Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA ZEMLJA

'Svašta smo već do sada vidjeli, ali ove su nas pelene ipak malo iznenadile'

Večernjakova akcija čišćenja u sklopu projekta "Rezolucija Zemlja" kod Karlovca
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/19
23.04.2022.
u 16:48

Karlovački su Rangeri i na taj način bili dio projekta Večernjeg lista pod nazivom "Rezolucija Zemlja" kojom se želi podići svijest građana o nužnosti čuvanja prirode i okoliša koji nas okružuje.

Iako je dosadna kiša koja je rominjala čitav dan nad gradom pomrsila planove i otežala posao, nije spriječila članove Udruge Rangeri – Čuvari prirode Karlovac, da na jučerašnji Dan planete Zemlje odrade ono što su planirali i očiste lokacije koje su neodgovorni pojedinci zasuli smećem iz vlastitog dvorišta.

Karlovački su Rangeri i na taj način bili dio projekta Večernjeg lista pod nazivom "Rezolucija Zemlja" kojom se želi podići svijest građana o nužnosti čuvanja prirode i okoliša koji nas okružuje. Odvajanje otpada na kućnom pragu i njegovo propisno odlaganje u reciklažnim dvorištima, danas je važnije nego ikada, obzirom da nam je priroda zatrpana nus produktima modernog, konzumerističkog načina života.

22.04.2022., Slunjska brda, Karlovac - Vecernjakova akcija ciscenja u sklopu projekta "Rezolucija Zemlja". Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Iza karlovačkih su Rangera brojne akcije, a na karlovačkom području u 2022. godini zacrtali su odraditi 12 ekoloških akcija čišćenja i sanacije divljih odlagališta. U povodu Dana planeta Zemlje odradili su akciju na kanalu Kupa – Kupa kako bi očistili otpad na tom području, a istoga su dana u poslijepodnevnim satima očstili i divlje odlagalište u šumi na Slunjskim brdima.

Obje su lokacije uočili u stalnom, zapravo svakodnevnom obilasku karlovačkog području gdje, unatoč silnim apelima, i dalje pronalaze lokacije, najčešće skrivene od pogleda prolaznika, u šumama, na prilazima šumskom području i sličnim mjestima.

- Na kanalu Kupa - Kupa imamo u planu ukupno pet akcija čišćenja obzirom da smo na toliko lokacija duž kanala pronašli hrpe otpada. Na Dan planete Zemlje imali smo drugu od pet akcija. Karlovačka tvrtka Čistoća osigurala nam je potrebne kontejnere i, unatoč kiši i činjenici da neki koji su najavili dolaza na akciju nisu mogli doći, odradili smo zacrtano. Otpada je bilo na pretek, od šute, dakle građevinskog materijala, preko odjeće, eletroničkog otpada, sve do knjiga koje je netko, umjesto da ih vrati u Gradsku knjižnicu, bacio na kanal. Pronašli smo i dosta kataloga i dijelova namještaja, nekih uzoraka za proizvodnju namještaja, zatim madraca. Bilo je tu i dosta stakla, tako da su si naši kolege ozlijedili ruke  - priča nam Mario Trbuščić, tajnik Udruge Rangeri – Čuvari prirode Karlovac. On i Hrvoje Jurković, predsjednik Udruge Rangeri Hrvatska, ustrajali su u petak u akciji kojom su htjeli, kao i u svim akcijama do sada, očistiti prirodu u kojoj uživaju.

Večernjakova akcija čišćenja u sklopu projekta "Rezolucija Zemlja" kod Karlovca
1/167

Niti na Slunjskim brdima nisu imali ništa manje posla, a pored uobičajenog građevinskog materijala, pločica, čak i kade, wc školjke, pronašli su i jako puno odbačene dječje odjeće, igračaka, na kilograme i kilograme dječjih pelena koje su, smatraju, tamo odbacivane godinama, tako da njima i kolegama nije bilo baš jednostavno nositi se s takvim 'paketićima'.

- Svašta smo već do sada vidjeli, ali ove su nas pelene ipak malo iznenadile. Izgleda da je neka obitelj tu lokaciju na Slunjskim brdima koristila kao svoju 'kantu za smeće' – dodaje Mario Trbuščić.

Hrvoje Jurković već je najavio da im je kao Udruzi važno i da uđu u trag onima koji onečišćuju okoliš, pa na očišćene i uređene lokacije postavljaju, u dogovoru s nadležnima, nadzorne kamere kako bi uhvatili neodgovorne građane.

Rangeri su akciju čišćenja nastavili i 23. travnja u to u Gorskom kotaru, a čistili su i kupalište na Banji u Vinkovcima. No, akcija će biti i dalje, a sve pojedinosti mogu se naći na facebook stranici Rangeri – Čuvari prirode Hrvatska ili Ranger – Čuvari Prirode Karlovac.

Komentara 1

PR
prokurator
01:04 24.04.2022.

tako je bravo, nakon 50 godina rasprave o okolišu, najviše što možete napraviti je skupljati papiriće sa travnjaka, onda si čestitati pa sjesti u terence koji troše 100 kW energije, i otići u svoje stanove obložene stiroporom i grijane na plin iz rusije. to je VRHUNSKO postignuće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije