Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRUĆE TEME

Sve članice podržavaju zeleni smjer EU, razlike su u detaljima

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.01.2020.
u 06:30

Marić je otvorio prvu raspravu Ecofina o novom Komisijinu planu investicija koji bi EU do 2050. trebao učiniti klimatski neutralnim

Zdravko Marić bio je jučer prvi hrvatski ministar koji službeno predsjeda nekim sastankom Vijeća EU u Bruxellesu, u njegovu slučaju Vijećem za ekonomiju i financije (Ecofin), s vrućim temama na dnevnom redu koje govore o tome koliko se EU, s novom Komisijom i novim prioritetima, okreće dvjema temama: zelenoj i digitalnoj transformaciji.

Što se jednom ministru financija čini lakšim, pitali smo Marića nakon sastanka, koordiniranje tolikih ministarstava u Vladi pri sastavljanju proračuna ili predsjedanje tolikim državama članicama u Vijeću EU?

– Bilo bi logično da kažem da je bilo teško, da se malo žalim, ali jako dobro smo se pripremili, svi zajedno dobro obavljamo svoj posao, i prvi sastanak prošao je dobro, s puno pozitivnog uzbuđenja – odgovara ministar Marić. – Ovo je veliki izazov, ali treba gledati i koristi od toga da će Hrvatska biti prepoznatljivija na europskom i globalnom planu – dodao je.

Marić je otvorio prvu raspravu Ecofina o novom Komisijinu planu investicija koji bi EU do 2050. trebao učiniti klimatski neutralnim.

Sve države članice imale su što reći, u načelu sve podržavaju taj novi smjer kretanja EU prema totalnoj ekologizaciji gospodarstva, ali u detaljima nisu sve složne, posebno ne oko toga tko bi koliko trebao dobiti novca iz mehanizma za pravednu tranziciju i novog fonda smišljenog za pomoć onim regijama koje bi mogle biti gubitnici, a ne dobitnici od zelene tranzicije.

Rasprava o tome nastavit će se vjerojatno tijekom cijelog hrvatskog predsjedanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije