Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sve oštriji sukob SAD-a i Kine: Pljuštale optužbe pred svjetskim biznismenima

Kina nastavlja provoditi "netržišnu industrijsku politiku i druge nepoštene kompetitivne prakse", kako bi podržala svoju industriju i ograničila ili diskriminirala strane tvrtke i njihovu robu i usluge, rekao je Shea.
17. prosinca 2018. u 13:44 7 komentara 1052 prikaza
Zhang Xiangchen i Dennis Shea
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kina i Sjedinjene Države razmijenile su u ponedjeljak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) optužbe za nepoštenu trgovinsku praksu

Ujedinjeno Kraljevstvo KAKVA OSVETA! Najsiromašnija zemlja Europe blokira Britance: Nepouzdani su, nisu nam dali niti vize

SAD je u ponedjeljak optužio Kinu da svojom "nepoštenom konkurentskom praksom" šteti inozemnim tvrtkama i radnicima čime krši propise WTO-a te je najavio da će Washington predvoditi reforme.

Američki trgovinski predstavnik Dennis Shea govorio je na početku dvodnevne sjednice na kojoj se razmatra američka trgovinska politika. Riječ je o sastanku koji se održava svake dvije godine u WTO-u. 

Dennis Shea | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Američka ekonomija "jedna je od najotvorenijih i najkompetitivnijih na svijetu" i među onima je koje imaju najniže carine na svijetu, ustvrdio je Shea.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predana je kompetitivnom tržištu i slobodnoj, poštenoj i recipročnoj trgovini, rekao je. 

Donald Trump Nepredvidivi predsjednik Novi udarac svjetskoj trgovini, Trump prijeti i izlaskom iz WTO-a

Odbacio je kritike da SAD sve više postaje "jednostrana i protekcionistička država".

No Kina nastavlja provoditi "netržišnu industrijsku politiku i druge nepoštene kompetitivne prakse", kako bi podržala svoju industriju i ograničila ili diskriminirala strane tvrtke i njihovu robu i usluge, rekao je Shea.

"WTO nije dobro opremljen da bi odgovorio na taj izazov iz Kine koja je u ekonomiji i trgovini i dalje merkantilistički orijentirana i prakticira državno gospodarstvo", rekao je Shea. 

Zhang Xiangchen | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Njegov kolega Zhang Xiangchen je pred WTO-om pozvao SAD na provedbu reforme WTO-a, ali s "pozicija jednakosti".

Optužio je SAD da provodi mjere poput nametanja carina na čelik i intelektualno vlasništvo i tako prijeti vraćanjem na "jednostranu politiku". 

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Deleted user:

    Zašto Kina, Indija , Arapske zemlje, Afrika itd.. nije stvorila nešto za nas u posljednjem stoljeću bilo koji izum ??? Pa da im Zapad da za pravo.. jedno je proizvoditi i raditi a drugo je istraživati,kreirati ulagati u nove stvari itd..

  • quovadis:

    Da je USA pametna nebi grizla ruku koja ih hrani. Da nema Kine nebi bilo ni Amerike niti Americke ekonomije. Gotovo sve ono sto se prodaje u USA je napravljeno u Kini.

  • orao10:

    Amerika ima najmanje carine na vecini uvoznih proizvoda .Njemacka auta su jeftinija u Americi nego u Njemackoj a ta ista auta su duplo skuplja u Kini ali posto je Kina jaka pa se niko nece da buni ali sad je ... prikaži još! dosao Trump na vlast koji ce sve to ispraviti