Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Svaki dan, dobar dan" pokazao pravu sliku siromašnog Vukovara

HTV­-ov popodnevni „Svaki dan, dobar dan“, prišuljao se jučer poslije podne Vukovaru iza leđa, ugostivši Irenu Rajšić, koja je u Vukovaru, s dvije prijateljice, otvorila socijalnu samoposlugu
19. studenoga 2014. u 14:00 1 komentara 1716 prikaza
Vukovar
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zgusnuta u političko­braniteljsko­ćirilićnoj stvarnosti, u hrvatski medijski prostor ipak se uspjela jučer probiti emisija, koja nije ambiciju okupirati Vukovar nekim svojim dnevno­političkiim pretenzijama.

Naime, HTV­-ov popodnevni "Svaki dan, dobar dan", prišuljao se jučer poslije podne Vukovaru iza leđa, ugostivši Irenu Rajšić, koja je u Vukovaru, s dvije prijateljice, otvorila socijalnu samoposlugu, ispričavši potresnu priču koja ju je na to inspirirala kad je susrela svoga sugrađanina koji je kopajući po kontejneru naišao na praznu konzervu paštete i obradovao se mrvicama na njezinu dnu. Još joj je teže, kako veli, bilo slušati vlastiti glas kako odzvanja među praznim policama te iste socijalne samoposluge, nakon što su je munjevito ispraznili njezini gladni sugrađani, među kojima ima onih koji ne jedu po dva, tri dana i prezimljavaju bez ijednog komada drveta.

„Ako mi odemo, tko će ostati boriti se za te ljude“, rekla je I. Rajšić i nesvjesno parafrazirala legendarnog Sinišu Glavaševića, koji se u svom dramatičnom apelu zapitao „kome ostaviti grad, tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?“

I dodala je kako Vukovar živi 365 dana u godini, a ne samo na jučerašnji dan. Odnosno, ako već jednom godišnje dospije u središte pažnje, neka svatko od posjetitelja, kojih je jučer npr. bilo 80.000 donira skromnih 10 kuna za vukovarsku socijalnu samoposlugu. Tih 800.000 bilo bi dovoljno za njezin godišnji budžet, od kojega bi koristi imali Vukovarci koji ondje žive cijele godine i ne sjete ga se, poput cijele zemlje, samo na jedan jedini dan.

PLUS

U dilemi marihuana ili ne u medicinske svrhe, RTL je izvukao dr. Slavka Sakomana, poznatog borca protiv ovisnosti, koji se zapitao zašto braniti marihuanu kad se u liječenju već koriste kokain i morfij, koji su znatno jači i opasniji od nje.

MINUS

TV kamere svih redakcija pokazale su da novinari nisu uspjeli doskočiti starom mačku Božidaru Kalmeti, kad su ga u Škabrnji, tobože, htjeli „ispreskakati“ oko USKOK­ove istrage koja se vodi protiv njega.

>> Još je mnogo ratnih rana, mladi odlaze jer nema posla... Vukovar zaslužuje bolje

>> Vukovar se nije branio samo u Vukovaru. Takve su teze vrijeđanje države

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • balic:

    Otvorit ziroracun na ime socijalne samoposluge i donirat i ne samo deset kuna nego vise iako ni sam nisam bogat.. uvjet,nema pdv.a na donaciju novac je siromasnima i gladnima u Vukovaru..Vukovar i njegovi gradjani su cijele godine sa nama ne samo jedan dan.