Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svaki 20. testirani tata u Hrvatskoj nije biološki otac

Drastičan je primjer muškarca kojemu je supruga priznala da beba koju čeka nije njegova. DNK analiza pokazala je da nije otac ni dvjema kćerima
21. svibnja 2011. u 17:50 129 komentara 277 prikaza
'za unu.....12. 12. 2008. planinska 1/tvrtka genos/prezentacija otkrivanja ocinstva dnk metodom/prof. dr. sc gordan lauc Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list'
Foto: 'Zeljko Hladika/Vecernji list'

Prema nekim statističkim procjenama, u Hrvatskoj se svake godine u rodne listove oko dvije tisuće djece upiše pogrešno ime oca. Onima koji razmišljaju o provjeri nije utješno to što je ta brojka na razini europskih prosjeka. A provjera očinstva u nekoliko je posljednjih godina, zahvaljujući DNK analizi, toliko pojednostavnjena i postala je dostupna te, možemo reći, i jeftina i pouzdana, da se sve više očeva odlučuje za nju. Pa i majki, a nerijetko i baka i djedova!

– Jedno istraživanje provedeno u suradnji Medicinskog fakulteta u Osijeku i tvrtke Genos pokazalo je da je u Hrvatskoj "pogrešnih" očeva otprilike pet posto. Naravno, nije u cijeloj populaciji svaki dvadeseti tata samo otac na papiru, nego među onima koji su testirani, tj. u slučajevima kada je netko pokrenuo postupak dokazivanja očinstva – objašnjava prof. dr. sc. Gordan Lauc, utemeljitelj Genosa, prvoga privatnog DNK laboratorija u Hrvatskoj i regiji.

Cijelu priču o provjeri očinstva pročitajte u tjednom prilogu Obzor u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

 

Kako je cijena testiranja pristupačnija

Kako je cijena testiranja pristupačnija opada broj negativnih nalaza

– Zanimljiv je fenomen koji bilježimo u posljednjih nekoliko godina. Otkad je cijena testiranja očinstva postala pristupačnijom, vidimo veliki pad u postotku negativnih nalaza očinstva. Dok smo na početku, 2007. i 2008. godine, i u Genosu imali oko 30 posto negativnih nalaza, u posljednje vrijeme taj se postotak kreće između 5 i 10 posto. Možemo zaključiti da je dostupnost DNK analize za dokazivanje očinstva prisilila majke da budu puno iskrenije u tom pogledu. Kao i kod svega drugoga, ako postoji mogućnost kontrole, nećete raditi ono što nije dopušteno. To vrijedi za sve, od prekoračenja ograničenja brzine kojom vozimo do primanja mita i slično – kaže prof. dr. Gordan Lauc.

 

Elipso

  • -obrisani-:

    Ako si musku, zasto ne? ALi ne znam da li si spreman na ocjenu koju cemo javno objaviti sa pravim imenom macho muzjaka?

  • -obrisani-:

    Hajde ne placite, bit ce jednog dana bolje kada odrastete!

  • otvoreni savez:

    Bosanski DNK - Da Nije Komšija ....