805rs
09:37 26.04.2020.

Čovjek je u pravu

VL
Avatar savskokupališteZagreb
savskokupališteZagreb
09:49 26.04.2020.

Proglašavati nečiji uspjeh ili neuspjeh kao konačan rezultat u ovoj fazi globalne pandemije bilo bi kao proglašavati već 1942. pobjedu ili poraz u II. svjetskom ratu. Usporedit ćemo podatke za godinu dana, kažu Šveđani, koji vjeruju da bi se u ostalim zemljama smrtnost od koronavirusa mogla povećavati kako krene popuštanje mjera samoizolacije.

VL
AA
aabbcc
07:42 26.04.2020.

Za imunitet krda treba vrijeme a ono je vjerovatno nesto duze za starije i ranjive koji isti sticu sporije. Strogim mjerama dobiva se na vremenu ali u kapitalizmu vrijeme je novac i vrijednost iznad svega. Oni to nikada nece priznati ali mislim da ih je narod prokuzio i cuva se iz straha od svojih toboze-briznika.

VL
TO
Toby
10:13 26.04.2020.

Jedina zemlja u svijetu koja je imala Rasnobiološki intitut. Ni sam fűrer se nije usudioda ga formira.

VL
KR
krm2001
11:39 26.04.2020.

Švedsku treba pljuvati na svakom koraku kako bi prikrili da smo gadno zeznuli i da nam je država pred bankrotom. Inače šveđani stavljaju starije od 80 na respirator najnormalnije da se ne lažemo. Zanimljivo da kod nas samo starci u domovima oboljevajju a ni jedan trgovac iz konzuma, lidla i sl. Zanimljiva neka bolest

VL
FI
figarro
14:38 26.04.2020.

Vi koji pljujete Svedsku vjerojatno ste svi uhljebi lijevi i desni, koji ocito nikad nisu bili nigdje van granice RH då bi razumijeli druge drzave,kulture,ponasanja,ekonominju itd. Tipicna glasacka masinerija koja je veliku vecinu Hrvata potjerala van zato sto se nene uklapaju u sustave istomisljenika,uhljebi,rodjackih veza bojeci se mladih obrazovanih i strucnih ljudi. Pogledajte samo oko sebe rast eksponencijalnih zaposljavanja po drzavnim sluzbama,menadzerima u holdingu, så kakvim diplomama, to ne komentirate vec komentirate jednu Svedsku gdje svatko moze zivjeti normalnim zivotom då ne budes gladan i bez krova nad glavom, gdje ti je sve dostupno ako zelis postici nesto od skoli, zanata i fakulteta. Nazalost Svedska je ispred RH sto svjetlosnih godina i raste jos eksponencijalno u odnosu na RH.

VL
SM
siki_miki
10:31 26.04.2020.

Bas gledam kartu, nije Svedska bas nesto zapadno. Isto kao mi.

VL
JO
jorgen
09:53 26.04.2020.

Ajmo ovako. Proglasite "uspjeh" švedskog modela tek kada budu imali manji mortalitet od našega. Trenutno, s tek dvostruko više stanovnika od nas, imaju 40x veću smrtnost. Uspjeh? Očigledan, ali uspjeh RH!

VL
DU
Deleted user
07:50 26.04.2020.

Dakle ono što tvrde Šveđani je da će oni koji će biti pogođeni ovim virusom umrijeti od njega sad ili kroz godinu dana. Ja sa s njim slažem, jer ako nam tu u hr najavljuju drugi val, pa treći val,l, pa brate mili dokle ti valovi? Dajte jedan malo veći val odjednom pa mir u kući.

VL
DU
Deleted user
10:57 26.04.2020.

Puko nabacivanje brojkama o smrtnosti u Švedskoj ne kaže ništa o tome koliko je njihov otvoreni pristup dobar ili loš. Da bi se švedski model mogao bolje procijeniti, mora se uzeti u obzir i zaraženost na milijun stanovnika i stanje u bolnicama, a ono u Švedskoj još uvijek nije alarmirajuće. Budući da prema službenim podacima u Švedskoj nema puno više zaraženih po milijunu stanovnika nego u Danskoj (1,45) ili Norveškoj (1,38), onda Švedska (1,8) ili krivo liječi ili broji svakog umrlog od respirativnih problema kao umrlog od korone ili službeni broj zaraženih nije ni približan stvarnom broju zaraženih. To postaje najuočljivije, bacimo li pogled na Njemačku s gotovo istim brojem zaraženih po milijunu stanovnika (1,86) kao i Švedska (1,8), ali sa znatno nižom smrtnosti od 70 po milijunu stanovnika, dok je u Švedskoj taj brojka 207. Zaključak, švedski otvoreni pristup će se pokazati samo u tom slučaju neuspješnim u odnosu ne druge zemlje, ako je uzrok visokoj smrtnosti daleko veći broj zaraženih nego što je poznato, a do 2. ili 3. vala i relativiranja tog broja uopće ne dođe i/ili ako druge zemlje zbog uvođenja izolacija ne budu imale nikakvih ozbiljnih gospodarskih i društvenih posljedica, a te sreće, kako izgleda, nećemo biti.

VL
IJ
I ja tebi
10:47 26.04.2020.

Ponovo lupetanja i naglabanja od pojedinaca. Švedi slušaju struku a ne politiku što se tiče medicine. U šveckoj funkcioniše skoro sve pa normalno dok pojedine zemlje koje slušaju politiku umjesto struke razorile su ekonomiju a virus se ne zaustavlja zakonom već imunitetom.

VL
RO
RobbieSthlm
09:28 26.04.2020.

Švedska nije autokracija pa se tako mjere ne uvode na osnovu jedne ličnosti. RH mora nažalost sljedeće ljeto zatvoriti granice ulasku gradjana iz odredjenih zemalja kao Švedska.

VL
IB
iva.begovic
08:14 26.04.2020.

Virus ne bira po državnim granicama ali se sustavi borbe protiv virusa razlikuju od granice. Ne razumijem zašto bi saniranje štete tj. euro obveznice bile iste za sve države u EU. Zašto bi Šveđani kroz EU fondove trebali sudjelovati uu saniranju štete u drugim europskim zemljama.? Po tisku ih se optuživalo da su bezosjećajni za svoje stare, a sada bi trebali biti osjećajni pa dijeliti svoje novčeke. Šveđani, u ime tisuća vaših starijih koji su vjerojatno stvarno umrli od koronavirusa - ne dajte ni eura državama koje su da bi sačuvale svoje starčeke zatvorile cijelu zemlju.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.