Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sve tajne CERN-a: Naši reporteri u središtu europske znanosti u Ženevi

U golemim laboratorijima svjetski znanstvenici, među kojima su i hrvatski, stvaraju uvjete za postanak svemira.
24. studenoga 2018. u 00:05 7 komentara 1193 prikaza
Naslovnica
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon vožnje od 11 kilometara od centra Ženeve prema Francuskoj ugledat ćete sasvim osobite predmete: golemu drvenu kuglu, a pokraj nje skulpturu, svijeni komad metala na koji su upisane sve najvažnije matematičke i fizikalne formule. U kugli se održava izložba o najvažnijim istraživanjima u CERN-u, a ako ste zaista sretni, pustit će vas i da se popnete do vrha.

To su neposredni simboli CERN-a, odnosno Conseil européen pour la recherche nucléaire – Europskog centra za nuklearna istraživanja. Iako je riječ o lokalnoj atrakciji, skulptura i drvena kugla, odnosno Globus znanosti i inovacije, koja je CERN-u darovana nakon Svjetske izložbe 2004. godine, ne govore dovoljno o svemu na čemu se radi u CERN-u, čiji je ulaz preko puta. Potaknuti najavom hrvatske Vlade da će Hrvatska postati pridružena članica CERN-a, dok čekamo potvrdu da smo primljeni, otputili smo se u Ženevu kako bismo se uvjerili zašto je važno postati članicom CERN-a, koji je jedna od najvažnijih svjetskih znanstvenih institucija koja je, sigurno otkrićem Higgsova bozona, pa i zaslugom “Da Vincijeva koda” Dana Browna, stekla kultni status.

– Ipak više volimo da nas se prepoznaje po znanosti nego po filmu i knjizi. Iako je svaka popularizacija dobra, ovdje je održana premijera “Anđela i demona”, bio je i Tom Hanks. Možda smo i zbog toga sada peta znanstvena ustanova u Europi po broju turista koji nas posjećuju, no znanost je ovdje uvijek prvo o čemu se razmišlja – govori nam Abha, simpatična Nepalka iz CERN-ova ureda za odnose s javnošću. Ali, uvjerit ćemo se vrlo brzo, CERN je doista ono što se o njemu govori, zaista je kao iz kakvog filma.

Dio je naše misije, naravno, bio i posjet hrvatskim znanstvenicima koji danas ondje rade. A bila je prava sreća ondje susresti jednog od najvažnijih naših fizičara uopće – dr. sc. Daniela Denegrija, čija se povijest vezana uz CERN proteže na gotovo 50 godina. Nažalost, kao predstavnika francuske znanosti, jer bez članstva Hrvati u CERN-u mogu raditi samo na “posudbi”.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u našem e-izdanju

Ne propustite i sljedeće teme:

>>Vera Velebit: Tito je bio veliki Hrvat, Krleža me osvojio, a Enver Hoxha 'vjenčao'

>>Izazov za pravosuđe: Može li robot kazneno odgovarati za prometnu nesreću

>>Prosinečki operirao slijepo crijevo: Ne zanima me ničija nacionalnost, nego kako igra

>>Dodig uoči igre parova: Napunio sam baterije u Međugorju

Naslovnica | Autor :

Obale duž Hercegovine
Pronašli dokaz da je u Ljubuškom nekad bila tropska obala
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • ObrenM:

  Toliko bolesti i siromastva,a oni traze "bozju cesticu" i igraju se sa buducnosti zemlje.Ovi su korisni kao cijenjeni studenti filozofije.

 • Avatar @proma-trač
  @proma-trač:

  Kad znaš da ništa ne znaš je spoznaja i mudrost. Ove Boson mutikaše nakon potrošnih milijarda i milijarda iznađoše da je nepoznato ništa preduvjet svemu. To im govore besplatno već tisućljećama mistici svih religija. Skup umišljenih snobova i jadnika.

 • ruzica_mario:

  znam da nista neznam..tako i ovi prodavaci magle iz cern-a