Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKUSTVA PACIJENATA

Još jedan novi neobičan simptom oboljelih od korone

Gubitak kose/ilustracija
Foto: Pixabay
28.07.2020.
u 09:13

"Pacijenti su doslovno dolazili s punim vrećama kose i svi imaju slične priče. Bili su jako bolesni, imali su visoku temperaturu, a prije nikad nisu bili bolesni", kazala je Green

Često se od znanstvenika može čuti kako se o koronavirusu i dalje mnogo toga ne zna pa se tako svako malo piše o nekom novom simptomu ili posljedicama koje na zdravlje ostavlja COVID-19. Jedno od najnovijih saznanja jest da koronavirus može prouzročiti gubitak kose

Dr. Michele S. Green, dermatologica iz newyorške bolnice Lenox Hill, tvrdi da je tijekom karantene i nakon otvaranja došlo do porasta broja pacijenata koji traže liječenje upravo zbog gubitka kose. 

"Pacijenti su doslovno dolazili s punim vrećama kose i svi imaju slične priče. Bili su jako bolesni, imali su visoku temperaturu, a prije nikad nisu bili bolesni", kazala je Green, prenosi USA Today.

Prema navodima Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, Telogen effluvium (medicinski izraz za ovo stanje) može biti potaknut operacijom, većom fizičkom traumom, velikim psihološkim stresom, visokom temperaturom, teškom infekcijom, ekstremnim gubitkom kilograma, ekstremnom promjenom prehrane, naglim hormonskim promjenama ili nedostatkom željeza. Ukratko, do gubitka kose dolazi kada tijelo doživi šok

Većina pacijenata, dodaje liječnica, s gubitkom kose suoči se nekoliko tjedana ili mjeseci nakon oporavka od početnog šoka. Pacijent može izgubiti do 50 posto dlake ali to je privremeno jer propadanje opada sljedećih šest mjeseci te se na kraju kosa vrati u normalno stanje.

Stručnjaci ne mogu objasniti zašto neki imaju ovu posljedicu, a drugi ne, ali nagađaju da neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za ovo stanje. Iako postoje medicinski lijekovi koji se mogu nabaviti bez recepta, a koji mogu ubrzati rast kose, preporučuje se pacijentima da se umjesto toga fokusiraju na dobro uravnoteženu prehranu te da unose vitamine koji potiču rast kose.

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

Ključne riječi

Komentara 8

AJ
ajdemipopusi
08:15 28.07.2020.

Pazi foru, otpada kosa od korone , a ne od otrovnih ljekova koji su korisceni za lijecenje, a to sto na mjestu otpale kose raste nova , mlada i zdrava kosa, to se presucuje.

NE
nečešrazbojniče
10:56 28.07.2020.

Jučer u Evergladesu umro čovjek od korone nakon što ga je pojeo krokodil.

Avatar Edgedancer
Edgedancer
10:31 28.07.2020.

Pazi molim te "dolazili s vrećama kose"?! Ahahahaha pa kog ti liječiš, Jetije? Ahahahahaha simptom je i "prazni džepovi".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije