Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljen program

Sve spremno za 56. Šokačko sijelo u Županji: Organiziraju se izložbe, radionice...

Šokačko sijelo
Foto: Branimir Bradarić
1/9
19.01.2023.
u 13:49

Programska aktivnost posljednjih godina ustalila se na dvadesetak različitih priredbi i događanja koja u jedanaest dana okupe više od 3.000 izvođača i oko 15.000 gledatelja

Turistička zajednica Grada Županje i Grad Županje danas su predstavili program ovogodišnje tradicijske manifestacije poznate pod nazivom Šokačko sijelo koja se ove godine održava po 56. put. Kako je rečeno Šokačko sijelo je najstarija i najveća kulturno - turistička manifestacija u županjskoj Posavini koja je utemeljena s ciljem promicanja i očuvanja običajnih praksi, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema. Manifestacija se od 1968. godine, s promjenjivim brojem sadržaja, kontinuirano odvija u Županji u pokladno vrijeme.

Ovogodišnje Šokačko sijelo održava se od 10. do 21. veljače pod sloganom "Među šumama i vodama". U okviru programa biti će organizirane razne izložbe, glazbene radionice, promocije knjiga, radionice zlatoveza... Za 10. veljače najavljeno je i svečano otvaranje Šokačkog sijela dok je za nedjelju, 12. veljače, najavljeno pokladno jahanje. U četvrtak, 16. veljače, najavljeno je otvaranje sajma Zlatne niti koji će ove godine imati stotinjak izlagača. Najavljen je i bogat zabavni program u okviru kojega će koncerte održati više tamburaških sastava. Ovogodišnje Šokačko sijelo završava 21. veljače tradicionalnom seljakom zabavom.

Direktor Turističke zajednice Grada Županje Kruno Šarić rekao je kako se radi o manifestaciji koja je uvijek jako dobro posjećena te da veliku posjetu očekuju i ove godine posebno radi činjenice što više nema na snazi korona mjera.

- Protekle dvije godine imalo smo pandemijske godine tako da je tek prošle godine manifestacija održana u nešto većem broju. Ove godine se sada sve vraća na staro te očekujemo veliku posjetu. I ovom prilikom pozivam sve dobre ljude da od 10. do 21. veljače dođu u Županju i dobro se zabave – rekao je gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Programska aktivnost posljednjih godina ustalila se na dvadesetak različitih priredbi i događanja koja u jedanaest dana okupe više od 3.000 izvođača i oko 15.000 gledatelja. U programskim aktivnostima koje promoviraju i potiču narodno stvaralaštvo sudjeluju lokalne i zavičajne folklorne i vokalne skupine, svirači na tradicijskim glazbalima, članovi konjogojskih udruga, dječje skupine, pučki pisci i drugi nositelji zavičajnih tradicijskih vrijednosti, kao i gostujuće folklorne i vokalne skupine iz Hrvatske i inozemstva (BIH, Srbije/Vojvodine, Poljske…).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije