Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ante Deur

'Sve je na novoj predsjednici, mi nastavljamo s prosvjedom'

kolinda branitelji
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/7
12.01.2015.
u 22:13

Šator je otvorio razne druge teme zbog kojih su građani progledali i kaznili Josipovića, kaže Josip Klemm

Prva stanica na putu novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bila je Savska 66. – Predugo ste se žrtvovali, razumijem vas, znam što želite i što tražite, prije svega poštovanje i Domovinski rat kao temelje Hrvatske – rekla je dodajući da će nastaviti tamo gdje je stao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i obećala da “Domovinski rat više nitko neće zvati građanskim”. Prosvjednici su joj uzvratili toplom dobrodošlicom, a njezinu su pobjedu proslavili vatrometom. No, hoće li se smjena na Pantovčaku reflektirati na prosvjed?

‘Neozbiljnost vladajućih’

– Meni je osobno vrlo žao što neki ljudi još u svibnju prošle godine na Konvenciji u Lisinskom nisu uvidjeli što muči branitelje. Nisu slušali, nego su htjeli ispolitizirati šator. Mi nismo u Savskoj zbog predsjedničkih izbora i netočno je da ćemo otići ako Kolinda pobijedi. Skretanje problematike branitelja prema politiziranju pokazalo je svu neozbiljnost vladajućih i to ih je koštalo pobjede na predsjedničkim izborima. Naime, šator je otvorio razne druge teme zbog kojih su građani progledali – kazao je Josip Klemm dodajući kako pozdravlja korak nove predsjednice da joj prva zadaća bude posjet hrvatskim braniteljima.

– Ne možemo govoriti da su branitelji hrvatske svetinje i onda puštati da se te svetinje 85 dana smrzavaju. Ne mogu zamisliti da su saborski zastupnici otišli na odmor i ostavili ih na cesti – kaže Klemm pa otkriva da su prosvjednici i dalje za dijalog s premijerom Milanovićem. – Moramo razgovarati, svakako – kaže.

S obzirom na to da prosvjednici inzistiraju na tome da je njihova jedina stranka – Hrvatska, zašto su pozvali građane da ne daju glas Ivi Josipoviću i pritom otvoreno zagovarali HDZ-ovu kandidatkinju? – Zato što je Ivo Josipović, na žalost, otvoreno ustao protiv branitelja, a s druge strane, Kolinda je stala iza nas. Naše je pravo onda da tu kandidatkinju podržimo – odgovara Klemm.

Ante Deur ponajprije je želio čestitati novoizabranoj predsjednici. – Sada već bivši predsjednik nijednog trenutka nije pokušao razumjeti Domovinski rat i branitelje. Da je podržao naše inicijative kako je zdušno činio s Documentom, bilo bi nam kudikamo lakše pa šatora danas ne bi ni bilo. Ako se zna da milosti nisu imali ni prema stopostotnim ratnim vojnim invalidima, kakva je to poruka svim veteranima – kazao je Deur te dodao kako prosvjednici nastavljaju sa svojim zahtjevima bez obzira na to tko je na vlasti. – Sada je sve na Kolindi Grabar-Kitarović – kaže Ante Deur.

I Đuro Glogoški ističe da mu stav nove predsjednice o Domovinskom ratu puno znači.

Prijedlog Saboru

– Međutim, koliko će se predsjednica zauzeti za branitelje, ovisi o njoj, ali i svima onima koji trebaju riješiti ovaj problem. Gospođa Kolinda ima ovlasti sazvati sjednicu Vlade i potaknuti to pitanje – kazao je Glogoški pa dodao kako su prosvjednici uputili prijedlog u Sabor da se na prvoj sjednici 21. siječnja raspravi o tematici branitelja i Domovinskog rata. Traže da se sve obveze prema njima vrate pod okrilje jednog zakona te da zakon postane ustavnom kategorijom.

>> Kolinda nakon pobjede posjetila branitelje: 'Nitko neće Domovinski rat zvati građanskim'

>> Thompson oduševljen, a Tatjana Jurić napala glasače iz dijaspore

Komentara 115

Avatar TvojUjko
TvojUjko
22:20 12.01.2015.

“Domovinski rat više nitko neće zvati građanskim"

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:18 12.01.2015.

Onaj Josipovićev Fre(n)d Matić nije otiša ća..?

VI
virgosinemacula
23:41 12.01.2015.

Ovi zele da udju u Ustav, i da budu temelj Ustava, da im sva prava budu zagarantirana Ustavom, znaci za vjeke vjekova, i do 50 -og koljena, kao Carevima i Kraljevima, a svi ostali da budu gradjani drugoga reda. Rekli su da zele da njihova djeca imaju prednost pri zaposljavanju itd. mozes mislit. I onda se netko cudi sto mladi masovno bjeze iz zemlje. Pa nije nitko lud biti dozivotno njihov kmet. Gdje to ima da se gradjani dijele na prvu i drugu klasu po zakonu i po Ustavu, da netko ima vece prava od ostalih gradjana? Pa Partizani nisu isli u nikakve mirovine, nego su radili do 65-e, SVI, i tek onda isli u mirovine, i uplacivali svoje kvote 40 godina radnoga staza u mirovinske fondove. A ovi nemaju dana staza, mirovine im se placaju iz drzavnog budzeta, drzava se duzi da isplacuje mirovine. Naravno da to ne bi izdrzala niti jedna bogata i mocna drzava, kamoli siromasna Hrvatska. Za max par godina to ce sve puknuti, a oni ce se morati naviknuti na minimalce kao i svi ostali gradjani. Imati 3'500 eura mirovinu kao ovaj tu sto kmeci, pa to nemaju ni Svicarski bankari. Mirovine su po Zapadu od 1200 eura, do maximum 2000, za inzinjere i ove bolje profesije, do max 3000 za one super visoke funkcije u drzavi, ministre i slicno. Ovaj lik ima najvecu mirovinu na planeti takoreci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije