Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavna meta

Svaki Hamasov tunel vrijedi milijun dolara

Gaza
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
28.07.2014.
u 18:50

Primarni cilj Izraela je uništiti kanale za dopremu oružja

Cilj izraelske operacije u Pojasu Gaze je uništiti Hamasove tunele koji ne samo da su postali noćna mora za sve Izraelce već su postali i prijetnja nacionalnoj sigurnosti Izraela.

Prema procjenama ima više od 200 tunela koji su dobro osigurani betonskim blokovima i teško ih je uništiti iz zraka. Potrebno je ući u tunele i postaviti eksploziv kako bi ih se urušilo.

Bunkeri ispod Gaze

Nakon preuzimanja kontrole nad Gazom 2001. godine, Hamas je započeo gradnju labirinta podzemnih betonskih bunkera povezanih tunelima i s više ulaza i izlaza ispod stambenih područja Gaze. Prema informacijama obavještajne službe, ulazi u tunele uglavnom se nalaze u donjem dijelu kuća, džamija, škola ili drugih javnih zgrada. Ti podzemni kompleksi sagrađeni su po uzoru na Vietkongove tunele iskopane u džungli Vijetnama, ali je kvaliteta završne obrade bolja, s betonskim zidovima, strujom i ostalim sadržajima potrebnim za dugotrajan boravak. Kopanje tunela traje i po nekoliko mjeseci jer se kopa ručno.

Naime, upotreba motornih kopača stvorila bi buku koja bi se mogla čuti do izraelske strane. Tuneli su kopani na dubini od 20-tak metara, u prosjeku su visoki oko 1,75 metara a široki više od 70 centimetara, dok su na bočnim stranama obloženi betonskim blokovima koji sprečavaju urušavanje. Veličina tunela dovoljna je da njime prođe muškarac u punoj ratnoj opremi. Za gradnju jednog tunela korišteno je oko 26.000 komponenti, te se procjenjuje da svaki tunel košta oko milijun dolara. Još nije razvijena pouzdana tehnologija koja bi na tako širokom prostoru i na toj dubini mogla otkriti postojanje tunela.

Kopa se ručno

Da su ti tuneli postali učinkoviti dokazuje i činjenica kako su takve tunele gradili i pobunjenici u Siriji uz pomoć pripadnika Hamasa koji su dolazili isključivo zbog toga. Prolazeći kroz tunele u Siriji, uvjerio sam se u njihovu kvalitetu i učinkovitost. Naime, u jednom od tunela u Qusairu, u provinciji Homs, pronašli smo sobu u kojoj je bila komanda pobunjenika. Prizor je bio impozantan. U toj sobi bilo je nekoliko ekrana koji su bili povezani s videokamerama koje su snimale sve pokrete sirijskih vojnika čak u Homsu udaljenom 15 kilometara.

>>Gaza gori, a Hrvatska se češlja

>>Hrvatski mediji i politika izgubili su moralni obraz u 'slučaju Gaza'

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:58 28.07.2014.

Ima se...

PL
@ploto@
18:52 28.07.2014.

Nije lako Hamasu boriti se protiv terorista.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
21:32 28.07.2014.

Nema se za hranu, lijekove..ali ima se za tunele...zanimljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije