Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIM PROTIV TRUMPA

VIDEO Sve što trebate znati o krizi sa Sjevernom Korejom

Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.09.2017.
u 19:13

SAD će primiti još ‘poklon-paketa’ sve dok će se oslanjati na bezobzirne provokacije, poručio je sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u

Sjeverna Koreja u subotu 9. rujna slavi 69. rođendan. Južna Koreja objavila je da su njihove službe jučer snimile premještanje sjevernokorejske interkontinentalne rakete. Strahuju da bi, nakon što je uspješno testirao hidrogensku bombu, diktator Kim Jong-un u subotu zbog proslave mogao lansirati novu raketu. Kako bi na to reagirao Donald Trump koji je već slavodobitno najavio da će Južnoj Koreji prodati naoružanja za nekoliko milijardi dolara.

Han Tae Song, veleposlanik Sjeverne Koreje u UN-u poručio je jučer da će “SAD primiti još ‘poklon-paketa’ sve dok će se oslanjati na bezobzirne provokacije i sve snažniju američku nuklearnu prijetnju i neprijateljsku politiku”.

Kroz 12 pitanja i odgovora najsažetije donosimo sve što treba znati o krizi na korejskom poluotoku koja je svijet dovela na rub nuklearnog rata.

1. Kada je i zašto došlo do podjele na Sjevernu i Južnu Koreju i kako je ona podijeljena?

Sadašnja granica između dvaju Koreja predstavlja u stvari liniju bojišnice koja je bila ostvarena na terenu tijekom Korejskog rata između snaga sjevera uz potporu Kine, te snaga juga koje su na svojoj strani imale i snage Ujedinjenih naroda, a koje su velikom većinom predstavljale snage vojske SAD. Iako se kolokvijalno kaže da je riječ o podjeli na 38. paraleli,. granica ne slijedi slijepo ovu liniju već vijugavo presjeca korejski poluotok.

2. Koja je bila uloga “oca domovine” Kim Il-sunga i zašto on uživa status božanstva?

Kim Il-sung je osnivač Saveza komunističke omladine Koreje 1927. godine, a orgasnizirao je i vodio pobunu protiv japanskih osvajača. U kratko vrijeme između završetka 2. svjetskog rata i 1950., odnosno izbvijanja Korejskog rata bio je zapovjednik Korejske vojske. Proklamirao je 1948. Narodnu demokratskz republiku Koreju, a na sjeveru je , uz pomoć Kine, izgradio svoj kult ličnosti. Prema sjevernokorejskom zakonu, i dalje je predsjednik Sjeverne Koreje iako je umro prije 23 godine.

3. Zašto je Sjeverna Koreja trn u oku SAD-u, Južnoj Koreji i Japanu?

Sa svojom prilično žustrom retorikom i silovitom politikom, Sjeverna Koreja se ne uklapa u klasični obrazac ponašanja zemalja u istočnoj Aziji. U ovome trenutku Sjeverna Koreja služi kao zona koja sprečava da južnokorjeske trupe ali i vojska SAD izbije na kineske i ruske granice. Uz to, dinastija Kim koja vlada Sjevernom Korejom već 69 godina načinila je od ove zemlje svojevrsan feud i “privatnu državu”.

4. Kada se i zašto počeo razvijati sjevernokorejski nuklearni arsenal?

Počeci sjevernokorejskog nuklearnog programa sežu unazad dvadesetak godina. Do toga trenutka Sjeverna Koreja gradila je takozvane infiltracijske tunele, kojima je mogla, u slučaju obnove neprijateljstava s jugom, prevesti desetine tisuća svojih vojnika na jug. Ova taktika u potpunosti je propala, a nuklearni program Sjeverna Koreja, odnosno dinastija Kim, vidi kao svoje osiguranje protiv invazije.

5. Koliko je daleko stigao sjevernokorejski nuklearni program?

S detonacijom hidrogenske bombe sasvim je izvjesno kako je nukearni program Pyongyanga u vrlo naprednoj frazi. Nema više nikakve sumnje da Sjeverna Koreja posjeduje vrlo razorno oružje, a broj nuklearnih glava kojima raspolaže procjenjuje se na nekoliko desetina. Vrlo bitan element cijele priče je i činjenica da su razvili vlastite interkontinentalne balističke rakete kojima mogu gađati cijelu Aziju, dio Europe, sjevernu Afriku i dio sjevernoameričkog kontinenta.

