Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Analiziramo pravnu situaciju'

Švedska i Danska najstrože će kažnjavati spaljivanje Kurana i drugih svetih knjiga

Far-right politician Rasmus Paludan burns a copy of Kuran in front of a mosque at Noerrebro, in Copenhagen
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS
1/3
01.08.2023.
u 15:30

Ako ispred strane ambasade spalite Kuran ili ispred izraelske ambasade spalite Toru, to nema druge svrhe osim vrijeđanja, kaže danski šef diplomacije Lars Løkke Rasmussen

“Nalazimo se u najozbiljnijoj sigurnosnoj situaciji od Drugog svjetskog rata”, napisao je švedski premijer Ulf Kristersson na Instagramu u nedjelju navečer, osvrćući se na slučajeve spaljivanja Kurana u Švedskoj i Danskoj, dodajući da bi mnogi mogli iskoristiti tu situaciju. To je ponukalo Švedsku i Dansku da požure s pripremama “pravnih lijekova”, kojima bi se zabranilo paljenje Kurana pred stranim veleposlanstvima, ali i ostalih svetih knjiga.

Omalovažavanje religija

Vjere je dopušteno kritizirati, rekao je danski ministar vanjskih poslova Lars Løkke Rasmussen.

- Ali ako stojite ispred strane ambasade i spalite Kuran ili ispred izraelske ambasade spalite svitak Tore, to nema drugu svrhu osim vrijeđanja i ismijavanja - kazao je Rasmussen i dodao kako to ugrožava kolektivnu sigurnost zemlje.

VEZANI ČLANCI:

Još se ne zna koju će pravnu formu te dvije zemlje izabrati za tu zabranu, ali očigledno je da blisko surađuju te da su obje pod pritiskom bliskoistočnih zemalja, jer je skandalozno spaljivanje Kurana podiglo diplomatske napetosti. Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u nedjelju je pozvao Švedsku da poduzme konkretne korake kako bi spriječila spaljivanje Kurana, javio je izvor iz turskog ministarstva vanjskih poslova. Fidan je u telefonskom razgovoru rekao svom švedskom kolegi Tobiasu Billstromu da je nastavak takvih “podlih radnji” pod krinkom slobode izražavanja neprihvatljiv. I danski i švedski izaslanici pozvani na razgovore u niz bliskoistočnih zemalja.

I Danska i Švedska svjesne su da prosvjedi takve vrste idu naruku ekstremistima, a danska vlada želi istražiti način interveniranja u situacijama kada se “vrijeđa druge zemlje, kulture i religije i kakve bi to moglo imati negativne posljedice za Dansku, pogotovo sigurnosne”, navodi se u priopćenju danskog ministarstva vanjskih poslova.

“To se mora učiniti u sklopu ustavom zaštićene slobode govora i na način koji ne mijenja činjenicu da sloboda govora u Danskoj ima vrlo širok opseg”, dodaje se u priopćenju, ističući kako je to jedna od najvažnijih vrijednosti zemlje. Danska vlada ističe da su prosvjedi “dosegli razinu na kojoj Dansku u mnogim dijelovima svijeta drže zemljom koja omogućava vrijeđanje i omalovažavanje kultura, religija i tradicija drugih zemalja”. Dodaje se da je glavna svrha nekih akcija bilo provociranje i da bi to moglo imati velike posljedice.

U odvojenom priopćenju, švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je da je u kontaktu s danskom premijerkom Mette Frederiksen te da je sličan proces u Švedskoj već u tijeku. “Analiziramo pravnu situaciju kako bismo razmotrili mjere za jačanje nacionalne sigurnosti i sigurnosti Šveđana u Švedskoj i širom svijeta”, napisao je Kristersson u objavi na Instagramu.

VEZANI ČLANCI:

Sprečavanje terorizma

Švedska vlada naredila je u četvrtak 15 vladinih agencija, uključujući švedske oružane snage, nekoliko agencija za provedbu zakona i švedsku poreznu agenciju, da ojačaju sposobnost zemlje da spriječi terorizam kao odgovor na pogoršanu sigurnosnu situaciju. To je priopćeno dan nakon što je vlada priopćila da je zemlja postala meta kampanja dezinformiranja.

S druge strane, Saudijska Arabija i Irak pozvali su na sastanak Organizacije islamske suradnje sa sjedištem u Džedi kako bi se razmotrilo oskvrnuće Kurana u Švedskoj i Danskoj.

Sav normalan svijet osuđuje spaljivanje Kurana. Učinio je to i američki State Department, a Vijeće UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se osuđuje spaljivanje Kurana.

- Svaka knjiga koju neka vjera smatra svetom mora se poštovati iz poštovanja prema vjernicima te vjere - rekao je papa Franjo u intervjuu za novine Ujedinjenih Arapskih Emirata al-Ittihad, dodavši da se osjeća ljutito i zgranuto zbog tih postupaka.

- Sloboda govora nikada se ne bi trebala koristiti kao sredstvo za prezir drugih - rekao je papa Franjo. 

VIDEO Ruski parlament izglasao je stroža pravila za služenje vojnog roka

Komentara 2

DJ
DjuroPucar
15:46 01.08.2023.

Toran i Kuran spaliti je vrijedjanje, a Bibliju i sveto pismo moze, mi n ismo ljudi> I nije vazno da li fga pale pred veleposlanstvom, ako ga pale na javnom mjestu to je uvreda vjernika i ne samo vjernika, negoo i svih ljudi koji postivaju tradicione vriojednosti. Mi nemamo prava ni koliko stovatelji parada padera?

DU
Deleted user
00:17 02.08.2023.

to sto ste zacepili usi da me ne cujete da prdim ne znaci da ja nisam prdnuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije