Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponuda MORH-u

Šveđani: Uzmite badava 6 Gripena na 2 godine

'05.10.2009.,Zagreb - Danas oko 11h u Zracnu luku Pleso sletjela su dva vojna zrakoplova Gripen svedskog ratnog zrakoplovstva.U cilju razmjene iskustava gripenom ce probni let napraviti pilot HRZ-a -
'Davor Puklavec/24sata'
06.07.2012.
u 12:18

Ponuda je MORH-u stigla ovaj tjedan, a Hrvatskoj bi potpuno besplatno bili ponuđeni mađarski Gripeni te bi jedini trošak bio gorivo

Kako se, približava trenutak (vjerojatno jesen) kada će državni i vojni vrh odlučiti na koji će način HRZ održati svoju borbenu eskadrilu zrakoplova, stižu sve neobičnije ponude. U ponedjeljak bi povjerenstvo trebalo vidjeti prezentaciju švedske državne tvrtke FXM, zadužene za prodaju borbenog aviona JAS 39 Gripena.

Mudra ponuda Šveđana

S obzirom da RH nema novaca za te moderne zrakoplove, Šveđani, u suradnji s Mađarskom Hrvatima nude naizgled čudnovato povoljnu nabavku. Nude nam 6 mađarskih Gripena, dobili bi ih na dvije godine, kažu potpuno besplatno, osim što bi mi plaćali gorivo. Ne zna se još tko bi platio obuku pilota i osoblja. Ponuda je bezuvjetna, znači nakon dvije godine RH nije dužna kupiti, odnosno uzeti u najam (lizing) tih šest zrakoplova. Naravno da se ponuditelj nada da će, kroz dvije godine Hrvatska gospodarski stajati bolje i moći si priuštiti taj izdatak.

Švedski je interes tu jasan, kao i onaj Mađarski. Mađari, naime imaju već godinama velikih problema s plaćanjem lizinga za 14 Gripena, koje su naručili 2001, a u operativnu uporabu uveli 2007. i 2008. Ta ih eskadrila godišnje stoji 105 milijuna eura, a obuka pilota i osoblja dodatnih 7 milijuna eura godišnje. Prije pola godine stigla je našima prva ponuda da preuzmemo nekoliko aparata, time i trošak njihovog lizinga. Za 6 zrakoplova i obuku naših pilota, to bi, može se procijeniti stajalo pedesetak milijuna eura godišnje. No Hrvatska nema ni te novce trenutačno, stoga mudri Šveđani nude - besplatni dvogodišnji najam.

No, nije to jedina prezentacija koju očekuje državni i vojni vrh. U pripremi je prezentacija koja će obuhvatiti 5 ili 6 postojećih opcija i ponuda za ratne zrakoplove. Smatralo se da je već definitivno odlučeno da će vrh države poslati naše MiG-ove 21 na zadnji remont i dokupiti još nekoliko rabljenih MiG-ova jer su dobrom dijelu naših MiG-ova resursi “iscurili” do kraja.

Vrh je tek trebao odlučiti da li se MiG-ovi šalju na remont u Ukrajinu (problem sa sporenjem Ukrajine i Jemena oko vlasništva nad ponuđenim zrakoplovima Hrvatskoj) ili u rumunjski “Aerostar” koji je već jednom obavio remont prije 9 godina, na koji je isto bilo primjedbi, no kvarovi su riješeni. Za umirovljenog zapovjednika HRZ-a, generala Josipa Štimca dvojbe nema - ako je to istina, ponuda za Gripene je izvanredna, no to ne isključuje potrebu da MiG-ove pošaljemo na remont, kaže. Kako to? - Mađarima je trebalo 7 godina od potpisa ugovora do uvođenja Gripena u operativnu uporabu, ‘ajmo reći da smo mi supermeni, dakle da će nam trebati 5 godina, objašnjava.

‘Nije to zamjena auta’

Kaže da se ne radi o zamjeni i vožnji automobila, nego borbenih aviona, za što treba vremena. Stoga će on savjetovati državnom i vojnom vrhu da MiG-ove pošaljemo na remont, takvi će biti u uporabi još 5. 6 godina, a paralelno krenuti u ugovaranje Gripena i obuku pilota, osoblja i infrastrukture.

Komentara 114

OB
-obrisani-
10:36 07.07.2012.

čuvaj se slunjske babe....

Avatar Becarina
Becarina
15:30 06.07.2012.

U svakom slucaju deset puta bolja tehnika od zaostalih migovima koje nam namecu mesic i nasljednici.

Avatar Vizantinac
Vizantinac
12:39 06.07.2012.

Hm, kada je to nesto bilo za dzabe ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije