Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Svečano otvoreni 19. Ružičkini dani pod nazivom 'Danas znanost - sutra industrija'

Foto: Branimir Bradarić
1/4
21.09.2022.
u 14:26

U planu nam je niz aktivnosti, a ovi sadržaji bit će otvoreni za sve zainteresirane. Ovo je svakako jedan novi sadržaj u Vukovaru – rekla je voditeljica projekta Martina Uglik.

Pod nazivom "Danas znanost – sutra industrija“ u Vukovaru su danas svečano otvoreni 19. Ružičkini dani koji je održavaju do 23. rujna u spomen na vukovarskog nobelovca Lavoslava Ružičku. Na ovogodišnjim Ružičkinim danima sudjeluje oko 250 stručnjaka iz 20 zemalja koji izlažu više od 160 radova što je do sada rekordan broj. U okviru Ružičkinih dana održava se i 8. susret mladih kemičara gdje učenici 12 srednjih škola iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavljaju rezultate svojih istraživanja.

Skup organiziraju Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, European Chemical Society i European Hygienic Engineering and Design Group.

U sklopu Ružičkinih dana predstavljen je i projekt “raSTEM – Razvoj STEM-a u Vukovaru” kojega provodi Mirovna grupa mladih Dunav iz Vukovara. U okviru projekta u prostorijama Ružičkine kuće su otvoreni “Znanstveni escape room” i “Tehničko robotički cabinet”.

-Cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacije civilnog društva za popularizaciju STEM-a kroz razvoj novih i inovativnih STEM sadržaja za djecu i mlade. U planu nam je niz aktivnosti, a ovi sadržaji bit će otvoreni za sve zainteresirane. Ovo je svakako jedan novi sadržaj u Vukovaru – rekla je voditeljica projekta Martina Uglik.

Prema riječima Ivanke Miličić, ravnateljice Hrvatskog doma Vukovar koji upravlja Ružičkinom kućom, ideja da jedan ovakav sadržaj u Vukovaru bude baš na toj lokaciji je logičan s obzirom na to da se radi o rodnoj kući Lavoslava Ružičke. Podsjetila je i kako oni na razne načine već godinama unazad održavaju sjećanje na Ružičku, a s ciljem toga je prije 2018. godine postavljen i hologram Lavoslava Ružičke.  

Partneri na ovome projektu su Europski dom Vukovar, FERIT, Tehnička škola Nikola Tesla Vukovar, Grad Vukovar, Razvojna agencija VURA i Gimnazija Vukovar.

VIDEO: Kako pripremate kajganu? Jedan će je neočekivani sastojak učiniti savršeno prozračnom

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije