Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred WTO-om

Sve oštriji sukob SAD-a i Kine: Pljuštale optužbe pred svjetskim biznismenima

Zhang Xiangchen i Dennis Shea
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
17.12.2018.
u 13:44

Kina nastavlja provoditi "netržišnu industrijsku politiku i druge nepoštene kompetitivne prakse", kako bi podržala svoju industriju i ograničila ili diskriminirala strane tvrtke i njihovu robu i usluge, rekao je Shea.

Kina i Sjedinjene Države razmijenile su u ponedjeljak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) optužbe za nepoštenu trgovinsku praksu

SAD je u ponedjeljak optužio Kinu da svojom "nepoštenom konkurentskom praksom" šteti inozemnim tvrtkama i radnicima čime krši propise WTO-a te je najavio da će Washington predvoditi reforme.

Američki trgovinski predstavnik Dennis Shea govorio je na početku dvodnevne sjednice na kojoj se razmatra američka trgovinska politika. Riječ je o sastanku koji se održava svake dvije godine u WTO-u. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Američka ekonomija "jedna je od najotvorenijih i najkompetitivnijih na svijetu" i među onima je koje imaju najniže carine na svijetu, ustvrdio je Shea.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predana je kompetitivnom tržištu i slobodnoj, poštenoj i recipročnoj trgovini, rekao je. 

Odbacio je kritike da SAD sve više postaje "jednostrana i protekcionistička država".

No Kina nastavlja provoditi "netržišnu industrijsku politiku i druge nepoštene kompetitivne prakse", kako bi podržala svoju industriju i ograničila ili diskriminirala strane tvrtke i njihovu robu i usluge, rekao je Shea.

"WTO nije dobro opremljen da bi odgovorio na taj izazov iz Kine koja je u ekonomiji i trgovini i dalje merkantilistički orijentirana i prakticira državno gospodarstvo", rekao je Shea. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Njegov kolega Zhang Xiangchen je pred WTO-om pozvao SAD na provedbu reforme WTO-a, ali s "pozicija jednakosti".

Optužio je SAD da provodi mjere poput nametanja carina na čelik i intelektualno vlasništvo i tako prijeti vraćanjem na "jednostranu politiku". 

Komentara 7

DU
Deleted user
19:37 17.12.2018.

Zašto Kina, Indija , Arapske zemlje, Afrika itd.. nije stvorila nešto za nas u posljednjem stoljeću bilo koji izum ??? Pa da im Zapad da za pravo.. jedno je proizvoditi i raditi a drugo je istraživati,kreirati ulagati u nove stvari itd..

QU
quovadis
01:03 18.12.2018.

Da je USA pametna nebi grizla ruku koja ih hrani. Da nema Kine nebi bilo ni Amerike niti Americke ekonomije. Gotovo sve ono sto se prodaje u USA je napravljeno u Kini.

OR
orao10
17:53 17.12.2018.

Amerika ima najmanje carine na vecini uvoznih proizvoda .Njemacka auta su jeftinija u Americi nego u Njemackoj a ta ista auta su duplo skuplja u Kini ali posto je Kina jaka pa se niko nece da buni ali sad je dosao Trump na vlast koji ce sve to ispraviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije