Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Svako bi dijete trebalo pročitati slikovnicu 'Okovani slon', ali za one koji od nas prave slonove imam drukčiji završetak

Dirnula me priča Jorgea Bucaya s Gustijevim slikama, ali pouka se može okrenuti i protiv onih koji priču pričaju

Komentari 3

TH
Thufir
11:30 07.09.2022.

Obično je između autora i mene ogroman jaz u razmišljanjima, ali ovaj put nije tako. Iako to on ne spominje, mislim da bi se priča mogla primijeniti i na našu Hrvatsku. Stoljećima pod tuđom čizmom i u borbi za tuđe interese, potpuno smo postali nesvijesni da i samo možemo krojiti svoju sudbinu. Jednostavno, cijelo vrijeme se gura priča kako smo mali, slabi i jednostavno moramo plesati kako drugi sviraju, jer ćemo u suprotnom propasti. Svatko u ovoj EU ima pravo na svoje interese i želje, ali kad negdje spomeneš da i mi imamo pravo na isto, gomila se javlja pljuvanjem i omalovažavanjem, a veliki dio toga kreće i od ovakvih medija, kojima je sve veći interes od dobrobiti vlastitog naroda i države. Ljudi ili nisu svjesni svoje snage ili za plaću furaju tuđe interese. Trenutno je tako cijela država taoc ambicije jednog čovjeka.

VL
Avatar transdanubier
transdanubier
07:54 07.09.2022.

svaka čast pofuče, zaradio si pošteno svoj honorar spominjući nekoliko puta ime izdavača a djecu su nazvao odvratnom novokovanicom "ljudska deriščad" a o samoj knjizi nisi rekao puno!

VL
TO
TORQUEMADA
09:07 07.09.2022.

E da, Branimire, početak školske godine i vrijeme kojemu nazočimo dobra je prilika za ovakve teme, samo što se bojim da je već prekasno sada govoriti o simbolici ovakvih pripovijedanja i konstatirati pravu prirodu formatiranja ljudskih bića kroz društvene institucije koje spominješ. Ipak ti spadaš, poput mene uostalom, u reliktne primjerke iz vremena koje je posve prošlo i čiji odjeci mogu zatitrati samo i jedino u ušima onih čija sjećanja onamo još dopiru. Kultura čitanja nestaje pred nametljivošću i banalnošću audiovizualnog svijeta, a ljudski rod se opredjeljuje drevne mudrosti predaka zamijeniti pomodnim instant-rješenjima pri odgovaranju na pitanje što je ljudski život i uloga pojedinca u njemu. O tome svjedoči poredak naslova na ovome portalu, izbor glazbe na radio- postajama, proizvodnja kulturnih i vrijednih sadržaja na televiziji i osmišljavanje obrazovanja u suvremenim društvima. Lijepo je da postoji i ovo o čemu danas pišeš, no to će stići do malobrojnih, izgubivši se u poplavi ponude najbanalnijih književnih šarenih izdanja koja pojeftinjuju i ljudsku dušu svojom težnjom da cijenom i bojom osvoje svog kupca. Do sadržaja pritom plasirateljima takvih izdanja nimalo nije stalo.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.