Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zgrožena javnost

Švedska ekstremna desnica ušla u parlament

Jimmie Akesson
AFP/PIXSELL
20.09.2010.
u 09:15

Švedski demokrati osvojili su 5,7 posto glasova, odnosno 20 mjesta u Riksdagu. Vladajuća je koalicija pobijedila, ali nema većinu.

Švedski demokrati, stranka krajnje desnice, prvi put u povijesti osvojili su mjesta u parlamentu te zemlje. Smatraju ih ksenofobičnom, antiimigrantskom i antiislamističkom strankom, zbog čega je njihov ulazak u parlament šokirao tolerantnu švedsku javnost, prenosi BBC.

Vođa stranke Jimmie Akesson izjavio je da ih javnost krivo optužuje. Švedski demokrati osvojili su 5,7 posto glasova, odnosno 20 mjesta u Riksdagu.

Vladajuća koalicija desnog centra pobijedila je na parlamentarnim izborima, ali je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Prema konačnim rezultatima, konzervativna koalicija od četiri stranke premijera Fredrika Reinfeldta osvojila je 49,2 posto glasova i 172 mjesta u parlamentu od ukupno 349, što znači tri manje od apsolutne većine.

Komentara 444

OZ
otrov za komunizam
20:36 20.09.2010.

Samo u zemljama gdje nema Srba nije potrebna desna opcija!

OB
-obrisani-
22:36 20.09.2010.

Ekstremna desnica ušla u parlament... Zgodan naslov.. Ekstremna desnica se valjda zalaže za borbu sa ekstremnim pojavama.. Da nema ekstrema sa druge strane ne bi ova \"ekstremna\" strana mogla opravdati postojanje....

ST
Stockholm
20:35 20.09.2010.

20.09.2010. u 20:29h Kosovo_je_srce_Albanije Tocno; vidi ovo: http://search.hp.my.aol.se/aol/search?&query=rape+in+sweden&invocationType=tb50hpcnnb-sv-se Nije za osjetlive duse ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije