Naslovnica Vijesti Svijet

Švedska ekstremna desnica ušla u parlament

Švedski demokrati osvojili su 5,7 posto glasova, odnosno 20 mjesta u Riksdagu. Vladajuća je koalicija pobijedila, ali nema većinu.
20. rujna 2010. u 09:15 444 komentara 5 prikaza
Jimmie Akesson

Švedski demokrati, stranka krajnje desnice, prvi put u povijesti osvojili su mjesta u parlamentu te zemlje. Smatraju ih ksenofobičnom, antiimigrantskom i antiislamističkom strankom, zbog čega je njihov ulazak u parlament šokirao tolerantnu švedsku javnost, prenosi BBC.

Vođa stranke Jimmie Akesson izjavio je da ih javnost krivo optužuje. Švedski demokrati osvojili su 5,7 posto glasova, odnosno 20 mjesta u Riksdagu.

Vladajuća koalicija desnog centra pobijedila je na parlamentarnim izborima, ali je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Prema konačnim rezultatima, konzervativna koalicija od četiri stranke premijera Fredrika Reinfeldta osvojila je 49,2 posto glasova i 172 mjesta u parlamentu od ukupno 349, što znači tri manje od apsolutne većine.

Elipso

  • otrov za komunizam:

    Samo u zemljama gdje nema Srba nije potrebna desna opcija!

  • -obrisani-:

    Ekstremna desnica ušla u parlament... Zgodan naslov.. Ekstremna desnica se valjda zalaže za borbu sa ekstremnim pojavama.. Da nema ekstrema sa druge strane ne bi ova \"ekstremna\" strana mogla opravdati postojanje....

  • Stockholm:

    20.09.2010. u 20:29h Kosovo_je_srce_Albanije Tocno; vidi ovo: http://search.hp.my.aol.se/aol/search?&query=rape+in+sweden&invocationType=tb50hpcnnb-sv-se Nije za osjetlive duse ...