Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svaki drugi brucoš bezvoljan i tjeskoban, svaki šesti depresivan

Svakog drugog brucoša muči blaga, a svakog petog umjerena tjeskoba, dok svaki šesti brucoš ima izražene simptome depresije.
12. listopada 2009. u 23:00 12 komentara 426 prikaza
studenti
Foto: Arhiva VL

Prelazak iz srednje škole u fakultetske klupe, novi grad, novi ljudi, odvajanje od roditelja...! Za mnoge 19-godišnjake, pokazalo je istraživanje provedeno među 492 studenta prve godine Sveučilišta u Rijeci, to je ipak prevelik stres.

Zato i ne čudi što svakog drugog brucoša muči blaga, a svakog petog umjerena tjeskoba, dok svaki šesti brucoš ima izražene simptome depresije. No, najviše zabrinjava podatak da je svaki 14. student prve godine Sveučilišta u Rijeci razmišljao o samoubojstvu.

Kriv i pritisak roditelja
- Naravno da je taj podatak šokantan, ali on je isto tako dokaz da Hrvatska samo slijedi trend povećanja depresije i suicidalnosti koji traje u svijetu, gdje se u posljednjih 20 godina broj oboljelih od depresije upeterostručio - objašnjava Ivanka Živčić-Bećirević s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, koja je provela istraživanje među studentima u sklopu petogodišnjega projekta “Rizični i zaštitni faktori psihološke prilagodbe studenata”.

Da je brojka zastrašujuća, smatra i psihijatar prof. Ljubomir Hotujac jer, kaže, postotak je suicidalnosti jednak onome pacijenata s ozbiljnim duševnim poremećajima.

A zašto studenti razmišljaju o najgorem, teško je odrediti, no sigurno je da su svi bili bezvoljni, vjerovali da nemaju perspektivu, da im nitko ne može pomoći...

- Studenti koji nam se javljaju za pomoć često su napeti, nervozni, anksiozni. Nesigurni su zbog odabira studija, često smatraju da su upisali nešto što ih uopće ne zanima, a roditelji im ne dopuštaju da mijenjaju studij.

Mnogi imaju problema u učenju, ne znaju rasporediti vrijeme, ne slažu se s prijateljima, partnerom... Bilo je i studenata s težim depresijama koje smo upućivali psihijatrima i koji zaista nisu imali motiva za rad te su odbijali svaku našu pomoć - kaže Marta Jović, psihologinja u zadarskom savjetovalištu za studente. Česti su, dodaje, i slučajevi napadaja panike koji znaju biti toliko jaki da student ne želi izići na ispite, a neki se čak ne usude napustiti studentsku sobu ili pak ući u javni gradski prijevoz.

- Da, imali smo slučajeva da student uči po cijele dane, ali na ispit se ne usudi otići i položiti ga jer je strah koji ga muči toliko jak da jednostavno ne može prestati razmišljati o njemu. I kada dođu pred profesora vjeruju da će samo blokirati - objašnjava Jović.

Sramota pasti ispit...
Okidač je često sukob s obitelji jer svim je studentima i te kako važno što misle njihovi roditelji, a ako ne polože ispit ili ne upišu sljedeću godinu, uvjereni su da su ih razočarali. S druge strane, mnogi roditelji vrše pritisak na djecu. To ne znači da im obitelj prijeti da završe studij, ali roditelji to očekuju od njih jer otac, primjerice, ima tvrtku i očekuje da sin ili kći nakon studija preuzmu obiteljski posao.

Studenti koji vjeruju da ih se više kont

Studenti koji vjeruju da ih se više kontrolira u njihovu funkcioniranju istodobno su i tjeskobniji. Majke su više uključene u njihov studentski život i imaju veću kontrolu. Zbog povećanja emocionalnih problema, ali i shvaćanja važnosti prevencije, u posljednjih je nekoliko godina otvoreno niz savjetovališta za studente. Rijeka svoje ima već 11 godina.

Po pomoć najčešće dolaze studenti završnih godina te brucoši, što je i logično jer upravo početak i završetak studija traže najveću psihološku prilagodbu. Najviše ih, čak trećina, u savjetovalište dolazi zbog teškoća s učenjem i polaganjem ispita. Na drugome mjestu su problemi s tjeskobom, a na trećem međuljudski odnosi i depresivna stanja.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • adrian1:

    u kakvoj državi živimo ti podaci ne čude, dapače prilično su optimistični

  • Hetera Aspazija:

    Dakle, administratore - iz kojih ste mi demokratskih razloga obrisali komentar? I to bez objašnjenja? Sloboda govora samo za novinare?

  • Blackwater:

    Pa kad vide kakva nam je budućnost, i da se ništa nije promijenilo odkada su se rodili, pa nije niti čudo da su depresivni.Jadna djeca, moja generacija popušila PTSP a ova djeca su na putu da dobiju isti, ali u ... prikaži još! miru, i to je najžalosnije.