Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hobi

Svećenik koji satima strpljivo čeka razigrane leptire i uzgaja cvijeće

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 10.10.08., Donja Dubrava, Hrvatska- Darko Horvat, predsjednik OV-a D. Dubrave i vlc. Mirko Pilaj u obilasku crkve. Photo: Mladen Grubic/Vecernji list'
'Mladen Grubic/Vecernji list'
21.02.2011.
u 22:29

Svećenici se u slobodno vrijeme bave različitim aktivnostima i hobijima. Župnik u Novom Selu na Dravi Josip Janković piše aforizme, a Darko kelemenić, župnik u Svetom Jurju u Trnju, uzgaja - nojeve

- Bez krunice i fotoaparata nikamo ne idem! - kaže velečasni Mirko Pilaj (55), župnik župe Donja Dubrava i upravitelj župe Donji Vidovec, koji se još u osnovnoj školi zarazio fotografijom. Prvu koju je snimio još ima sačuvanu. Od bratova fotoaparata nije se odvajao ni za studija teologije u Zagrebu. Teško je, kaže, prebrojati sve fotografije, no u računalu i na CD-ovima ima ih sigurno više od 100.000! I to probranih. Djelić zbirke izložio je ovih dana u Pastoralnom centru Bl. Alojzija Stepinca u Prelogu, a na otvorenje prve izložbe fotografija nazvane "Natura naturata" došlo mu je gotovo 200 ljudi, uključujući i biskupa Josipa Mrzljaka!

- Bog je stvorio ovaj naš predivni svijet. Jedan mali dio lovim i ja na svojim fotografijama. Oko nas je raj kao Stvoriteljeva slika, a samo ga ljudi mogu pokvariti svojom nepromišljenošću - dodaje župnik rodom iz Dragoslavec Sela u općini Gornji Mihaljevec.

Omiljeni su mu motiv cvijeće i leptiri, kojima je posvećen i veći dio izložbe. Igra u polju, Gledam te zaljubljeno, Savršenstvo bjeline, Ja sam za ples, Stvoren da ukrasim nebo..., neki su od naziva fotografija za koje je trebalo strpljenja.

- Volim fotografirati prirodu i cvijeće, ali to mogu svi. No, s leptirima je već teže. Treba satima čekati na taj jedan trenutak kad ga uhvatite u letu, raširenih krila iznad cvijeta ili trave. Teško ih je snimiti jer su nemirni i nestalni. Treba strpljenja i vremena - kaže vlč. Pilaj.

 A vremena se uvijek nađe. Iako vodi dvije župe, svaki slobodan trenutak koristi za druženje s leptirima i cvijećem koje i sam uzgaja. Ima i egzotične biljke kakve se rijetko viđaju. U domu u Donjoj Dubravi naredano je 1370 posuda sa cvijećem, a najveća mu je nagrada, otkriva, kad biljke procvjetaju. Neki cvatu samo dan ili dva.

- Najljepše trenutke hvatam fotografijom da ih sačuvam - kaže župnik.

Ne koristi skupu fotografsku opremu. Izabrao je srednju klasu. Fotografira i na putovanjima, a proputovao je dosad gotovo cijeli svijet, od Meksika do Benina u Africi. Samo s putovanja u Afriku donio je više od 900 fotografija. Uz fotografiju, hobi mu je i nogomet. Strastveni je ljubitelj nogometa, a igrao je i za svećeničku reprezentaciju.

Svećenici se u slobodno vrijeme bave različitim aktivnostima i hobijima. Župnik u Novom Selu na Dravi Josip Janković piše aforizme, a Darko Kelemenić, župnik u Svetom Jurju u Trnju, uzgaja - nojeve. A Blaž Tota zaljubljenik je u alpinizam.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:42 22.02.2011.

Novinari Hoćete reći , sitna riba… A tko je krupna ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije