Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova direktiva ek

Sve cigarete u EU imat će na kutijama grozne slike

cigarete, tomislav krasnec/vlm (1)
Tomislav Krasnec/VLM
20.12.2012.
u 16:42

Ukupno 75 posto površine prednje i stražnje strane kutije zauzima, dakle, tekst i slika koja vam jasno objašnjava da ćete umrijeti ako posegnete za sadržajem ove kutije

Imat ćete osjećaj kao da u ruci držite smrt, a ne kutiju cigareta. Polovicu kutije zauzima šokantna slika zdravih, bijelih pluća kakva imaju nepušači i bolesnih, žućkasto-crnih pluća kakva imaju pušači. Gornju četvrtinu kutije zauzimaju velika bijela i crvena slova na crnoj podlozi koja vas upozoravaju: pušenje izaziva smrtonosan rak pluća. Ukupno 75 posto površine prednje i stražnje strane kutije zauzima, dakle, tekst i slika koja vam jasno objašnjava da ćete umrijeti ako posegnete za sadržajem ove kutije. Samo 25 posto površine rezervirano je za naziv proizvoda, odnosno marku cigareta. Tako će, baš poput ove kutije koju smo jučer imali u rukama, nakon 2015. morati izgledati svaka kutija cigareta koja se prodaje u EU.

Gangrena i sljepilo

Europska komisija jučer je, naime, predstavila novu direktivu o duhanskim proizvodima koja bi trebala biti usvojena 2014., ali odmah nakon predstavljanja izazvala je veliku pozornost jer uvodi neke šokantne novosti koje imaju za cilj zgaditi građanima Europe samu ideju pušenja.

– Znam da su neke od fotografija koje će se morati stavljati na kutije cigareta vrlo šokantne. Ali nekad morate šokirati ljude kako biste ih natjerali da prestanu pušiti. Ne možemo zakonom zabraniti pušenje, ali možemo ga učiniti potpuno neprivlačnim – kaže europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg i podsjeća da svake godine pušenje ubije oko 700 tisuća Europljana. Australija, Kanada i Brazil već su donijeli zakone koji propisuju da svaka kutija cigareta mora nositi fotografiju strašnih zdravstvenih posljedica koje ostavlja pušenje. Neke od fotografija prikazuju gangrenu na nozi ili oko osobe koja je oslijepila zbog pušenja ili ljudska usta deformirana od raka razvijenog također tijekom uživanja cigareta. Sada Europska komisija predlaže da takve fotografije postanu zakonom obvezne na kutijama cigareta u EU. Proizvođači će iz unaprijed zadane fotoarhive moći odabrati fotografiju koju žele koristiti na svojoj kutiji.

Nema više “light”

Prema postojećoj direktivi EU, kutije cigareta moraju nositi natpise poput “pušenje ubija” i propisano je da to zauzima oko 35 posto površine prednje i stražnje strane kutije. Nova direktiva puno je stroža. Osim slikovno-tekstualnih upozorenja, nova direktiva zabranjuje promotivne natpise koji ljude dovode u zabludu. Na primjer, bit će zabranjeno ispod naziva cigarete stavljati oznake poput “prirodno”, “organski” ili “light”. Zabranjuju se i tanke, tzv. slim cigarete (uže od 7,5 milimetara) jer se također smatra da proizvođači tankoćom proizvoda žele dovesti u zabludu potrošača, odnosno navesti ga da pomisli da su takve cigarete manje štetne. Nova direktiva trebala bi 2014. biti usvojena i Europskom parlamentu i Europskom vijeću, a početak primjene očekuje se 2015. ili 2016. godine.

>> Duhanske tvrtke moraju oglasima priznati da su varale javnost

Komentara 14

DE
dejure
21:01 20.12.2012.

Zašto vrla EyU komisija ne zabrani prodaju cigareta ? Jel možda što podržava ljudska prava i slobode trovača, Novo-profitera, koji kapitalizirayu na takvom širenyu bolesština i smrti ?

TO
Toni50
18:43 21.12.2012.

Sr... kojemu su doskočili več pametniji prodaju kutijice sa super slikama motivima u koje se stavlja to bolesno pakovanje cigareta.. ,

DU
Deleted user
20:28 20.12.2012.

to ce pusacima povecati apetit na pusenje,jer nepusi se slika i omotnica,nego cigareta......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije