Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD ĆE UPIS?

Svaka srednja škola sama odlučuje 
hoće li uvesti bodovni prag

16.05.2014., Pula - Iako je ove godine Norijada organizirana tako da se svi maturanti okupe na sportskom igralistu Zute skole na kojem ih je zabavljao poznati istarski sastav Night express band, nije izostalo ni ludovanje po gradu pa su tako potroseni kil
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
05.05.2015.
u 18:55

Osmaši će nakon elektroničkog upisa neke dokumente ipak nositi u školu

Iako je do završetka škole ostalo manje od mjesec i pol, još nije donesena odluka o upisu učenika u prve razrede srednjih škola kojom se definiraju struktura, postupak i način upisa ili, jednostavnije rečeno, ovogodišnji osmaši još ne znaju kada će se moći upisivati u željenu školu kao ni to do kada u školu moraju odnijeti papirnate dokumente. Samu prijavu i upis, kao i prethodne dvije godine, obavit će elektronički.

Nakon toga u školu će morati odnijeti svjedodžbu osmog razreda, dokumente kojima dokazuju da imaju pravo na dodatne bodove, ispisnicu iz osnovne škole, liječničku potvrdu ili potvrdu medicine rada ako škola to traži i ugovor o naukovanju ako se upisuju u obrtničku školu. Prije dvije godine te su dokumente u školu donijeli prvog dana nastave, no kako je tada to stvorilo mnoštvo problema, prošle godine donijeli su ih odmah nakon elektroničkog upisa. Pretpostavka je da će papirnate dokumente ove godine donijeti nakon elektroničkog upisa. To će biti definirano odlukom o upisu u srednje škole, koja će, kako su nam jučer kazali u Ministarstvu obrazovanja, biti donesena za nekoliko dana.

Produžnu neće platiti

U pravilniku o kriterijima za upis u srednje škole koji je objavljen jučer pojačano je bodovanje rezultata postignutih na natjecanjima znanja, a i u najelitnije gimnazije učenici će se ove godine upisivati na temelju bodova bez dodatne provjere znanja. Škole za četverogodišnje programe mogu utvrditi bodovni prag. Dodatnu zbrku ove godine stvara i produžna nastava koja će se provesti nakon završetka redovne nastave. Škola učenicima osnovnih i srednjih škola završava u utorak 16. lipnja, a do kraja tog tjedna trebale bi se održati sjednice nastavničkih vijeća. U ponedjeljak 22. lipnja je praznik, kao i u četvrtak 25. lipnja, tako da ravnateljima nije jasno kako će u tom tjednu funkcionirati produžna. Dodatno ih ljuti što im rad u produžnoj nastavi neće biti plaćen.

– Produžne nastave nema u kalendaru školske godine jer je uvedena neplanirano. To je za nastavnike dodatni posao, koji će se vjerojatno zvati "mornaruša". Imali smo tako "pugelnicu", a sad imamo "mornarušu" po čemu će aktualni ministar Vedran Mornar ostati upamćen – prokomentirao je predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić, jedini koji je o svemu htio govoriti javno. Ravnatelji upozoravaju da je ozakonjenje produžne nastave klimavo, odnosno da mnogo toga nije precizirano.

– Ta odredba Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama previše je rastezljiva. A kad je zakon takav, onda je neprovediv. Što ako osmaš ne postigne pozitivnu ocjenu? Kad ćemo mu organizirati popravni ispit? U osmom mjesecu? Pa tada će izgubiti prvi, ljetni upisni rok u srednje škole. Naravno da to našem učeniku nećemo napraviti, ali zakon nam to dopušta. Zakon je jako loš, a neslužbeno to su nam priznali i pojedini dužnosnici Ministarstva – kazao je ravnatelj jedne osnovne škole.

Ministar šuti

Što o tome kaže ministar Vedran Mornar, jučer nismo doznali jer na naše pozive nije odgovarao. Produžna nastava mogla bi zakomplicirati život i maturantima, kojima nastava završava 20. svibnja. No, kaže nam jedna gimnazijska ravnateljica, oni, uglavnom, ranije poprave ocjene. Ispiti iz državne mature ove će godine početi 5. lipnja s testovima iz kemije i sociologije. Tri obvezna predmeta hrvatski i strani jezik (engleski) te matematiku polagat će nakon završetka nastave za sve učenike. Esej iz hrvatskog na obje razine je 17. lipnja, testovi dan poslije. Engleski jezik na rasporedu je 19. lipnja, a matematika 23. lipnja.

Komentara 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
19:54 05.05.2015.

kakva država, takve i škole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije