Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
topljenje glečera
Povratak na članak

Sve češće poplave ledenjačkih jezera prijete najmanje 15 milijuna ljudi

Samo u visokim azijskim planinama više od 9 milijuna ljudi izravno je na potencijalnoj liniji poplava ledenjačkih jezera od kojih je 5 milijuna na sjeveru Indije i Pakistana. Samo Pakistan ima više od 7.000 glečera u spektakularnim planinama Himalaje, a ljetošnje razorne poplave ondje su zahvatile više od 33 milijuna ljudi.

Komentari 1

PR
predragbabic1
11:50 09.02.2023.

Novinari bi trebali prestati koristiti termin globalno zatopljenje, osim ako nisu i oni na platnom spisku svjetskog kapitala koji se bori protiv termoelektrana i nudi preskupu i nedovoljnu alternativu. Naime, Zemlja se nalazi u razdoblju interglacijacije, što znači u razdobljuu otapanja. Dolazi do promjena u položaju Zemljine osi, u ekscentritetu orbite, u nagibu ekliptike. Sve to uzrokuje približavanje Zemlje Suncu i naravno povećanje temperature. Osjetljivost udaljenosti Zemlje od Sunca najbolje se vidi u temperaturnoj razlici između ljeta i zime, a posljedica je nagib osi prema Suncu od dvadesetak stupnjeva, pa je ono ljeti bliže i na boljem kutu insolacije, a dalje zimi i pod lošijim kutem insolacije. Dakle, prema sadašnjim spoznajama znanosti (tu kvaziznanosti o globalnom zatopljenju nema mjesta), na vrhuncu otapanja na polovima praktički neće biti ledenjaka, Vojvodina i Slavonija će biti ojezerene (zbog toga postoji tkz. barski les koji je taložen u vodenim sredinama), spas mogu biti visoki nasipi na obalama Dunava i Save, a Venecije neće biti. Nasuprot tome, na vrhuncu glacijacije moći će se pješice prijeći zaleđeno more od Francuske do Engleske, a na Durmitoru će biti vječni snijeg i led.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.