6. Odakle izoliranoj Sjevernoj Koreji nuklearna tehnologija?

Teško je procjeniti iz kojih je sve izvora razvijan sjevernokorejski nuklearni program, no ne treba sumnjati da su, bar u ranoj fazi njegova razvoja, imali potporu Kine. Sjeverna Koreja danas tvrdi kako neovisno o bilo kome izvana razvija svoju tehnologiju, a nema sumnje da već postoji cijeli niz sjevernokorejskih stručnjaka koji su ovladali tehnologijomn razvoja nuklearnih projektila. Što se tiče raketnog programa, postoje indicije da su motore raketa nabavljali u Ukrajini.

7. Tko je Kim Jong-un i kako je uopće došao na vlast?

U početku samo Kim Jong-un, koji nije i najstariji sin Kim Jong-ila nije bio predodređen za vlast ili za poziciju nasljednika svog oca. Međutim, nakon što je Kim Jong-ilov najstariji sin procjenjen u Pyongyangu kao nestabilan i nedovoljno čvrst za upravljanje zemljom, izbor je pao na Kim Jong-una koji se do tada školovao pod lažnim imenom u Švicarskoj.

8. Koji su interesi SAD-a, Kine, Japana i Rusije na sjevernokorejskom poluotoku?

S jedne strane SAD-u ne odgovara država koja je nepredvidiva u svojim postupcima, a kojoj ne mogu, zbog njenog položaja, ali i ugroženosti Seoula ništa učiniti. Ujedno, Sjeverna Koreja glavni je činilac destabilizacije u istočpnoj Aziji, ali i glavni proizvođač lažnih dolara na svijetu. S druge strane, Kina i Rusija u Sjevernoj Koreji imaju, ako ne saveznika, a ono bar svojevrstan alat kojim se brani da američka vojska izbije na kineske i ruske južne granice, ali i zemlju koja slabi imidž SAD kao nedodirljivog globalnog policajca. Japan je u specifičnom položaju jer odnos Korejaca (ne samo sjevernih već i južnih) prema Japanu je odnos prema dugogodišnjem okupatoru. Odnos protkan mržnjom i animozitetom.

9. Zašto je s Trumpom došlo do eskalacije sukoba?

Problem u vrijeme Donalda Trumpa je dodatno eskalirao upravo zbog pomanjkanja diplomatskog takta američkog predsjednika. Trump je najavljivao kako će riješiti problem Pyongyanga, kako će se Sjeverna Koreja suočiti sa vatrom i silom, iako je stvarnost nešto drugačija. Bar ukoliko se želi izbjeći nuklearni rat. Kim Jong-un je na Trumpove izjave doslovno reagirao na način “e, sad baš da vidimo”.

10. Koje su sankcije do sada uvedene režimu u Pjongjangu i kakav je njihov učinak?

Sjeverna Koreja već je godinama pod cijelim nizom sankcija koje se pojačavaju sa svakim novim raketnim ili nuklearnim testom. Problem leži u činjenici da Sjeverna Koreja graniči s Kinom koja joj može “ispod žita” održavati dostavu neophodnih materijala i roba.

11. Koje sankcije se još mogu uvesti i mogu li one imati učinak?

Veliki udarac nanijela bi odluka SAD da prekinu trgovinske odnose sa svim zemljama koje ne poštuju sankcije UN-a i dalje trguju sa Sjevernom Korejom. Problem je u tome što bi takva odluka, u slučakju Kine, nanijela i ogroman udarac samom SAD. Kina bi mogla blokirati izvoz nafte u Sjeverno Koreju što bi bio definitivan kraj za Kima.

12. Gdje bi bila Hrvatska u ratu Sjeverne Koreje i SAD-a?

Sukob ovog tipa svakako bi bio krvav i s ogromnim razaranjima. Sigurno je da bi i jedna i druga Koreja bile gotovo uništene. Hrvatska ne bi imala udjela u ovom sukobu, za razliku od Japana, Kine, Južne Koreje i možda Rusije.

Komentara 7

DU
Deleted user
20:56 06.09.2017.

Ono što ja znam da će amerikanac sve učiniti da uzgaja sjevernokorejsku krizu dok god dulje to može. Benefiti za amer prodaja oružja svim zemljama u okruženju, benefiti za medije zarada od pisanja o toj namjerno stvorenoj krizi. Malo manji benefiti je da bi neki mogli imati besplatno osvjetljenje po mraku ako punku bombe.

LU
lunar777
12:04 07.09.2017.

Sve što trebam znati je da je Kim suludi komunistički diktator sa toliko ispranim i napaćenim narodom da je teško naći slično.

DU
Deleted user
00:06 07.09.2017.

Ma glavno da je ljudima pod Kimom dobro i de se ne bune, samo neznam zašto ono pobeže par fudbalera sa svetskog ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije