Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni inspektorat

Svaki treći poduzetnik 'pao' na dvojnim cijenama

Šibenik: Od danas cijene svugdje moraju biti iskazane u kunama i eurima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
06.09.2022.
u 19:00

Turistička je inspekcija pak u području ugostiteljstva i pružanja usluga obavila 64 inspekcijska nadzora (63 redovna i jedan nadzor po dojavi), od čega je ukupno utvrđeno 16 prekršaja, od dvojnog neisticanja cijena, neisticanja cijena na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, do neiskazivanja dvojnog iznosa na računu

U 117 obavljenih nadzora nad trgovcima, frizerskim i kozmetičkim salonima... (114 redovnih i tri na temelju zaprimljenih predstavki potrošača), koje je prvog dana obveznog dvojnog iskazivanja cijena obavila tržišna inspekcija, ukupno je utvrđeno 38 povreda odredbi zakona, kazali su iz Državnog inspektorata.

Od toga 21 poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene (neiskazivanje maloprodajne cijene u eurima i/ili za jedinicu mjere u eurima), 16 ih nije istaknulo ili je nepravilno istaknulo fiksni tečaj (nisu na računu iskazali puni brojčani iznos od 7,53450 kuna za jedan euro), dok se jedna povreda odnosi na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

Turistička je inspekcija pak u području ugostiteljstva i pružanja usluga obavila 64 inspekcijska nadzora (63 redovna i jedan nadzor po dojavi), od čega je ukupno utvrđeno 16 prekršaja, od dvojnog neisticanja cijena, neisticanja cijena na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način, do neiskazivanja dvojnog iznosa na računu. Kazni prvog dana nije bilo.

– Člankom 89. zakona propisana su izuzeća od pokretanja prekršajnog postupka, odnosno primjena načela oportuniteta u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put, i to ako nadzirana osoba otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u nadzoru ili u kratkom primjernom roku – kažu iz Inspektorata. U suprotnom poduzet će se propisane prekršajne mjere. Dvojno isticanje ne odnosi se na tržnice, taksije, automate, kioske, ali i kod njih na računima ukupan iznos mora biti iskazan u kunama i eurima.

Video: Obvezne dvojne cijene: Veći font eura buni potrošače, a probleme može stvarati i vraćanje novca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije