Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADELJAKOVO NASLJEDSTVO Analiziramo slučaj koji je potresao cijelu hrvatsku javnost

Sve je pravno čisto, ali...

20.02.2009.
u 19:17

Koliko god je nepopularno bilo što reći u prilog Josipa Radeljaka Dikana, analiza afere u vezi sa oporukom imućnog Dubrovčanina Aksela Petkovića (61), preminulog 6. veljače, pokazuje da je sve pravno čisto, a da trojica nasljednika ništa ne dobivaju osim brige za sestru i kasnije za osnivanje zaklade. Da nije tako, u krugu zavjerenika moralo bi biti najmanje pet osoba.

Radeljak: Petkovićevu imovinu dobili smo na upravljanje bez skrivenih motiva

Tragovi tinte na prstima mrtvog Aksela Petkovića

DORH provjerava zakonitost oporuke Aksela Petkovića

Oporuka je napisana 15. siječnja, a odvjetnica sestre Aksela Petkovića dovodi u pitanje njegovu sposobnost za rasuđivanje, jer je zbog teške bolesti bio pod morfijem. Ako dođe do spora, presudna će biti medicinska dokumentacija i iskazi liječnika.

“Ja kao potpisnik oporuke ne mogu ulaziti u njezin sadržaj, mogu samo reći da sam je potpisao jer on to nije bio sposoban sam učiniti. Koliko sam vidio, njegova je volja bila slobodno izražena i bio je sposoban za oporučivanje”, rekao je Aleksandar Skočić, vježbenik u odvjetničkom uredu Dragana Suše koji je umjesto Aksela Petkovića potpisao oporuku koja bi bila valjana i bez tog potpisa jer ju je potpisala javna bilježnica Renata Kutija Kušpilić. Ona ima ured u Maksimirskoj ulici, dakle nedaleko od bolnice Rebro gdje je oporuka sastavljena. Iz neslužbenih izvora u bolnici doznajemo da je Aksel Petković bio sposoban za rasuđivanje, da su mu prsti zaista bili otečeni pa nije mogao sam potpisati oporuku te da je iz bolnice Rebro pušten na osobni zahtjev.

·Što su Radeljak i društvo naslijedili oporukom?

Praktično ništa. Tek nakon smrti Vande Petković koja ima 55 godina kuća može na prodaju i tada nasljednici mogu dobiti deset posto.

·Tko je oporučno naslijedio imovinu Aksela Petkovića?
Josip Radeljak, Nikša Viđen i Dragan Suša, a zapis ili legat dobila je sestra Vanda o kojoj nasljednici moraju brinuti. Trojica nasljednika za života Vande Petković ne mogu novac stečen iznajmljivanjem kuće koristiti za bilo što drugo osim za brigu o njoj. Nakon njezine smrti mogu prodati kuću i s 90 posto tog novca kupiti dionice i njima osnovati zakladu, a podijeliti preostalih deset posto.

·Što bi se dogodilo u slučaju da oporuka nije valjana?
Nasljednica bi bila samo Petkovićeva sestra, samo što bi u tom slučaju o njezinoj imovini umjesto trojice izvršitelja brigu vodila njezina skrbnica, sve dok je ona poslovno nesposobna.

·Koja je dužnost izvršitelja oporuke?
Izvršitelj oporuke je jedan od nasljednika, Dragan Suša, a on “uime i za račun nas­­ljednika vodi brigu i poduzima što je potrebno za očuva­­nje ostavine, da uime i za račun nas­­ljednika poduzima što je potrebno za isplatu dugova i zapisa, vodeći brigu da oporuka bude izvršena onako kako je to oporučite­­lj htio”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije